Wat is de grootste fout bij het inrichten van je huis?

Ik zie het bijna dagelijks om mij heen: mensen kopen een huis en kunnen niet wachten met spullen kopen om het in te richten. Of het nu ‘first time buyers’ zijn die van een klein huurhuis komen en bijna niets hebben of mensen die al een heel leven (met bijbehorende huisraad) meesjouwen: in veel gevallen betekent een nieuw huis : opnieuw willen inrichten! Dat is ontzettend begrijpelijk, ik ken die drang als geen ander, maar toch is de grootste fout die je kunt maken: alles te snel willen doen.

grootste fout inrichten huis
Zo’n leeg huis vraagt om inrichting. Hoe begin je?

 Je kunt natuurlijk naar een woonwinkel gaan en alles wat je mooi vindt, in één keer kopen maar je krijgt dan al gauw een ‘showroom’ gevoel en weinig persoonlijkheid in je interieur.

Wat is de sfeer die je voor ogen hebt? Begin met het maken van een moodboard.
grootste fout inrichten huis
Ik maak elk jaar een nieuw moodboard ter inspiratie.

Inspirerende plaatjes zoeken en een moodboard maken kan heel makkelijk via Pinterest. Bedenk eerst wat voor soort sfeer jou aanspreekt en zoek daarna zoveel mogelijk meubels en accessoires die daarin passen. Kijk welke meubels die je al hebt in dat plaatje passen, welke nog wel kunnen, eventueel met een likje verf en welke echt helemaal niet meer. Overweeg die een ander plekje in huis te geven, te verkopen via Marktplaats of naar de Kringloop te brengen.

Langzaamaan inrichten

Als je een idee hebt hoe jouw ‘droomhuis’ eruit moet komen te zien en wat voor soort meubels je (nog) nodig hebt om dat plaatje te maken, dan pas kun je langzamerhand inkopen gaan doen. Als je niet helemaal kunt vinden wat je voor ogen hebt, wacht dan nog even. Een ‘verkeerd’ gekozen vaasje of zo kun je gewoon wegdoen maar een ‘verkeerde’ bank is zonde nietwaar?

Verkeerde volgorde

Mijn dochter en haar vriend  kochten 6 jaar geleden al wel hun bank, terwijl hun vloer nog gelegd moest worden. Beetje verkeerde volgorde maar hé, nobody is perfect!

BWBP1505

Nu ziet hun kamer er zo uit. Kleurtje op de muur, mooie gevoerde gordijnen en allerlei spullen die in de loop der tijd gekocht zijn. De vlinderstoel  (Karwei) en de kussens (H&M Home) zijn nog maar pas geleden gekocht tijdens een gezellig moeder/dochter shopping uitje.

Kleur op de muur?

grootste fout inrichten huis-trap

Dat is ook zo’n ding: ga je wel of niet een kleur op de muur doen (of op meerdere muren)? Ik hou van kleur, maar mijn advies is toch om gewoon met witte muren te beginnen. Als je er eenmaal woont en je bent ingericht, kun je zien hoe de lichtinval is in je kamer en op welke plek je behoefte hebt aan kleur. Sommige mensen hebben helemaal geen behoefte aan kleur, ook prima natuurlijk!

witte kast-inrichten huis
Ik begon jaren geleden ook met een wit interieur, maar na verloop van tijd ging het toch ‘kriebelen’ en kwam er steeds meer kleur in huis
huis inrichten-kast verven
Tijdens de laatste make-over van de woonkamer kreeg de kast de kleur Facotory Green en de muur de kleur Stylish Pink (beide Flexa)

Wil je ook graag een kleur, kijk dan nog eens goed naar je moodboard en hou daar verschillende kleuren tegenaan. Zo kan je makkelijker zien wat wel en niet werkt.Heb je voor een kleur gekozen maar twijfel je nog een beetje aan de tint (licht, donker, vergrijst etc) dan kun je tegenwoordig gelukkig verftesters kopen, zodat je het eerst op de muur kunt uitproberen. Dus ook hier weer: en beetje geduld voorkomt verkeerde keuzes.

IMG_6839

Geduld is een schone zaak.

Deze tuttige ‘tegeltjes’ wijsheid is nou eenmaal van toepassing als het over de inrichting van je huis gaat.
Zelf ben ik best wel een Pietje Ongeduld, toch heb ik geleerd niet iets te kopen wat ik maar zozo vind maar gewoon te wachten tot ik tegenkom wat ik in mijn hoofd heb. Hoe  leuk is het niet als je opeens iets vindt (vaak op een onverwachte plek) waar je al lang naar op zoek bent? Het plezier is dan des te groter!

Ik ben benieuwd of jij geduld kunt opbrengen als het over de inrichting van je huis gaat en waar je tegenaan loopt. Wat vind je het moeilijkst?
Laat je een berichtje achter?

XXX ANITA

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d