Styling regels die je gerust overboord mag zetten!

Ik hou niet van regeltjes en zeker niet van styling regels. Maar ik kan me voorstellen dat als je een beetje onzeker bent op het gebied van inrichting van je huis, je graag wat houvast hebt. Er zijn zeker regels die nuttig zijn, zoals een goed lichtplan maken en planten en accessoires groeperen en niet overal door het huis neerzetten. Maar om  te voorkomen dat we in een perfect gecoördineerd en gestyled maar eigenlijk heel voorspelbaar en saai huis terecht komen, kun je de volgende styling regels gerust overboord zetten!

Regel # 1 om overboord te zetten: Gebruik nooit donkere kleuren in een kleine ruimte

Hoewel ik je niet zou aanraden om een heel klein kamertje helemaal zwart te verven, kun je best een donkere kleur gebruiken in een kleine ruimte. Een donkere kleur kan heel goed werken zoals duidelijk te zien is op mijn zolder waar ik een achterwand zwart heb geverfd.

mancave totaal
De zolder is laag en niet groot maar de donkere achterwand geeft diepte aan de ruimte

Ik heb ook in de badkamer die ik heel overdreven wel eens de kleinste badkamer ter wereld noem (Kleine badkamer? Geen probleem!) donkere kleuren gebruikt. De wandtegels zijn donkergrijs en de vloer zwart/wit. De witte muren heb ik een poosje geleden donkergroen geverfd (Onthulling van de groene badkamer!) wat misschien niet zo voor de hand liggend is maar wel erg sfeervol.

IMG_7481 (1)

IMG_7479 (1)

Regel # 2 om overboord te zetten: Houd  de basis neutraal en voeg kleur toe met accessoires

De meeste huizen die ik ken hebben witte muren: lekker neutraal. Mij een beetje te neutraal, ik hou van kleur op de muur. Ik heb al jaren een blauwe muur in de woonkamer maar die staat op het punt een andere kleur te krijgen. Dat is echter een later project. Want dat is zo mooi van een muur verven: als je de kleur zat bent ga je gewoon voor een andere. Misschien wat werk maar niet erg kostbaar.

stylingregels

Iets moeilijker is het misschien om te kiezen voor grote meubels in een opvallende kleur. Het is natuurlijk waar dat bijvoorbeeld een bank veel langer mee moet en duurder is dan een kussentje maar een opvallend gekleurde bank kan ook een statement zijn in je huis! Na 15 jaar een bruine bank gehad te hebben (dat kun je wel neutraal noemen) koos ik verleden jaar voor een groene leren bank van Loods 5. Niet eens heel opvallend groen maar toch groen en niet grijs, beige of bruin. Ik ben er super blij mee.

groen leren bank

Maar als jij helemaal blij wordt van een gele of roze bank zou ik zeggen: ga ervoor!

stylingregels-roze bank
Deze bank zag ik op de VT Wonen & Designbeurs
Regel # 3 om overboord te zetten: Sommige kleuren kun je echt niet combineren!

Om een voorbeeld te noemen: sommige mensen vinden oranje en roze vloeken, ik vind het een spannende combinatie. Evenals blauw en groen en roze en geel. Het kan goed werken als beide kleuren dezelfde verzadiging hebben, dus bijvoorbeeld helder oranje en fel roze maar het kan ook heel mooi zijn om een pastelkleur te mixen met een verzadigde kleur zoals lichtblauw en limegroen.

stylingregels- ornaje-roze
De natuur geeft het voorbeeld: deze bloemen stonden naast elkaar in de berm

stylingregels-roze stoel

de wereld van Tricia Guild
Tricia Guild is een meester(es) in het combineren van kleuren zoals te zien is in dit super inspirerende boek: ‘de Wereld van Tricia Guild’
Regel # 4 om overboord te zetten: Voor een stylish interieur heb je veel geld nodig

Het is natuurlijk makkelijk als je wat te besteden hebt voor de inrichting van je huis. Maar veel geld hebben staat niet altijd gelijk aan een stylish, inspirerend interieur hebben. Ik vind creativiteit en fantasie belangrijker dan geld om tot een uniek en persoonlijk interieur te komen. Er zijn tegenwoordig naast Ikea zoveel andere betaalbare woonwinkels zoals H&M Home, Leen Bakker, Kwantum en Karwei waar je met een beetje zoeken de leukste meubels en accessoires kunt vinden. En als je daar het geduld voor hebt, kun je op Marktplaats en de in kringloopwinkel echt verrassende vondsten doen.

ikea-sakarius
Eetkamerstoel: Ikea
midnight H&M Home
Beddengoed: H&M Home
Kwantum
Roze velours poef: Kwantum

Als grappige afsluiter laat ik je nog even een voorbeeld zien dat ik tegenkwam op de VT Wonen beurs (2018). Je hoort altijd dat je schilderijen nooit te hoog moet ophangen en dus is het omgekeerde waarschijnlijk ook waar: nooit te laag. Kijk wat ik daar tegen kwam!

styling regels overboord zetten
Ik vond dit heel grappig!

De moraal van dit verhaal: laat je niet afremmen door styling regels, ‘go wild’, volg je gevoel en doe vooral waar jezelf blij van wordt 😀

Zijn er styling regels die jij aan je laars hebt gelapt? En zo ja welke? Ik ben benieuwd….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.