Hoe Feng Shui is mijn huis? Een test!

Laat ik beginnen te zeggen dat ik absoluut geen Feng Shui expert ben. Ik weet er niet meer vanaf dan wat ik hier en daar hoor en lees. Ik richt mijn huis helemaal op gevoel in. Ik voel gewoon welke kleur mooi is op welke plek en ik blijf net zo lang met accessoires en meubels schuiven tot het goed voelt. Maar het leek mij opeens een leuk idee om eens te kijken hoe Feng Shui mijn huis eigenlijk is. Zonder enige kennis van Feng Shui heb ik een huis gecreëerd waarin ik mij heel prettig en gelukkig voel en waar ook andere mensen een goed gevoel krijgen. Zal ik onbewust Feng Shui principes hebben toegepast? Ik doe een (weinig wetenschappelijke) test.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui (spreek uit Feng-Sjweej of Feng-Suhweej) is een eeuwenoude Chinese leer die je een methode biedt om een harmonieuze woonomgeving te creëren. De letterlijke vertaling is wind en water:  twee natuurverschijnselen die van invloed zijn op het stromen van energie. De Feng Shui leer gaat er van uit dat de inrichting van je huis bepaalt hoe de energie stroomt. Behalve meubels bepalen ook bepaalde vormen, kleuren en materialen de energiestroming. Hoe beter de energie (Chi) kan stromen in een huis, des te beter ook de bewoner zich zal voelen.

Palo santo-Feng Shui
Een lekkere geur in huis zorgt voor een frisse omgeving waar  de energie goed kan stromen. Ik gebruik deze Abolone schelp om Palo Santo in te branden. Een heerlijke, rustgevende geur.
Hoe Feng Shui is de voordeur ?

IMG_6003

De voordeur is de plek waar nieuwe energie (Chi) je huis binnenkomt. Dit is ook het eerste wat mensen zien die op bezoek komen: You never get a second chance to make a first impression. Zorg voor een voordeur die niet klemt, die goed in de verf zit en maak de entree extra aantrekkelijk met een plant naast de voordeur. Nou: hier scoor ik zeker punten.

Feng Shui-voordeur

De oude gevel kreeg verleden jaar een fris gestuukt nieuw ‘jasje’ en de voordeur staat strak ik de lak in een mooie grijsgroene kleur. Hoewel ‘s winters de uitbundig bloeiende Hortensia’s Annabella naast de voordeur weggesnoeid zijn, staat er nog altijd een grote rieten mand met planten. Het feit dat de deur naar binnen toe opent in plaats van naar buiten, krijgt ook een pluspunt! Kom maar binnen Chi!

Hoe Feng Shui is de gang?

Wat ik begrijp is het belangrijk dat de hal of gang opgeruimd, fris en licht is.  Een spiegel is een prima idee want die staat voor geluk en voorspoed (en maakt een kleine gang ‘groter’) maar de spiegel moet niet gericht staan op de voordeur want dan weerkaatst al dat geluk weer linea recta naar buiten.

Annie Sloan 2
Mijn spiegel staat helemaal goed: Op deze manier reflecteert deze het geluk & de voorspoed zo de trap op naar boven

Mijn gang is klein maar wel licht dankzij het raam in de deur en het raam ernaast. Om de gang opgeruimd te houden is een iets grotere uitdaging. In de twee kastjes naast de spiegel is plek voor mutsen en handschoenen en de sleutels gooi ik altijd in de laatjes (mijn vriend niet, die vindt dat onzin). Vieze laarzen en wandelschoenen verdwijnen in de rieten mand onder de kapstok maar de kapstok zelf hangt vol jassen, daar ontkom ik niet aan. Dat is wel wat rommelig. Als ik een grote hal zou hebben zou ik een mooie, oude kast neerzetten voor de jassen maar die ruimte is er nou eenmaal niet.  Zo nu en dan ruim ik wel weer wat jassen op maar zeker ‘s winters hangt de kapstok erg vol. Ik heb me erbij neergelegd en bedenk gewoon dat het er lekker ‘geleefd’ en relaxed uitziet en nog vrolijk ook met mijn kleurige sjaals.

Feng Shui
De rommelige kapstok is niet bepaald Feng Shui maar de rest van de gang is sfeervol en opgeruimd
Hoe Feng Shui is de woonkamer?

Het is een algemeen uitgangspunt in de Feng Shui leer dat ruimtes opgeruimd en fris moeten zijn. Dat geldt dus ook voor de woonkamer. Dat is iets waar iedereen wel het nut van inziet lijkt mij. Je voelt je beter en meer relaxed in een prettige, opgeruimde omgeving. Ik schreef daar al eerder een blog over (Opruimen voor rust in huis & hoofd)

Feng Shui-planten

Verder heeft de woonkamer verschillende hoeken vol planten (Hoe mijn ‘huis zonder planten’ langzaam veranderde in een Urban Jungle ): dat is ook helemaal Feng Shui.   Planten hebben namelijk een reinigend en kalmerend effect. Zij kunnen de kwaliteit van de lucht verbeteren  door vluchtige, organische stoffen uit de lucht te filteren, ze kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid.

Feng Shui woonkmaer

Het schijnt ook een goed idee te zijn om familie foto’s in de kamer te plaatsen. Even dacht ik dat ik daar niet aan voldeed tot ik opeens bedacht dat de foto’s boven de eettafel  familiefoto’s zijn. Behalve foto’s van Nera (onze hond, eigenlijk ook ‘familie’) hangen daar foto’s van mijn ouders toen ze nog jong waren (plus mijn broertje en ik). Ik heb die foto’s vooral om hun 50e jaren uitstraling opgehangen maar het zijn dus wel degelijk familiefoto’s. Weer een punt gescoord.

Feng Shui-familieportretten

Maar nu ga ik toch even de mist in want wat lees ik nu? ‘Verzamel niet te veel dingen en plaats geen verzamelingen, zeker niet van oude of antieke spullen’. Tja, laat ik daar nu juist dol op zijn! Het is wel zo dat mijn verzamelingen keurig geordend zijn en mijn huis er niet uitziet alsof ik een hoarder ben.

IMG_9566
Mijn laatste aanwinst van deze verzameling is mijn vintage lamp, gekocht via Catawiki
Feng Shui
Verzameling vintage vazen, gevonden op rommelmarkten en in kringloopwinkels

Nog een minpuntje in de Feng Shui test: mijn bank staat midden in de kamer terwijl het dus beter schijnt te zijn als die tegen een muur aanstaat. Dan voel je je veilig en geborgen maar eerlijk gezegd als ik ‘s avonds opgekruld op de bank lig met kussens in mijn rug en Nera naast mij voel ik me ook super veilig en geborgen.

IMG_2644 kopie

 

Hoe Feng Shui is de slaapkamer?
Feng Shui slaapkamer
Mijn slaapkamer: een oase van rust.
IMG_5419
Alle kasten heb ik netjes geordend en opgeruimd na het lezen van Marie Kondo’s boek Opgeruimd

De slaapkamer hoort een rustgevende en opgeruimde plek te zijn. Elektronica hoort niet thuis in de slaapkamer (ik leg ook nooit mijn telefoon naast het bed) en alles wat er staat moet rust uitstralen. Dat zit wel goed, de slaapkamer is een groene oase van rust maar die grote spiegel is een no-no begrijp ik en ik zou geen spullen onder het bed moeten opbergen. Dat doe ik dus wel: er staan dozen met kleding die ik niet vaak draag maar nog niet wil weggooien. Misschien toch doen, dat weggooien? Als er niets onder het bed ligt kan de Chi beter stromen als ik slaap.

Groene slaapkamer
Hoewel ik mijn spiegel hier mooi vindt staan, horen spiegels volgens de Feng Shui leer niet in de slaapkamer. Een spiegel creëert te veel energie en kan daardoor slapeloosheid veroorzaken.
Hoe Feng Shui is de badkamer?

De badkamer schijnt een plek te zijn waar de Chi door de afvoerputjes het huis makkelijk verlaat, wat dus niet de bedoeling is. Door de badkamerdeur dicht te doen en het toiletdeksel naar beneden schijn je dat gevaar al voor een groot gedeelte te kunnen afwenden. Dat is makkelijk want dat doe ik sowieso al. Een aanrader is een plant in de badkamer: Nou, die heb ik. Niet zo heel groot en het is er maar één, maar toch.

groene badkamer plant Feng Shui

Verder is ventilatie erg belangrijk. Frisse lucht is goed voor lichaam en geest. Gelukkig heb ik naast een mechanische ventilatie ook een raam dat open kan. Donkere kleuren zoals zwart en donkergrijs zijn helemaal niet Feng Shui maar die grote goudkleurige spiegel zorgt wel weer voor positieve energie en laat mijn piepkleine badkamertje groter lijken.

feng Shui-spiegel

Uitkomst van de Feng Shui test

Zo ik ben klaar met mijn test: het resultaat is eigenlijk zoals ik verwachtte. Mijn huis is niet echt Feng Shui maar zoveel zit ik er ook weer niet naast. Ik denk dat ondanks de ‘verkeerde’ kleuren hier en daar, de dozen onder mijn bed en mijn overvloed aan verzamelingen mijn huis vol goede energie zit, daardoor ik zelf ook en daar gaat het tenslotte om.

Hoe Feng Shui is jouw huis? Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Sommige links (niet allemaal) zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

3 gedachten over “Hoe Feng Shui is mijn huis? Een test!

  1. Als ik jouw blog lees is mijn huis goed feng Shui. Onbewust heb ik dat gedaan. Ik heb wel een Tv op de slaapkamer want ik vind het heerlijk om nog even een film af te kijken.

    1. Hallo Dinie
      Ik denk dat als je je huis echt met gevoel inricht het resultaat inderdaad best heel ‘Feng Shui’ zal zijn. Ik heb dan geen tv in de slaapkamer maar kijk wel geregeld Netflix in bed op mijn laptop😜

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.