10 makkelijke tips voor een opgeruimd huis

Ondanks dat ik een ras verzamelaar ben, heb ik best een opgeruimd huis! Ik verzamel dan wel van alles en nog wat maar dat staat allemaal mooi gestyled in groepen bij elkaar en daar horen dan niet opeens bonnetjes, brillen of aanstekers tussen te liggen. Een opgeruimd huis is ook goed voor je mind: het geeft je behalve letterlijk ook figuurlijk een opgeruimd gevoel en vermindert stress (Opruimen voor rust in huis & hoofd). Zeker sinds ik op Netflix een aantal afleveringen van Marie Kondo heb gezien waarin zij mensen helpt ontspullen en opruimen, voel ik mezelf echt super georganiseerd. Wat hebben die mensen allemaal vreselijk veel rotzooi! Voor mij was het zien van die serie een boost voor mijn ego: zo bont maak ik het tenminste niet. Voor mijn dochter was het aanleiding om haar huis op te ruimen (waar ze dagen mee bezig is geweest). Hoe het ook zij: als je eenmaal dat redelijk nette en opgeruimde huis hebt, hoe hou je dat dan ook zo?

Tips voor een opgeruimd huis
#1. Nee-nee sticker

Voorkom junk mail door een nee-nee sticker op de deur. Leg post op een plek waar je je administratie regelt en gooi gelijk weg wat niet belangrijk is.

opgeruimd huis-nee/nee sticker

#2. Grote mand naast de voordeur

Ik wandel elke ochtend in het bos met Nera en bij thuiskomst gaan de vieze laarzen of schoenen in een grote mand naast de voordeur waarin ook de handdoek voor Nera ligt en plastic boodschappentasjes (als ik de deur uitga om boodschappen te doen, neem ik gelijk zo’n tasje mee).

mand voor een opgeruimd huis

#3. Een kastje in de gang

Een (liefst dichte ) kast in de gang is handig voor handschoenen, mutsen en sleutels maar dan moet je die wel meteen opbergen (sleutels opbergen vindt Tony echt onzin dus dat is een verloren strijd).

#4. Ruim meteen op na het eten

Zet na het eten alles het liefst gelijk in de vaatwasser of spoel het tenminste af en zet het in de gootsteen. Misschien even gedoe maar het is heerlijk beneden komen ‘s morgens in zo’n opgeruimde keuken. Hier heb ik wel heel makkelijk praten: ik kook en Tony ruimt altijd de keuken op!

#5. Nooit met lege handen naar boven (of naar beneden)

Met andere woorden als je toch naar boven loopt neem dan gelijk die spulletjes op de trap mee.

#6. Schaf een handstofzuiger (kruimeldief) aan

Dat is iets wat ik pas onlangs heb gedaan. Tot die tijd moest ik altijd de stofzuiger pakken om de trap te stofzuigen en dat was nogal een onderneming. Met dat handige kleine dingetje stofzuig ik (desnoods dagelijks) fluitend de hondenharen van de trap!

opgeruimd huis-kruimeldief

#7. Zet schoonmaakspullen in de badkamer neer

Waar ik eerst nog de schoonmaakspullen uit de keuken meenam naar de badkamer om daar schoon te maken, heb ik daar nu een mand staan met schoonmaakmiddelen. Altijd makkelijk om even tussendoor wat schoon te poetsen.

opgeruimd huis-mand in badkamer

#8. Voorkom grote hopen kleding

Na het lezen van Marie Kondo’s Spark Joy heb ik mijn lades en kasten anders georganiseerd. In plaats van op elkaar liggen mijn kleren nu keurig in rolletjes naast elkaar en dat is makkelijker netjes te houden. Wel natuurlijk met enige regelmaat je kleren opvouwen en wegleggen.

opgeruimd huis met Marie Kondo

#8. Stop losse spullen in dozen of manden

Dozen en manden zijn een geweldige manier om losse items op te ruimen en bij elkaar te houden. En als je mooie manden gebruikt staat dat nog leuk ook. Zo gaf ik mijn bijkeuken een compleet ander aanzien.

opgeruimd huis met manden

#9. Ruim speelgoed ‘s avonds weg

Mijn kinderen zijn al volwassen maar ze waren natuurlijk ooit klein. Overdag mochten ze hun gang gaan maar ‘s avonds wilde ik een opgeruimd huis. Voor ze naar bed gingen moest al het Lego in een grote kist en de rest van het speelgoed in de kast of naar boven naar hun kamer. In mijn herinnering hielpen ze mee maar dat kan ook best een heel rooskleurig en enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid zijn (haha).

#10. Iets erin, iets eruit

Ik probeer mij zo veel mogelijk aan die regel te houden. Als ik iets koop, moet iets vergelijkbaars er ook uit! In sommige gevallen niet zo moeilijk: als ik een nieuwe stofzuiger koopt, doe ik de oude, kapotte weg. Dat moet ik dan natuurlijk meteen doen en hem niet eerst een week in de tuin laten staan voor ik hem naar de stort breng. Maar ja, nobody is perfect. Bij dingen die ik verzamel gaat deze regel natuurlijk niet op. Enfin, de allerbelangrijkste regel is wel: als je niet zoveel koopt hoef je ook niet zoveel op te ruimen!

opgeruimd huis-stofzuiger
Ik ben benieuwd wat jij voor handige tips hebt, er zijn er natuurlijk nog veel meer! Laat je een berichtje achter?

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

 

Eén reactie op “10 makkelijke tips voor een opgeruimd huis”

  1. Bedrijven waar je géén klant bent kunnen je adres kopen en reclame versturen. Schrijf, om dat te voorkomen, jezelf in op https://www.postfilter.nl/ Dit is een branche initiatief waarvoor de aanmelding iedere drie jaar vernieuwd moet worden.

    Bedrijven waar je wél klant bent kun je vragen geen reclame meer te sturen. Bele ze op en doen een beroep op het recht van verzet. https://www.consuwijzer.nl/telefonische-verkoop/telemarketing/recht-van-verzet

    Als je toch bezig bent: schrijf jezelf in in het bel me niet register om ongewenste verkooptelefoontjes te voorkomen https://www.bel-me-niet.nl/ Het bel me niet register is gebaseerd op wetgeving. 1 maal registreren is daar genoeg.

    En schrijf je in bij onderzoekfilter om ongewenste telefoontjes voor marktonderzoek te voorkomen: https://onderzoekfilter.nl/ Dit is een branche initiatief waarvoor de aanmelding iedere drie jaar vernieuwd moet worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: