Combineer vintage en fonkelnieuw tot een unieke woonstijl

Combineer vintage en fonkelnieuw tot een unieke woonstijl

Het was mijn schoondochter die mij het idee aan de hand deed van deze blog over het combineren in huis van vintage en fonkelnieuw. Het was wel leuk dat ze daar mee kwam want ik doe al jaren niet anders dan het combineren van vintage vondsten en nieuwe aankopen. Nu heb ik zolang als ik mij kan herinneren een voorliefde gehad voor ‘oude spullen’, het liefst wel aangevuld met nieuwe dingen die fris & functioneel zijn.

Combinatie vintage en Ikea

Mijn zoon Daan en zijn vriendin Chadia wonen in een strak  & nieuw huis en ik had nooit de indruk dat mijn zoon mijn liefde voor kringloop- en rommelmarktvondsten deelde. Het was dus voor mij een (aangename) verrassing toen ik zag dat hij en zijn vriendin toch ook met het ‘vintage virus’ besmet waren (misschien is het woord virus op dit moment iets waar we liever niet aan denken). Zij hadden namelijk op Marktplaats een oud dressoir gevonden, het een mat zwart verfje gegeven  en vervolgens het plaatje afgemaakt met een strakke spiegel van Ikea: een perfecte combinatie van vintage & fonkelnieuw!

vintage en fonkelnieuw
Het dressoir werd gevonden op Marktplaats en geverfd met matte zwarte verf. Spiegel en gouden bloempot van Ikea.

Zo’n vintage & Ikea combinatie heb ik trouwens zelf ook in de vorm van een Ikea metalen locker vol vintage vazen. Het Ikea kastje kreeg wel eerst een make-over (Krijtverf voor fantastische Ikea ‘hack’)

vintage en fonkelnieuw
Behalve de vazen en de messing kraanvogel is ook de stoel vintage.
Vintage voor een persoonlijke touch

Laat ik beginnen te zeggen dat ik in dit geval met vintage niet perse mid-century bedoel (zoals het vaak gebruikt wordt) maar gewoon alles wat oud is. Eén van mijn favoriete styling tips is het toevoegen van een vintage meubelstuk en/of accessoire aan je interieur.  Ik vind dat namelijk de beste manier om je inrichting een persoonlijke touch te geven. Ook, of misschien, juist als je een strak en modern interieur hebt is het leuk om dat kastje van oma ook ergens een plekje te geven! Combineer gerust vintage en fonkelnieuw!

antiek kastje

Ik kijk altijd met enige verbazing naar het tv programma Weer verliefd op je huis. Een enkele uitzondering daargelaten gaat echt alles de kamer uit en komt er een vrachtwagen vol nieuwe meubels en accessoires voorrijden.  Het resultaat van de make-over vind ik best vaak geslaagd want het is 100 keer beter dan wat het was. Maar ik krijg toch ook een beetje een showroom gevoel met ‘alles nieuw en in één keer gekocht’. Ik raad mensen juist aan om dat niet te doen (Do’s & don’ts bij het inrichten van je huis ). Ik kan mij een aflevering herinneren waarin een grote antieke kast niet weg mocht en die kreeg op een heel creatieve manier een nieuw plekje in het interieur.  Hij werd voor de helft geverfd en kwam tegen een kleurvlak te staan. Deze kast maakte dat ik deze aflevering de best geslaagde make-over vond!

Mijn favoriete vintage meubels

Wat de inrichting van mijn huis betreft, vind ik veel op rommelmarkten en in kringloopwinkels maar dat betreft over het algemeen vooral accessoires. Naast alle meubels die ik nieuw kocht zoals bijvoorbeeld mijn bank, eettafel en stoelen heb ik ook aardig wat oude meubels zoals een antieke grenen kast die ik 28 jaar geleden kocht en die sindsdien al heel wat gedaantewisselingen heeft ondergaan.

geverfde kast
Kijk hoe vaak deze kast al een gedaantewisseling heeft ondergaan

Deze kast zal ik niet snel wegdoen. Een andere favoriet van mij is een tafeltje met marmeren blad. Het tafeltje zelf is niet vreselijk bijzonder maar hij komt nog uit mijn allereerste huis waar ik als 20 jarige kwam te wonen. Hij is alle verhuizingen nadien met mij meegegaan en staat nu in een slaapkamer. Natuurlijk is hij in de loop van de tijd wel een paar keer van kleur verandert.

vintage

Een ander heel dierbaar meubelstuk is de leren 60e jaren stoel die ik van mijn ouders erfde. Deze stoel heeft naast dat ik hem heel cool vind ook een emotionele waarde voor mij.

vintage en fonkelnieuw

Tijdloos

Ik mix gerust allerlei stijlen met elkaar. Een nieuwe leren bank of eigentijdse eettafelstoelen mix ik moeiteloos met een antieke kast of een 60e jaren stoel. Ik vind dat je juist op die manier een persoonlijk en ook tijdloos interieur creëert. Als je nu namelijk alle meubels in één keer fonkelnieuw aanschaft denk je over 5 of 10 jaar toch: oh wat is dat allemaal 2020! Dat voorkom je door hier en daar wat vintage toe te passen (zoveel als ik dat doe hoeft echt niet) en zo je inrichting moeilijker te dateren en spannender te maken!

Wat vind jij? Hou je het  liever bij een stijl of combineer jij ook graag vintage en fonkelnieuw? Ik zie graag een berichtje tegemoet

2 reacties op “Combineer vintage en fonkelnieuw tot een unieke woonstijl”

  1. Super leuk! Ik vind vooral leuk om oude Accessoires te gebruiken. Zoals de leuke oude zilveren doosjes van oma, of andere erfstukken. Zo krijgt je interieur toch een verhaal ☺️.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: