Styling regels voor je interieur: nuttig of nonsense?

Van styling regels heb ik mij nooit veel aangetrokken. Ik ga altijd gewoon lekker mijn gang. Tenslotte kan ik mijn huis inrichten op een manier waar ik blij van word want ik ben degene die hier woont. Hoewel sommige styling regels voor je interieur nuttig kunnen zijn (zeker als je graag wat houvast wilt bij de inrichting van je huis) heb ik ook een lijstje met styling regels waar je je wat mij betreft niets van aan hoeft te trekken. Want om  te voorkomen dat we in een perfect gecoördineerd en gestyled maar eigenlijk heel voorspelbaar en saai huis terecht komen, kun je de volgende styling regels gerust overboord zetten!

 Gebruik nooit donkere kleuren in een kleine ruimte

Hoewel ik je niet zou aanraden om een heel klein kamertje helemaal zwart te verven, kun je best een donkere kleur gebruiken in een kleine ruimte. Een donkere kleur kan heel goed werken zoals duidelijk te zien is op mijn zolder waar ik een achterwand zwart heb geverfd. Die donkere kleur geeft juist diepte aan de ruimte.

Styling regels voor je interieur

Ik heb ook in de badkamer die ik heel overdreven wel eens de kleinste badkamer ter wereld noem, donkere kleuren gebruikt. De wandtegels zijn donkergrijs en de vloer zwart/wit. De witte muren heb ik in het verleden donkergroen geverfd (Onthulling van de groene badkamer!) wat misschien niet zo voor de hand liggend is maar wel erg sfeervol.

Styling regels voor je interieur

Sommige kleuren kun je echt niet combineren!

Om een voorbeeld te noemen: sommige mensen vinden oranje en roze vloeken, ik vind het een spannende combinatie. Evenals blauw en groen en roze en geel. Het kan goed werken als beide kleuren dezelfde verzadiging hebben, dus bijvoorbeeld helder oranje en fel roze maar het kan ook heel mooi zijn om een pastelkleur te mixen met een verzadigde kleur zoals lichtblauw en limegroen.

Tricia Guild

Pure & Original
Kleuren uit de collectie van Pure & Original
Voor een stylish interieur heb je veel geld nodig

Het is natuurlijk makkelijk als je wat te besteden hebt voor de inrichting van je huis. Maar veel geld hebben staat niet altijd gelijk aan een stylish, inspirerend interieur hebben. Ik vind creativiteit en fantasie belangrijker dan geld om tot een uniek en persoonlijk interieur te komen. Er zijn tegenwoordig naast Ikea zoveel andere betaalbare woonwinkels zoals H&M Home, Leen Bakker, Kwantum en Karwei waar je met een beetje zoeken de leukste meubels en accessoires kunt vinden. En als je daar het geduld voor hebt, kun je op Marktplaats en de in kringloopwinkel echt verrassende vondsten doen.

styling regels- HM Home
Uit de collectie van H & M home
Houd  de basis neutraal en voeg kleur toe met accessoires

De meeste huizen die ik ken hebben witte muren: lekker neutraal. Mij een beetje te neutraal, ik hou van kleur op de muur. Er is bijna geen witte muur meer te ontdekken in mijn huis. Wat ik zo mooi vind van een muur verven: als je de kleur zat bent ga je gewoon voor een andere. Misschien wat werk maar niet erg kostbaar.

Styling regels voor je interieur

styling regels voor je interieur

Iets moeilijker is het misschien om te kiezen voor grote meubels in een opvallende kleur. Het is natuurlijk waar dat bijvoorbeeld een bank veel langer mee moet en duurder is dan een kussentje maar een opvallend gekleurde bank kan ook een statement zijn in je huis! Als jij helemaal blij wordt van een gele of roze bank zou ik zeggen: ga ervoor! (Nieuwe bank kopen: waar moet je op letten?).

roze bank Loods 5
Gezien bij Loods 5

Wat deze laatste ‘nonsense’ styling regel betreft, namelijk je interieur neutraal houden, daar wil ik een kleine disclaimer aan toevoegen 😉.
Ik merk, nu mijn huis binnenkort in de verkoop komt, dat ik opeens met andere ogen naar mijn huis kijk. Ik ben niet meer de enige waar ik rekening mee moet houden maar al die potentiële kopers moeten zich zelf als het ware al zien wonen in mijn huis. Maar ja, als ik eens in de 28 jaar dat ik hier woon, even denk dat ik misschien wat minder uitbundig te werk had moeten gaan, dan is dat zo slecht nog niet.

Wat vind jij: als jij op zoek zou zijn naar een nieuw huis, zou je dan liever een heel neutraal interieur zien of zou je het juist wel leuk vinden om in zo’n kleurrijk huis binnen te stappen, ook als jij het zelf daarna aan je eigen smaak zou aanpassen?

2 reacties op “Styling regels voor je interieur: nuttig of nonsense?”

  1. Zo neutraal en zo leeg mogelijk laten zien dan heeft toekomstige bewoner goed idee wat de mogelijkheden zijn!!! Ze hebben meestal niet jouw smaak qua inrichting dus dat beïnvloed de koper negatief.Tenzij het iemand is die jouw inrichting al kent en bewonderd. Verstandig wel met foto’s te laten wat mogelijk is qua inrichting en om iets over te laten nemen.vr.gr.Henny

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: