10 tips voor een opgeruimd & schoon huis

Heel Nederland is aan het opruimen geslagen. Bij de stort sta je uren in de rij en veel kringloopwinkels nemen even geen spullen meer aan. Nu ben ik ondanks dat ik een verzamelaar ben, altijd al van het opruimen. Voor mij betekent een opgeruimd huis, ook een opgeruimd hoofd! Je begrijpt dat ik nu mijn huis in de verkoop staat, helemaal een soort opruimwoede voel opkomen. Alles wat ik opruim hoef ik straks niet mee te verhuizen.
Maar het is natuurlijk ook belangrijk een opgeruimd & schoon huis te hebben voor de bezichtigingen. De eerste bezichtigingen hebben zich aangediend en gelukkig hoef ik niet voor elke bezichtiging mijn huis helemaal aan kant te maken want dankzij enkele eenvoudige tips en wat discipline (dat wel) is mijn huis is altijd op orde.

Mijn 10 tips voor een opgeruimd & schoon huis
#1. Nee-nee sticker

Voorkom junk mail door een nee-nee sticker op de deur. Leg post op een plek waar je je administratie regelt en gooi gelijk weg wat niet belangrijk is.

opgeruimd huis-nee/nee sticker

#2. Grote mand naast de voordeur

Ik wandel elke ochtend in het bos met Nera en bij thuiskomst gaan de vieze laarzen of schoenen in een grote mand naast de voordeur waarin ook de handdoek voor Nera ligt en plastic boodschappentasjes (als ik de deur uitga om boodschappen te doen, neem ik gelijk zo’n tasje mee).

#3. Een kastje in de gang

Een (liefst dichte ) kast in de gang is handig voor handschoenen, mutsen en sleutels maar dan moet je die wel meteen opbergen.

opgeruimd huis

#4. Ruim meteen op na het eten

Zet na het eten alles het liefst gelijk in de vaatwasser of spoel het tenminste af en zet het in de gootsteen. Misschien even gedoe maar het is heerlijk beneden komen ‘s morgens in zo’n opgeruimde keuken.

#5. Nooit met lege handen naar boven (of naar beneden)

Met andere woorden als je toch naar boven loopt neem dan gelijk die spulletjes op de trap mee.

#6. Schaf een handstofzuiger (kruimeldief) aan

Dat is iets wat ik pas onlangs heb gedaan. Tot die tijd moest ik altijd de stofzuiger pakken om de trap te stofzuigen en dat was nogal een onderneming. Met dat handige kleine dingetje stofzuig ik (desnoods dagelijks) fluitend de hondenharen van de trap!

opgeruimd & schoon huis

#7. Zet schoonmaakspullen in de badkamer neer

Waar ik eerst nog de schoonmaakspullen uit de keuken meenam naar de badkamer om daar schoon te maken, heb ik daar nu een mand staan met schoonmaakmiddelen. Altijd makkelijk om even tussendoor wat schoon te poetsen.

opgeruimd & schoon huis

#8. Voorkom grote hopen kleding

Na het lezen van Marie Kondo’s Spark Joy heb ik mijn lades en kasten anders georganiseerd. In plaats van op elkaar liggen mijn kleren nu keurig in rolletjes naast elkaar en dat is makkelijker netjes te houden. Wel natuurlijk met enige regelmaat je kleren opvouwen en wegleggen.

opgeruimd huis met Marie Kondo

#8. Stop losse spullen in dozen of manden

Dozen en manden zijn een geweldige manier om losse items op te ruimen en bij elkaar te houden. En als je mooie manden gebruikt staat dat nog leuk ook. Zo gaf ik mijn bijkeuken een compleet ander aanzien.

opgeruimd & schoon huis
#9. Ruim speelgoed ‘s avonds weg

Mijn kinderen zijn al volwassen maar ze waren natuurlijk ooit klein. Overdag mochten ze hun gang gaan maar ‘s avonds wilde ik een opgeruimd huis. Voor ze naar bed gingen moest al het Lego in een grote kist en de rest van het speelgoed in de kast of naar boven naar hun kamer. In mijn herinnering hielpen ze mee maar dat kan ook best een heel rooskleurig en enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid zijn (haha).

#10. Iets erin, iets eruit

Ik probeer mij zo veel mogelijk aan die regel te houden. Als ik iets koop, moet iets vergelijkbaars er ook uit! In sommige gevallen niet zo moeilijk: als ik een nieuwe stofzuiger koopt, doe ik de oude, kapotte weg. Dat moet ik dan natuurlijk meteen doen en hem niet eerst een week in de tuin laten staan voor ik hem naar de stort breng. Maar ja, nobody is perfect. Bij dingen die ik verzamel gaat deze regel natuurlijk niet op. Enfin, de allerbelangrijkste regel is wel: als je niet zoveel koopt hoef je ook niet zoveel op te ruimen!

Nooit meer mijn nieuwste blogs missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte blijft en ontvang  mijn gratis inspiratiegids  met 15 ideeën om een lege muur te veranderen 👇👇👇

 

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

4 gedachten over “10 tips voor een opgeruimd & schoon huis

  1. Wat leuk idee die rieten manden in die stelling, ik heb ook zo’n kast. Waar heb je deze rieten manden gekocht?

    1. Hallo Desiree Ik heb deze manden toevallig gevonden bij een tuincentrum bij mij in de buurt maar dat is al weer een poosje geleden. Misschien kun je even googlen of je iets dergelijks on-line kunt kopen.
      Groetjes
      Anita

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.