‘Verkeerde’ deuren voor mijn Ikea kledingkast

Deze week stond in het teken van het vervangen van de deuren van mijn Ikea kledingkast. Dat was nogal een bevalling maar voor ik daarover begin, wil een klusje met je delen dat gelukkig wel erg gemakkelijk ging, namelijk het verven van de muur in mijn hal. Ik koos voor krijtverf voor de muur van Flexa in de kleur Industrial Grey. Elke keer dat ik weer een muur verf krijg ik het gevoel dat het huis steeds meer mijn huis wordt.

Flexa Industrial Grey

Maar goed, dat even terzijde. In een nieuw huis zijn er natuurlijk nog volop andere klussen te doen die niet zo makkelijke zijn als een paar muren verven. Hoewel ik het ‘grote’ werk laat doen door professionals en mijn zoon ook geregeld zijn hulp aanbiedt, wil ik niet voor elke wissewasje iemand laten komen. Daar komt bij dat ik vreselijk ongeduldig ben dus als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik dat het liefst zo snel mogelijk verwezenlijkt zien. Ik heb gemerkt dat met wat nadenken en geduld ik veel meer zelf kan dan ik in eerste instantie denk. Wat helaas qua snelheid op dit moment niet echt meewerkt, is dat alles on-line besteld moet worden maar als mijn spullen dan eenmaal binnen zijn, wil ik daar gelijk mee aan de slag.

Nieuwe deuren voor mijn Ikea kledingkast

deuren voor Ikea kledingkast

Dat was ook het geval met de nieuwe deuren die ik besteld had voor de kast die achtergebleven was in het huis. Er zaten hoogglans witte deuren voor de Ikea kledingkast maar zoals je misschien onderhand in de gaten hebt, ben ik niet zo van het hoogglans wit. Die deuren heb ik tegelijk met de laminaat vloer op de eerste verdieping laten afvoeren. Een week later (begin december) werden de nieuwe deuren voor mijn kledingkast bezorgd. Simpele, matte, antraciet deuren. Vol verwachting maakte ik een pak open met de bedoeling te onderzoeken of ik die deuren zelf kon plaatsen. Hoe groot was mijn teleurstelling dat er geen matte, antraciet deur te voorschijn kwam maar een glimmende deur! Ik kon het niet geloven: had ik verkeerd besteld of had Ikea verkeerd geleverd? Hoe dan ook, die deuren moesten terug. Nu is op dit moment terugbrengen niet mogelijk dus die deuren stonden in mijn gang te wachten tot het moment dat Ikea weer open zou gaan.

Na 4 weken wachten…

Nu ik afgelopen week wel in de gaten kreeg dat het misschien optimistisch gedacht was dat ik 19 januari weer bij Ikea terecht zou kunnen, wilde ik nog eens kijken hoe erg ik die glimmende deuren vond. Ze waren in ieder geval donker antraciet en niet spierwit en ik was klaar met die open kasten. Ik dus een deur uitpakken en nog eens met een kritisch oog bekijken. Toen pas (en je mag nu lachen) zag ik dat er een glimmende beschermfolie op de deur zat en toen ik die verwijderde kwam er een prachtig matte deur tevoorschijn! Als verdediging kan ik nog aanvoeren dat de folie wel heel strak om de deur zat maar als ik de gebruiksaanwijzing had gelezen, had ik gezien dat er een folielaag verwijderd moest worden. (Tip: lees altijd de gebruiksaanwijzing, ook als je denkt dat niet nodig te hebben)

Nieuwe deuren plaatsen

Je begrijpt dat er nu geen houden meer aan was: die deuren moesten geplaatst worden en wel meteen. Ik had de scharnieren uit de oude deuren bewaard en die in de nieuwe deuren schroeven was niet erg ingewikkeld. Zeker niet met mijn nieuw aangeschafte accu schroefmachine.

deuren voor mijn Ikea kledingkast

De deuren plaatsen was een grotere uitdaging. De scharnieren kunnen in elkaar geklikt worden maar het is niet eenvoudig deuren van 2.30 cm hoog op de juiste hoogte te tillen met de 4 scharnieren op gelijke hoogte en dan de boel in elkaar te klikken. Daan had zijn hulp al aangeboden maar daar wilde ik niet op wachten. De aanhouder wint, zal ik maar zeggen en na het nodige gedoe zaten aan het eind van de avond alle deuren op hun plaats.

Klussen kun je leren

Tevreden was ik echter niet: tussen de deuren zat een enorme kier van meer dan een centimeter. Ik was even bang een verkeerde maat deuren te hebben maar het zijn gewoon standaard maten dus dat kan niet. Nu had ik wel gehoord dat je deuren kunt stellen maar ik had geen idee hoe je dat doet. Gelukkig is daar good old Google. Deuren kun je omhoog of opzij bijstellen met bepaalde schroeven in de scharnieren en Google liet mij zien welke schroef ik daarvoor moest gebruiken. Dit bedoel ik dus met klussen kun je leren want toen ik eenmaal doorhad wat ik moest doen was het een fluitje van een cent om de deuren mooi aansluitend te krijgen.

deuren voor mijn Ikea kledingkast

Nu moest ik alleen nog de leren handgreepjes plaatsen. Ik heb wel 100 keer gemeten (nou ja, misschien iets minder) voor ik in mijn mooie, strakke deuren ging boren. Hoewel ik soms van de’ grote stappen, snel thuis’ ben, heb ik dit heel zorgvuldig gedaan met behulp van een malletje en een waterpas.

Östernäs leren handgrepen
Östernäs leren handgrepen
Reinsvoll deuren voor mijn Ikea kledingkast

Voor het geval dat je bij deze laatste foto je afvraagt waarom er geen deur voor de laatste kast zit: ik heb de kast moeten opschuiven (vanwege nieuw aan te leggen rookkanaal) waardoor nu de radiator in de weg zit. Maar… ik heb al een oplossing bedacht.

Ik heb trouwens nog veel meer plannen voor mijn kledingkamer dus blijf mij volgen en alles zal onthult worden (haha)!

12 reacties op “‘Verkeerde’ deuren voor mijn Ikea kledingkast”

 1. Komt me erg bekend voor, eerst handelen en dan de gebruiksaanwijzing lezen. Stressen en uiteindelijk toch kunnen genieten van het gewenste resultaat. Ik moet zeggen dat het weer prachtig is geworden hoor. Echt een verbetering deze deuren in plaats van hoogglans wit. Ik vind het nu al een paleisje worden!

 2. O grappig deze blog én herkenbaar met die folie. Ik heb ooit een keer een flitsapparaat gekocht die op een spiegelreflexcamera geschoven werd. Daar stond een tabelletje op afgebeeld voor t gebruik. Na één keer foto’s maken zaten daar al krasjes op. Ik terug naar de winkel. ‘U bedoelt toch niet dit beschermfolietje?’ zei de man die me hielp, terwijl hij het er af trok!
  Ik kijk ondertussen uit naar je volgende blog Anita, succes!

  • Ja ik vond het wel een komische vergissing. Als ik het aan mannen vertel zeggen die meestal dat zij dit niet verteld zouden hebben maar ik moet er juist wel om lachen. Leuk dat je mij volgt!

 3. Herkenbaar 🤣🤣. Ik had jaren geleden hoogglans witte deuren besteld en ze waren blauw toen ik ze uitpakte. Ik terug naar Ikea met alle deuren en idd hoorde ik daar dat er een (superstrakke) folie om heen zat 🙈

 4. Hi,

  Ik ben benieuwd wat je bedacht hebt voor het achterste stuk van de kast. Ik zit met dezelfde uitdaging (radiator) en dit weerhoudt mij nu nog van de deuren.

  • Hallo, de deuren kunnen er makkelijk uit. Het is een kwestie van een paar schroefjes losdraaien.De witte deuren heb ik allang niet meer anders had je ze zo kunnen krijgen:). groetjes Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: