Haal de lente in huis: 4 super makkelijke tips

Ik haal de lente in huis, terwijl het nog hartje winter is op dit moment. Ik ben helemaal geen liefhebber van sneeuw en kou dus ook niet van schaatsen en skiën. Ik weet dat hele volksstammen daar wel van genieten maar ook als je helemaal in je element bent in Hollands winterweer, wil je vast wel een voorproefje op de lente. De beste manier voor mij om dat te doen is de natuur alvast naar binnen te halen. Ik kan eigenlijk niet wachten met het aanpakken van de tuin maar zolang ik niet de tuin in kan moet de tuin maar naar binnen komen.

Haal de lente in huis met bollen

Bloembollen zijn de ultieme manier om de lente in huis te halen. Je koopt de bollen meestal als ze nog niet uitgekomen zijn en dan zie je langzamerhand de bloemen te voorschijn komen. Je kunt bolletjes kopen en die zelf op bollenvaasjes zetten of je kiest voor een schaal of pot waar de bolletjes al in gepoot zijn. Allebei even leuk!

haal de lente in huis
Schaal met blauwe druifjes.
Haal de lente in huis
💚 Deze leuke bollenvaasje zijn van Tablejoy.nl. Ook in roze te koop

Bloemen voor kleur & fleur

De volgende tip is natuurlijk een inkoppertje: met bloemen breng je meteen kleur in huis. Het mooiste vind ik een bos van verschillende bloemen die een beetje doet denken aan een zelf geplukt veldboeket.

haal de lente in huis
Deze bloemen komen heel mooi uit tegen de warme kleur van de muur in mijn kamer (Brave Ground).
haal de lente in huis
Bij Bloomon.nl kun je prachtige boeketten bestellen die worden samengesteld met bloemen van het seizoen. Het is ook mogelijk een abonnement te nemen.

Kamerhortensia

Mijn vorige tuin stond vol hortensia’s, één van mijn favoriete tuinplanten. Mijn huidige tuin is nog super saai en tamelijk leeg maar aangezien het nog geen weer is om iets in de tuin te doen heb ik een paar (kamer) hortensia’s in huis gehaald.

kamerhortensia
Deze mooie kamerhortensia staat in een wijnkoeler op voet die ik verleden jaar in de kringloop vond.

Hortensia’s kunnen de luchtvochtigheid in huis verbeteren. Het water dat je aan de hortensia geeft, wordt via de wortels opgenomen, gaat door de hele plant heen en verlaat de hortensia via verdamping. Uit onderzoek blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis als de hortensia. Als de kamerhortensia’s uitgebloeid zijn, gaan ze de tuin in om volgend jaar als tuinhortensia hun leven voort te zetten.

kamerhortensia
Ook in mijn kleedkamer (wat een luxe) is er plek voor een hortensia. Voor meer inspiratie en tips hydrangeaworld.com

‘Tuinieren’ met pitten

Een plantje opkweken uit een pit is erg leuk en geeft veel voldoening maar je moet geduld hebben. Het is ook super makkelijk (de natuur doet het werk) maar je moet wel weten hoe. Voor iedereen die wel eens geprobeerd heeft een avocadopit te laten ontkiemen en het na verloop van tijd gefrustreerd opgaf, hier een methode die altijd werkt.

avocadopit opkweken

Maak de avocadopit schoon en laat hem 48 uur weken. Schil daarna de pit en wikkel hem in vochtig keuken papier (vochtig dus niet kletsnat). Stop dit in een plastic ziplock zakje en leg het op een warme plek, bijvoorbeeld in de vensterbank.
Na een paar weken check je of er al een klein worteltje te zien is. Als dat het geval is, kun je de pit op water zetten waarbij de pit droog blijft maar het worteltje onder water komt. Hier kun je heel goed het bloembollenvaasje van Tablejoy.nl voor gebruiken. Deze heeft namelijk een opening die precies de goede maat heeft voor een avocado pit.

Avocadopit opkweken

Je kunt ook kiezen voor kweekschaaltjes die je op een glas of potje kunt zetten.

Haal de lente in huis
Porseleinen kweekschaaltje van Botanopia.com.

Behalve avocadopitten kun je ook pinda’s, citroenpitten, kastanjes, bonen en nog veel meer laten ontkiemen. De knop hieronder brengt je naar een pagina vol informatieve, korte filmpjes die laten zien hoe je dat doet.

Al dat groen in huis geeft mij een goed gevoel maar ik kan niet wachten tot het echt lente wordt. En jij? Heb jij zin om de lente in huis te halen (nu al) of geniet je juist van echt winters weer? Ik ben benieuwd!

Met dank aan Hydrangeaworld.com voor het toesturen van de kamerhortensia’s .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: