Hoe groen is mijn huis? (en ik bedoel niet de kleur πŸ˜€)

Nu wil het geval dat ik in een huis woon dat, geheel in Zaanse stijl, is betimmerd met groen hout. Maar het moge duidelijk zijn dat ik hier met ‘groen’ duurzaam bedoel. Duurzaamheid is tegenwoordig voor veel bedrijven een gewilde marketing tool en dat bedoel ik niet sarcastisch. Ik vind het juist heel goed en ook hoog tijd dat er aandacht wordt besteed aan producten die groen dus duurzaam zijn. Maar hoe groen is mijn huis eigenlijk?

Goed geΓ―soleerd

Na praktisch mijn hele leven in oude huizen te hebben gewoond (heel sfeervol, dat wel) besloot ik na het nodige denkwerk dat mijn volgende huis een nieuw huis zou moeten zijn. Sfeervol kan ik het tenslotte overal maken en een nieuw huis heeft echt erg veel voordelen. EΓ©n van de voordelen is de supergoede isolatie. Ik merk het natuurlijk aan de temperatuur binnenshuis. Als enorme koukleum heb ik het deze laatste wintermaanden geen moment koud gehad in huis terwijl niet eens altijd de verwarming aanstond. Of de isolatie de warmte net zo goed tegenhoudt als de kou zal ik straks in de zomer ondervinden. Dat ik afgelopen winter geen hoge stookkosten heb gehad is niet alleen goed voor mijn portemonnee maar natuurlijk ook voor het milieu. Dus in dit opzicht is mijn huis zeker groen.

groen huis
Ik kan aan de diepe vensterbanken zien hoe dik de isolatielaag is !

Zonnepanelen

Een paar maanden geleden heb ik zonnepanelen laten plaatsen. Dit min of meer op aandringen van mijn zoon maar ik ben hem er dankbaar voor. Normaal gesproken geef ik graag geld uit aan leuke en/of decoratieve dingen en dat kun je van zonnepanelen niet zeggen. Ik vind ze eigenlijk spuug lelijk. Maar ik ben er ondertussen aan gewend en het voordeel is dat ik praktisch geen elektra kosten meer heb. Hoeveel dat precies scheelt zal ik zien bij de jaarlijkse eindafrekening. Het is een heel fijn idee dat het zonnetje energie levert voor o.a. mijn wasmachine, droger en vaatwasser. Heel groen! Nog groener zou het natuurlijk zijn als ik mijn was buiten hang te drogen maar was ophangen vind ik een vreselijk vervelend werk dus ik gun mijzelf de droger πŸ˜€ .

groen huis
Waarom zijn er geen zonnepanelen in de vorm van dakpannen?

Mijn favoriete ‘groenmaker’

Ik doe het al zolang ik me kan herinneren: rondstruinen en spulletjes kopen op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Dat is hartstikke groen. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas, er is geen vervuilend productieproces en er wordt niets toegevoegd aan de enorme afvalberg wat allemaal weer verbrand of anderszins verwerkt moet worden. Nee, iets bestaands wordt weer opnieuw gebruikt. Super toch? Milieubewuster kan niet en ik vind het ook nog eens geweldig leuk om te doen (Waarom ik zo van rommelmarkten hou & mijn favoriete markten).

rommelmarkt

En…al die bijzondere vondsten geven mijn interieur een uniek tintje. Nu koop ik ook genoeg nieuwe spullen maar gelukkig zijn tegenwoordig veel dingen gemaakt van gerecycled materiaal. Ik probeer daar wel een beetje op te letten en uiteindelijk is het zo dat alle kleine beetjes helpen.

vintage =groen huis
Deze spiegel vond ik 25 jaar geleden op een rommelmarkt in Brussel
thriftshop finds
De bloempot spoot ik mat zwart, de kraanvogel was een lucky find. Allebei uit een kringloopwinkel.
thriftshop finds
30e jaren bordjes van de Britse ontwerpster Clarice Cliff, voor € 1,- per stuk gevonden in de kringloop.
vintage=groen huis
Plank in mijn keuken vol met vintage vondsten. Kleur op de muur: Fading Horizon,van Flexa.nl, goudkleurige tegels van Sanitairkamer.nl

Als antwoord op de vraag ‘Hoe groen is mijn huis?’ kan ik dus zeggen: best groen! Hoe leuk is het om te bedenken dat zelfs als je niet zo bezig bent met het maken van duurzame keuzes, iets kopen bij de kringloop dus ook duurzaam is. En we noemen het niet meer tweedehands (dat klinkt zo armoedig) maar vintage of pre-owned! Hoe groen in jouw huis?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: