Zo gaf ik sfeer aan mijn nieuwbouwhuis: 5 favoriete tips

Toen ik begin december verhuisde naar een nieuwbouwhuis (bouwjaar 2016) was dat voor de meeste mensen in mijn omgeving nogal een verrassing. Ik, die zo’n sfeervol 30 e jaren huis had, opeens in een nieuwbouwhuis? Er waren volgens mij ook mensen die dachten dat ik er spijt van zou krijgen maar niets is minder waar. Na een (volwassen) leven lang in oude huizen gewoond te hebben was ik er klaar mee: al die grote en kleine mankementen waar je iets aan moest doen. Daar heb ik nu geen zin meer in maar dat was niet altijd zo.

Mijn eerste ‘grote mensen’ huis

Ik herinner mij nog goed mijn allereerste huis, begin 70e jaren. Een prachtig, laat 19 eeuws appartement met souterrain, vol authentieke details. Maar ook vol problemen: ruim 1 meter water onder de vloer in het souterrain, schimmel op de muren, geen badkamer, geen dubbel glas (had volgens mij nog niemand van gehoord), er was alleen maar een gaskachel en ga nog maar even door. Toch waren mijn vriend en ik de koning te rijk: waar leeftijdgenoten nog bij hun ouders woonden of op kleine studentenkamertjes, woonden wij in dit prachtige huis, ik was er verliefd op. Veel geld was er niet (we studeerden allebei) dus we deden bijna alles zelf. Ook toen al was ik constant met verf in de weer en vond ik de leukste dingen op het Waterlooplein wat toen nog echt een rommelmarkt was in de goede zin van het woord.

70e jaren interieur
Ik vond zowaar nog een foto uit die tijd (1975). Eigenlijk zo gek nog niet: donkere kozijnen, veel planten en een gallerywall.

Sfeer in nieuwbouwhuis

Na heel wat oude huizen en bijbehorende verbouwingen koos ik nu dus voor een nieuwbouwhuis, ik was klaar met al het gedoe dat een oud huis meebrengt. Dat was nog een heel proces in mijn hoofd maar toen ik die beslissing genomen had ging ik er helemaal voor. Ik toverde in een paar maanden tijd mijn nieuwbouwhuis om tot een supersfeervolle plek die in niets onderdoet voor al die karakteristieke, oude huizen waar ik eerder woonde, integendeel! Worstel jij misschien met de vraag hoe jij je onpersoonlijke nieuwbouwhuis karakter & sfeer kunt geven? Hier mijn 5 favoriete tips.
By the way, deze tips kun je natuurlijk in elk huis toepassen, oud of nieuw!

Nieuwbouwhuis sfeer geven
De keuken was de allereerste plek die ik te lijf ging met verfkwast en -roller.

Kleur op de muur

Als je mij langer volgt zal het je niet verbazen dat deze tip bovenaan staat. De eerste maanden deed ik niets anders dan verven: er is geen witte muur meer te vinden in huis. Wil je daar een voorbeeld van zien, lees dan: Mijn werkkamer: de eerste kamer in het nieuwe huis die ‘af’ is . Een ander sprekend voorbeeld is de woonkamer van mijn zoon & schoondochter (ook een typisch nieuwbouwhuis)

nieuwbouwhuis
Nieuwbouwhuis sfeer geven
Kijk wat een verschil deze kleur maakt: van onpersoonlijk en kil naar sfeervol en warm. (kleur Oldtimer rally/Flexa)

Als het je te ver gaat om alle muren een kleur te geven, kun je je natuurlijk ook beperken tot een paar muren. Behalve met verf, kun je ook met behang een muur een sfeervolle uitstraling geven.

Nieuwbouwhuis sfeer geven
Als behangen niet zo je ding is, kun je ook kiezen om een paar banen te plakken. Dat moet toch voor iedereen te doen zijn. (Behang: Museum van Eijffinger).

Leg een kleed neer

Veel nieuwbouwhuizen hebben vloerverwarming (zo ook mijn huis) en daarom ook vaak een gladde vloer zoals tegels of een gietvloer. Omdat de woonkamer vaak een rechthoekige ruimte is met open indeling (zonder geheimzinnige hoekjes & gaatjes) staan de meubels dan wat verloren in de ruimte. Een vloerkleed is de oplossing. Het brengt ‘samenhang’ en bakent ruimtes af zoals bijvoorbeeld je eethoek of zithoek. Tegelijkertijd brengt het kleur en sfeer in je kamer en gaat het het galmen van geluid tegen.

Nieuwbouwhuis
De vorige bewoners hadden geen kleed waardoor de meubels een beetje verloren in de ruimte stonden.
Nieuwbouwhuis
Eerlijk gezegd zou hier een groter kleed beter zijn maar ik heb het ideale kleed nog niet gevonden. Ik doe het dus nog maar even met het kleed dat ik al had.

Breng de natuur naar binnen

In elk huis zijn planten instant sfeermakers. Zij brengen letterlijk en figuurlijk leven in huis en ze zijn ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit (Planten voor een happy thuiswerkplek). Voor mij waren planten de ideale oplossing om sfeer in mijn badkamer te brengen die van onder tot boven met witte tegels betegeld is. Gelukkig heeft mijn badkamer een raam waardoor ik makkelijk planten kon neerzetten. Het vele groen is een mooi contrast met het wit van de muren en zo kon ik sfeer aanbrengen zonder ingrijpende veranderingen aan de badkamer.

Nieuwbouwhuis
Ik overweeg ook nog om een hangplant aan het plafond te hangen maar ik moet een beetje moed verzamelen om een gat te boren in het keiharde beton.

Sfeervol licht

Toen ik begin december ‘s morgens vroeg voor het eerst mijn huis binnenkwam was het aardedonker. Behalve 1 peertje in de hal waren alle lampen meeverhuisd met de vorige bewoners. Gelukkig had ik een overvloed aan schemerlampen dus toen ik die hier en daar neerzette was het gelijk al gezellig. Heel veel nieuwbouwhuizen hebben spotjes in het plafond maar in mijn huis was dat niet het geval. Persoonlijk vond ik dat niet erg, ik vind dat niet het meest sfeervolle licht. Ondertussen heb ik in elke ruimte lampen aan het plafond gehangen aan het daarvoor bestemde lichtpunt maar gebruik ‘s avonds eigenlijk alleen schemerlampen die ik overal heb staan.

vintage lamp
Ik heb in de loop der tijd een verzameling vintage lampen bij elkaar ‘gesprokkeld’ zoals deze lamp (gevonden op Marktplaats)
Nieuwbouwhuis sfeer geven
Deze lamp kocht ik ruim 25 jaar geleden op een rommelmarkt in België.
vintage lamp
De vintage lamp in het hoekje is gekocht bij de IJhallen, de lamp aan het plafond is een remake van een 70e jaren ontwerp, alleen nu groter en gemaakt van gerecycled kunststof (Ikea)

Voeg iets ouds toe

Een nieuwbouwhuis hebben betekent niet dat alles wat je erin zet ook nieuw hoeft te zijn. Ik denk wel dat over het algemeen mensen die kiezen voor nieuwbouw ook kiezen voor moderne meubels omdat dat nu eenmaal hun smaak is. Dat betekent niet dat je niet iets ouds kunt toevoegen aan je interieur, integendeel dat geeft een persoonlijk tintje aan je inrichting. Je hoeft niet zover te gaan als ik: ik heb overal kringloop- en rommelmarkt vondsten staan maar denk bijvoorbeeld eens aan een oude kast of een oud bijzettafeltje.

Nieuwbouwhuis
Een houten kast kun je makkelijk verven waardoor je hem passend kunt maken aan je interieur. Mijn kast heeft al alle kleuren van de regenboog gehad in de 30 jaar dat ik hem heb.

Dat mijn vorige huis zo veel karakter had, had zeker voor een deel te maken met het feit dat het een oud huis was (bouwjaar 1926) maar ik hoop dat deze voorbeelden je laten zien dat je met niet al te ingewikkelde stappen ook een nieuwbouwhuis sfeervol kunt maken. Welke tip spreekt jou het meest aan?

4 reacties op “Zo gaf ik sfeer aan mijn nieuwbouwhuis: 5 favoriete tips”

  1. Wat een hoop werk heb je verricht. Het is echt jouw huis geworden. Veel plezier in je nieuwe huis.
    Zou je nog een keer de tip voor een avocado plant willen plaatsen. Het is me niet gelukt.
    Vast bedankt, groet Phily

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: