Mijn nieuwe tuin inrichten en dan genieten!

Nadat ik verhuisd was, heb ik maandenlang tegen een zeer troosteloze tuin aangekeken. Het was winter dus ik kon niet veel doen in mijn nieuwe tuin. Maar zodra de lente in zicht kwam ben ik begonnen met de make-over van de tuin (Mijn tuin make-over: de eerste stappen). De vorige bewoners hadden wat men noemt een onderhoudsvriendelijke tuin maar daar ga ik niet voor. Ik wil groen om mij heen, weelderig groen en veel bloeiende planten. Ik begrijp dat ik dat niet in één seizoen voor elkaar krijg, de natuur heeft nu eenmaal tijd nodig maar een tuin inrichten doe je niet alleen met planten, er moeten ook meubels in. Dus behalve dat ik heel veel planten in de grond heb gezet (ik zat bijna dagelijks in het tuincentrum) ging ik ook mijn tuin inrichten met meubels. Er moest een zitplekje komen, een loungeplek en een eettafel die genoeg plaats bood aan mijn steeds groter wordende gezin.

TIP:
Kijk waar en wanneer de zon schijnt op een bepaalde plaats en bedenk hoe je die plek wilt gebruiken

Koffie in de ochtendzon

Achter in de tuin tegen het schuurtje is een mooie, beschutte plek waar ‘s morgens de zon als eerste schijnt. Ideaal dus om een zithoekje te maken. Ik kan hier al vroeg in het jaar als het nog niet zo warm is, genieten van mijn eerste kopje koffie. Behalve een tafeltje en 2 stoelen, heb ik er ook een parasol neergezet want in de zomer blijft de zon hier tot ongeveer 1 uur schijnen voordat dit plekje in de schaduw verdwijnt.

tuin inrichten
tuin inrichten
De prachtige matzwarte kleur is Vasa Svart van Moosefarg.nl

Eten in de avondzon

Mijn eettafel heb ik vlak bij de openslaande deuren staan. Dat is handig want het dichtst bij de keuken. Hier blijft de zon als langste schijnen. Ik heb op die plek een zonnescherm (daarover zo meer) dus overdag ligt de tafel in de schaduw maar aan het eind van de dag glipt de zon onder het zonnescherm door. Ik kan mij nog goed de frustratie herinneren in mijn vorige tuin waar om 5 of 6 uur de zon verdwenen was bij de eettafel. Op snikhete dagen was dat wel lekker maar op andere dagen vond ik het vaak toch net te fris om buiten te eten (ik ben nogal een koukleum).

Ambiance zonwering
Ik koos voor een pergola zonwering van Ambiance.nl
tuin inrchten
tuintafel

Zonnescherm

Het zonnescherm waar ik het net over had, was wel even een dingetje. Het was niet mogelijk een ‘gewoon’ zonnescherm op te hangen. In de technische omschrijving van het huis stond uitdrukkelijk vermeld dat de buitenmuren daar qua constructie niet geschikt voor zijn tenzij extra voorzieningen worden aangebracht. Ik wilde absoluut een zonwering want de tuin ligt op het zuiden en de hele dag schijnt de zon naar binnen. Ik zou dan ‘s zomers met mijn gordijnen dicht moeten zitten om de warmte buiten te houden.

pergola zonwering
De tafel met zinken blad heb ik al meer dan 25 jaar. De 4 stoeltjes heb ik pasgeleden gekocht bij Karwei.nl, de teakhouten stoel heb ik zwart geverfd.

Aangezien een zonnescherm met knikarmen dus niet mogelijk was, koos ik voor een pergola zonwering met grijs aluminium staanders waar het gewicht van het zonnescherm voor een groot deel op rust. Probleem opgelost. Ik heb ook maar gelijk langs één van die staanders een klimroos geplant. Die moet ik natuurlijk wel een beetje kort houden zodat hij niet het doek beschadigd.

tuin inrichten
Witte klimroos langs één van de staanders van mijn pergola zonwering.

Flexibele loungeplek

Hoewel ik niet het type ben om veel stil te zitten, hou ik wel heel erg van lezen, het liefst op een comfortabel ligbed. Ik heb nog even nagedacht over een bank maar ik vind een ligbed flexibeler omdat ik dat makkelijk kan verplaatsen. Zeker het ligbed dat ik uiteindelijk kocht: het is heel licht en er zitten wieltjes onder. Ik moest hem wel zelf in elkaar zetten. Ik hou daar helemaal niet van want als ik zo’n handleiding opensla word ik al moedeloos maar met wat geduld is het gelukt.

tuin inrichten
Ligbed van staal en textiel van Wehkamp.nl, het ecru/zwarte kussen en plaid had ik nog.
ligbed

Tuin inrichten en dan genieten

Een tuin inrichten is voor mij net zoiets als een huis inrichten: er horen ook ‘accessoires’ bij. Nu zijn bloempotten natuurlijk de meest voor de hand liggende accessoires (die staan er genoeg) maar ik kon het ook niet laten nog wat oude tuinbeeldjes neer te zetten.

tuinbeelden
Ik vond deze beeldjes ooit in een rommelwinkeltje in Engeland. Het zijn zgn. Wombles, populaire figuurtjes uit een 70 e jaren tv programma.

Voor nu ben ik klaar met het inrichten de tuin: teakhouten stoelen geverfd, nieuwe eettafel stoeltjes gekocht en een nieuw ligbed. En al dat groen dat ik geplant heb? Tja, behalve water geven kan ik daar verder niets aan doen, behalve geduld hebben. Hoewel ik niet kan wachten tot al die plantjes die nu nog wat verloren in mijn borders staan, een rijkbloeiende bloemenzee zijn, ben ik al heel blij hoe mijn tuin er nu uitziet. Aan het eind van een drukke dag, met een glaasje wijn erbij, kan het genieten beginnen!

De leuke vintage wijnglazen zijn van Tablejoy.nl

Als afsluitertje laat ik nog graag een voor- en na foto zien want dat illustreert beter dan ik kan beschrijven, wat een metamorfose mijn tuin heeft ondergaan!

Ben jij een tuinmens? Kun jij ook zo genieten van een tuin zeker als het mooi weer is? Betekent genieten voor jou met je handen in de aarde wroeten of liever lui een boekje lezen? Ik hoor het graag!

6 reacties op “Mijn nieuwe tuin inrichten en dan genieten!”

 1. Wat is het mooi geworden! Meteen al een leuke sfeer en die planten groeien vanzelf. Ik kan het ook altijd wel groot kijken als ik iets nieuws heb geplant!
  Ik zit wel graag in de tuin met een boek, maar vlieg van tijd tot tijd dan wel weer overeind om even een onkruidje te plukken of een dood bloemetje 😉
  Geniet van je tuin nu met dat mooie weer ☀️

 2. Ziet er mooi uit! Ik ben ook van het tuinieren en geniet van de tuin! Nu bezig met het plafond van onze veranda. Gaan we zwart verven maar nu is het daarvoor toch te warm 🙃

  • Mooi, zwart voor de veranda! Ik heb mijn schuur & schutting zwart geverfd en dat is echt heel sfeervol. Genieten maar van je tuin zeker nu het zo mooi weer is😀

 3. Hoi, ik vind de zonnescherm erg practisch wqqr heb je die gekocht en welke verf heb je op de schutting gebruikt
  Het ziet er weer heel sfeervol uit.x

  • Het zonnescherm is gekocht bij
   Ambiance.nl, die hebben verschillende vestigingen. De verf op de schutting is de kleur Vasa Swart van Moosefarg.nl.Heerlijke verf om mee te werken. x

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d