Houten zoldertrap verven: mijn stappenplan

In één van mijn eerdere blogs kondigde ik het al aan: het trappenhuis naar zolder inclusief de witgeverfde trap wilde ik verven in de kleur Industrial Grey van Flexa (Welke nieuwe plannen heb ik voor mijn huis?). Het verven van muren vind ik niet veel werk maar die zoldertrap verven vond ik wel even een dingetje want het is een open trap wat betekent dat de onderkant ook geverfd moet worden. Na wat geëxperimenteer met een uitschuifbare ladder had ik voor ogen hoe ik dat moest aanpakken. Zei ik in mijn vorige blog nog dat mijn zoldertrap verven een klusje was waar ik waarschijnlijk voorlopig niet aan toe zou komen, ik ben er toch maar aan begonnen! Ik had namelijk de muren en de reling van de trap naar de eerste verdieping al eerder dit jaar aangepakt en ik vond het tijd worden om de rest ook te doen!

trappenhuis verven
Dit is de trap naar eenhoog. Dit project heb ik begin dit jaar gedaan: de met eiken overzettreden beklede trap heb ik gelaten zoals die was, de muren en de reling heb ik grijs geverfd.

Mijn zoldertrap verven: stappenplan

Ik ben begonnen met het verven van de muren. Daarvoor gebruikte ik extra matte muurverf in de kleur Industrial Grey. Ik heb eerst de leuningen verwijderd en daarna de muur twee keer geverfd. So far so good.
Het verven van het houtwerk dat wil zeggen de reling, alle spijltjes en de trap : dat was een iets uitgebreider karwei.

 • Allereerst moesten de gaatjes in de traptreden worden dicht gesmeerd. Die waren achtergebleven nadat ik, gelijk toen ik er kwam wonen, de lelijke ‘halve maantjes’ van aluminium had weggehaald.
 • Daarna al het houtwerk vetvrij gemaakt met een sopje
 • en licht opgeschuurd.
 • Een laag grijze grondverf aangebracht.
 • Nadat dit goed droog was ben ik begonnen met de eerste laag extra matte lak in de kleur Industrial Grey (dit is een watergedragen verf dus let op dat je een kwast en roller kiest voor watergedragen verf). De hoekjes en moeilijke plekjes met een kwast, de grotere delen met een rollertje.
 • De bovenkant van de treden heb ik om en om geverfd zodat ik nog wel naar zolder kon.
 • Daarna deze laatste stap nog een keer herhaald nadat de eerste laag gedroogd was.
zoldertrap verven
Om bij de onderkant van de traptreden te komen moest ik een ladder neerzetten op de trap eronder. De bovenkant van de ladder is omwikkeld met doekjes zodat niet het houtwerk waar hij tegen aanleunt, beschadigd wordt.
Daar sta ik dan. Ik controleerde natuurlijk wel elke keer goed of de ladder niet kon verschuiven.

Het eindresultaat

Nu ik dit zo terug lees, denk ik: wat een werk. Maar toen ik eenmaal bezig was, vond ik het erg meevallen. Het lijkt dan wel alsof ik in een soort trance ben en pas wakker word als de klus geklaard is 😀. Ik ben superblij met het resultaat en stiekem ook een beetje trots dat ik dit allemaal zo snel voor elkaar gekregen heb.

Nog even een reminder hoe de trap eruit zag voor ik begon.
zoldertrap vervenin de kleur Industrial Grey van Flexa

Ik had in mijn vorige huis een wit geverfde trap waar ik elk (zwart) haartje van Nera op zag liggen en een donkere trap is wat dat betreft niet veel beter. Daar zie je ook van alles op. Maar mijn zoldertrap verven in een donkere kleur vond ik geen probleem want deze trap wordt niet intensief gebruikt. Het is ook een feit dat een geverfde houten trap kwetsbaar is en kaal kan worden als die veel gebruikt wordt. Wat dat betreft ben ik heel blij met de trap naar eenhoog die bekleed is met eiken overzettreden. Die trap kan tegen een stootje en hij wordt ook niet snel vies (dat wil zeggen: je ziet het niet).

zoldertrap verven
Deze trap naar eenhoog heeft eiken overzettreden.

Bang voor donkere kleuren?

Veel mensen zijn bang om donkere kleuren in huis te gebruiken omdat ze denken dat dat somber is. Ik vind het juist sfeervol. Het helpt natuurlijk wel dat ik ramen heb in mijn trappenhuis waardoor er vooral ‘s morgens (die kant ligt op het oosten) prachtig licht binnenvalt.

raam in trappenhuis
Het trappenhuis heeft 2 ramen, op elke verdieping 1.
zoldertrap verven
Vooral ‘s morgens valt er prachtig licht binnen.
spiegels
De spiegels kaatsen niet alleen licht terug, je hebt ook elke keer een ander ‘spiegelbeeld’.

spiegels

Zo, deze klus is geklaard. Ik had er een beetje tegenop gezien maar ik heb de gewoonte om altijd te beginnen met de minder leuke dingen zodat ik die uit mijn systeem heb en verder kan met wat ik wel leuk vind: in dit geval het schilderen van een kastje. Maar eerlijk gezegd vond ik mijn zoldertrap verven best een leuke klus toen ik eenmaal begonnen was want ik ben zo blij met het resultaat! Wat vind jij ervan?

14 reacties op “Houten zoldertrap verven: mijn stappenplan”

 1. nou ik vind het geweldig wat je allemaal kan, en wat is je huis prachtig geworden.
  ik ben 83 en geniet er enorm van.
  Volg je met plezier.
  Diny vd Linden

   • Hallo Femke, Ja ik heb de hal en ook de overloop boven in dezelfde kleur geverfd. Voor de muren heb ik muurverf gebruikt en voor de trap extra matte lak, alles van Flexa in de kleur Industrial Grey.

 2. Wat een geweldig resultaat, maar wat een onderneming om met een ladder op je trap de zoldertrap te schilderen. Petje af hoor! Maar….zoals altijd is het resultaat weer verbluffend!

  • Ja dat gedoe met zo’n ladder was wel iets waar je goed je aandacht bij moet houden. Maar het is gelukt en ik ben er blij mee!

 3. Wow is weeral zo vet geslaagd zie ik. Wij hebben touw gedaan als balustrade ook geslaagd en blij mee. Wat zijn wij toch vlug Happy😉😆👍💪. Hop naar het volgende project Anitatje. Goodluck! Tot vlug eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d