Zo geef je geur aan je interieur

Er zijn veel manieren om een fijne sfeer in je huis te creëren. Zo is kleur is voor mij een belangrijke sfeermaker in huis evenals planten en accessoires om maar wat te noemen. Maar een heel belangrijke en toch ondergewaardeerde sfeermaker is geur. Ik hou van een lekker ruikend huis! En dan bedoel ik niet alleen de afwezigheid van vieze luchtjes zoals een vieze kattenbak of verstopt afvoerputje maar echt lekkere interieur luchtjes. Bewust of onbewust voelen we ons prettiger in een omgeving die lekker ruikt en zullen we vieze geuren zoals die niet schoongemaakte kattenbak als hinderlijk ervaren. Het is niet voor niets dat er gezegd wordt dat je huis naar pas gebakken appeltaart moet ruiken om het beter te verkopen. Het is een cliché maar er zit een kern van waarheid in. Gelukkig zijn er heel wat manieren om een lekkere geur aan je interieur te geven zonder dat je de keuken in hoeft om taart te bakken.

Wat doet geur?

Geur speelt een belangrijker rol in ons leven dan we misschien denken. Het verwerken van geur gebeurt in de hersenen in hetzelfde gebied waar ook de emoties liggen dus geen wonder dat een geur een sterke associatie aan een bepaalde gebeurtenis kan oproepen. Meer nog dan beelden of geluid kunnen geuren herinneringen aan vroeger naar boven halen.
Ook tijdens het eten speelt geur een grote rol. Smaak wordt voor 90 % door de geur bepaalt. De tong kan namelijk alleen zout, zuur, bitter en zoet proeven.
Niet onbelangrijk is dat ook bij aantrekkingskracht tussen mensen geur een heel grote rol speelt. Dit gebeurt echter onbewust omdat het hier feromonen betreft: geuren die we niet bewust kunnen ruiken.

Geef je interieur geur met geurkaarsen

Geurkaarsen zijn mijn favoriet als het er op aankomt snel en makkelijk een lekkere geur aan je interieur te geven. Je hebt ze in veel verschillende soorten, maten en prijsklassen, ze ruiken heerlijk en ze geven nog licht ook! Mijn laatste ontdekking is een handgemaakte geurkaars met een heerlijke mandarijn/sinaasappel geur. Ik vind het een fijne, ontspannende geur, ideaal voor mijn slaapkamer.

geurkaars voor geur in het interieur
Handgemaakte geurkaars van duurzame raapzaadwas van Fikkaarsen.nl

Hergebruik

De wat duurdere merken geurkaars zitten vaak in een mooi glas. Als de kaars opgebrand is bewaar ik het glas en brand ik daar geur waxinelichten in. Je kunt het glas ook gebruiken om pennen en/of potloden in te bewaren of gebruik het als een bloempotje of vaasje.

geur in het interieur
Als de geurkaarsen opgebrand zijn, brand ik waxine lichten met een geurtje in het glas.

Geurstokjes

Ik ben fan van de geurstokjes uit de Private Collection van Rituals. De zwarte fles is prachtig en de geur Precious Amber is een heel rijke geur die wordt omschreven als zoet, delicaat en sensueel, met poederachtige en Oosterse vanille-accenten. Deze fles is niet heel goedkoop maar je doet er vrij lang mee. Als die op is vul ik hem bij met een navulling. Die is er helaas niet in de geur Precious Amber maar het is wel een mooie manier om een andere geur te proberen zonder dat je de mooie fles hoeft weg te doen.

geur in 't interieur met Rituals
De Precious Amber geurstokjes hebben een plek op mijn make-up tafel.
Rituals voor geur in 't interieur
Het is zonde deze fles weg te doen als de inhoud op is. Ik vul hem dus bij met een navulling.

Geurchips voor intense geur

Deze gekleurde ‘chips’ van wax verspreiden een heerlijke intense geur wanneer ze verwarmd worden in een theelichtbrander. Er zijn ontzettend veel geuren om uit te kiezen en er zijn ook enorm veel wax branders om uit te kiezen. Ik vond mijn wax brander in een kringloopwinkel (where else😀 ).

geur chips
Ik combineer graag verschillende geurchips met elkaar.

Automatische luchtverfrisser

Het duurde even voor ik hieraan wilde geloven. Zo’n automatische luchtverfrisser is niet meteen de meeste sexy geurverspreider om te zien maar hij werkt wel goed. Ik heb er een in de badkamer staan die elke 15 minuten een flinke wolk geur de badkamer in ‘hoest’. Dit gaat niet bepaald geluidloos dus in het begin schrok ik als ik in bed lag en een raar geluid hoorde (de badkamer is naast de slaapkamer) maar ik ben er ondertussen aan gewend. Deze Fresmatic werkt op batterijen en daarmee ideaal voor plekken waar geen stopcontact is zoals badkamer of wc. Niet alle luchtjes uit hun assortiment vind ik lekker maar de vulling die ik er nu in heb zitten is een heel gezellige wintergeur: Warm Apple Crumble (komt toch die versgebakken appeltaart weer om de hoek kijken 😀).

Freshmatic
Met planten en lekkere luchtjes bracht ik sfeer in mijn badkamer.

Palo Santo branden

In groot contrast met de toch wat chemisch ruikende luchtverfrisser brand ik in mijn werkkamer geregeld Palo Santo (heilighout) omdat ik dat zo lekker vind ruiken. Het is een warme, zoete geur die onder meer een gunstige werking heeft als je je onrustig of vermoeid voelt. Niet dat ik daar veel last van heb maar daarnaast verbetert deze rustgevende geur de concentratie en vergroot het je creativiteit. Kijk dat is dan wel goed om te weten! Leg een Palo Santo stokje in een mooie abolone schelp en steek het aan. Je hoeft het stukje hout maar even te laten branden, vervolgens blaas je de vlam uit. Met de rook verspreidt de geur van Palo Santo zich door de ruimte.

Ook bij meditatie of yoga kun je Palo Santo gebruiken.

Diffuser

Last but not least: mijn laatste aanwinst, de diffuser. Ik kocht een diffuser in donker hout en heb hem op mijn werktafel staan. Met een paar druppels etherische olie komt er een heerlijk ruikende nevel uit. Het is een luchtbevochtiger, geurverspreider en luchtzuivering in een en hij ziet er ook super cool uit!

diffuser
Aroma diffuser van donker hout

Wat is jouw favoriete manier om je interieur een lekkere geur te geven? Ik ben benieuwd.

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

VT Wonen FonqHemaBlokkerPraxisWoonexpressSanitairkamerPlantje.nlKees Smit.nl Riverdalenl.com Catawiki

3 reacties op “Zo geef je geur aan je interieur”

  1. Hi Anita,

    Ook ik ven fan van geurkaarsen maar wat ik ook heerlijk vind is de diffuser en niet te vergeten de lampe berger. Deze laatste zuivert ook en haalt vieze geurtjes(bijv die van een kattenbak of als je bloemkool hebt gekookt) uit je huis. Als je deze brander minimaal een half uur aan hebt is je lucht gezuiverd en zijn alle vieze luchtjes weg. Het is even een aanschaf maar het is het zeker waard.

    • Hallo Erika Ik heb ook pas een diffuser gekocht waar ik heel blij mee ben. Maar ik kreeg hem pas toen ik mijn blog al gepost had 🙈

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d