Kleine tuin? Ga de hoogte in

Ik ben niet het type van een onderhoudsvriendelijke tuin d.w.z. een tuin vol beton en weinig groen. Ik hou van een tuin met heel veel planten en bloemen, het kan mij niet groen genoeg zijn. Nu heb ik niet een extreem kleine tuin (11.5 x 7.5 mtr.) maar wel kleiner dan de tuin in mijn vorige huis. Hoewel ik in geen enkel opzicht mijn vorige huis mis, vond ik de sfeer in de tuin bij dat huis werkelijk sprookjesachtig. Daar heb ik ruim 28 jaar de tijd voor gehad om dat voor elkaar te krijgen maar ik wil graag mijn nieuwe tuin ook zo sfeervol maken.

sprookjestuin
De sprookjesachtige tuin in mijn vorige huis.

Nieuwe tuin

Mijn vorige tuin was langwerpig vol verschillende hoekjes en mooie doorkijkjes dankzij de verschillende pergola’s en grote hagen. Mijn huidige tuin is meer vierkant waardoor je hem in een keer kunt overzien wat al gauw een beetje saai kan zijn. Nu mag ik helemaal niet klagen wat ik tot nu toe in 1 jaar in mijn tuin voor elkaar gekregen heb. Allereerst heb ik verleden jaar, toen ik hier net woonde, de lap kunstgras in het midden van mijn tuin weg gehaald en volgeplant met allerlei vaste planten. Het wachten is nu dat dat allemaal gaat groeien en bloeien. De borders en de lap grond in het midden staan vol planten, daar kan niets meer bij.

kleine tuin
Mijn huidige tuin verleden jaar, 3 maanden na de aanplant.

De hoogte in

Een goede manier om toch nog meer planten te laten groeien is om de hoogte in te gaan met klimplanten. Dit geldt niet alleen voor mijn tuin maar zeker als je echt een heel kleine tuin of een binnenplaatsje hebt.

Tip # 1 Schutting

Elke tuin heeft wel een soort van erfafscheiding of dat nu muren of schuttingen zijn. Het ligt wel erg voor de hand om die te gebruiken om allerlei klimplanten tegenaan te laten groeien. Aan de straatkant (ik heb een hoekhuis) is de schutting een groene muur van klimop. Dat is een wintergroene klimmer wat heel prettig is maar deze plant kun je beter niet tegen een muur op laten groeien omdat de hechtwortels de stenen en/of voegen kunnen aantasten. De schutting achter in mijn tuin is begroeit met blauwe regen (mijn lievelingsplant) en een witte variant daarvan.

Wisteria in kleine tuin
Wisteria Alba (witte blauwe regen). Als straks de blaadjes komen is deze schutting helemaal dicht.

Tip # 2 Pergola

Een pergola is een heel goede manier om diepte aan te brengen in je tuin en je kunt er naar hartenlust klimplanten tegen aan laten groeien. Ik ben van plan een soort pergola te laten zetten tegen mijn schuur achter in de tuin. Ook in een kleine tuin kun je vast wel een plekje voor een pergola vinden.

kleine tuin
Tegen de schuur wil ik een pergola plaatsen.

Pergola

Ik heb mijn tuinman al opdracht gegeven en ik hoop dat hij op korte termijn tijd heeft. De houten balken ga ik natuurlijk zwart verven, zoals de schuur. Over de keuze van klimplanten moet ik nog even nadenken.

Tip # 3 Verbloem de regenpijp

Als je net als ik tegen een lelijke plastic regenpijp zit aan te kijken (ik vind een zinken regenpijp een stuk aantrekkelijker) is het een geweldig goed idee om daar een klimrek omheen te plaatsen waar je klimplanten tegen aan kan zetten zodat op den duur (hopelijk) de regenpijp voor een groot deel aan het oog onttrokken wordt.

regenpijp klimrek in kleine tuin
Rosa New Dawn & Clematis Guernsey Cream langs metalen regenpijp klimrek.

Ik hoop dat over een paar maanden mijn tuin uitbundig staat te bloeien en zal dat resultaat zeker delen. Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs?

Gratis inspiratiegids

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs? Laat je email adres achter dan krijgt je een wekelijke update over mijn nieuwste blogs. EN… je ontvangt mijn gratis inspiratiegids met 5 makkelijke manieren om je huis makkelijk & snel op te leuken!

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: