Een pergola gaf mijn tuin een extra wauw factor!

Ik kan wel zeggen dat ik groene vingers heb. De super saaie tuin die ik aantrof toen ik hier kwam wonen, is ondertussen al onherkenbaar veranderd. De plantjes die ik verleden jaar geplant heb, beginnen uitbundig te groeien en bloeien en zijn geen ‘plantjes’ meer maar echte volwassen planten. Om mijn tuin nog sfeervoller te maken, liep ik al enige tijd rond met het plan om een pergola te laten maken. Ik gaf mijn tuinman opdracht en gelukkig hoefde ik niet heel lang te wachten tot hij tijd had.


Pergola wordt gebouwd

Pergola

Ik heb de pergola tegen de schuur aan laten bouwen. De staanders zijn stevige palen van Douglashout (10 x 10 cm) die op betonnen poeren in de grond staan.


Waarom een pergola?

Ik wilde deze pergola graag om een intiem hoekje te creëren bij dat (laten we wel wezen) nietszeggende schuurtje. Het doorbreekt ook de zichtlijnen in mijn vierkante tuin en ik kan er allerlei groen langs en overheen laten groeien.

Pergola verven

Het eerste wat ik deed toen de pergola klaar was, was natuurlijk een verfkwast pakken. De pergola kreeg dezelfde kleur als de schuur en de schuttingen ( Vasa Svart van Moosefarg). Ik dacht: ‘dat doe ik even’ maar het was iets meer werk dan ik dacht want al die palen hebben 4 zijden. Even doorbijten dus!

Klimplanten

Daarna konden de klimplanten tegen de pergola aan. Ik heb aan allebei de kanten een druif geplant. In mijn fantasie zie ik mij over een paar jaar al onder een groen dak van druivenranken zitten. Om ook in de winter en het voorjaar wat groens tegen de pergola te hebben, plantte ik naast de druif een groenblijvende, vroeg bloeiende clematis (Armandii apple blossom).

pergola met druif
Deze druif komt mooi uit tegen de zwarte pergola

Kers op de taart

Als kers op de taart kreeg mijn pergola 3 solar lampionnen. Ze lijken van papier maar zijn regenbestendig. Zoals het woord al zegt: ze laden zich overdag op (als de zon schijnt) en gaan branden als het donker wordt. Dat is echt een sprookjesachtig gezicht!

solar lampionnen aan de pergola
Verschillende solar lampionnen voor een sprookjesachtige sfeer.
solar lights by night

Het resultaat is helemaal wat ik voor ogen had: een super sfeervol hoekje in mijn tuin. En nu maar hopen op een lange, warme zomer!

pergola voor extra sfeer
Sfeervol hoekje in de tuin

Benieuwd hoe dit er ruim een jaar geleden uitzag? Het verschil is echt verbluffend!

Mijn tuin April 2021

Zo zag mijn tuin er nog uit ruim een jaar geleden. Lees meer daarover: Mijn tuin make-over: de eerste stappen

Deze blog bevat affiliate links

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: