Succesvol schatzoeken in de kringloop: hoe doe je dat?

Mijn huis staat vol met vintage vondsten. Je zou denken dat ik er op een gegeven moment wel klaar mee ben: dat schatzoeken in de kringloop en op rommelmarkten. Maar hoewel ik over het algemeen niet verslavingsgevoelig ben, ben ik bang dat je dit wel een verslaving kan noemen. Ik kan geen kringloopwinkel zien of ik moet er even naar binnen. Ik ben een kringloopjunkie!

Schatzoeken in de kringloop

Dat rondneuzen en schatzoeken in de kringloop is een hobby of verslaving (hoe je het ook wil noemen) die ik meestal alleen uitoefen. Maar afgelopen week had ik een ‘partner in crime’ en ben ik samen met mijn vriendin Anja van Tablejoy een hele dag op stap gegaan om kringloopwinkels te bezoeken.

Schatzoeken in de kringloop
Anja op zoek naar vintage schatten voor haar webshop

Waarom schatzoeken in de kringloop?

Spulletjes kopen in een kringloopwinkel is hartstikke ‘groen’. Er komen geen nieuwe grondstoffen aan te pas, er is geen vervuilend productieproces en er wordt niets toegevoegd aan de enorme afvalberg wat allemaal weer verbrand of anderszins verwerkt moet worden. Nee, iets bestaands wordt weer opnieuw gebruikt. Super toch? Milieubewuster kan niet.
Daarnaast is het ook een goedkope, unieke en creatieve manier om een persoonlijke touch aan je interieur te geven. Je ziet ook in allerlei woonbladen goedkope kringloopvondsten moeiteloos gecombineerd met (dure) design spullen.

vintage schatten uit de kringloop
De vintage lectuurbak is mijn laatste aanwinst. De grote vaas vond ik al jaren geleden.

Hoe vind je wat moois in de kringloop?

De kunst is natuurlijk om tussen -inderdaad veel droevig makende oude spullen- nou net dat eruit te halen wat een aanwinst voor je huis kan zijn. Ik kan je geen kant & klaar recept geven voor succesvol schatzoeken in de kringloop maar wel een aantal tips.

Tip # 1

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip: Heel, heel vaak gaan! Bereid je erop voor dat je 9 van de 10 keer niets vindt. Gewoon volhouden!

Tip # 2

Vind een aantal kringloopwinkels bij elkaar in de buurt. Zo maak je meer kans op het vinden van wat moois. Als je op je telefoon ‘kringloopwinkels in de buurt’ intypt zie je alle kringloopwinkels in de buurt bij elkaar.

Tip # 3

Om niet overweldigd te worden door al die ‘ouwe zooi’ (sorry, maar zo komt het vaak over) helpt het om te focussen op een bepaald item. Bijvoorbeeld vintage vazen, oude prenten, houten kinderspeelgoed, gebloemd servies of juist 50e jaren servies enz.

bloemenschilderij uit de kringloop
Deze bloemenschilderijen kwamen mee naar huis als aanwinst op de ‘bloemenwand’ in mijn slaapkamer (Mijn slaapkamer styling).
bloemenschilderijen in de slaapkamer
De wand met oude bloemenschilderijen begint al aardig vol te raken.

Tip # 4

Zie je iets leuks In een kringloopwinkel? Meteen toeslaan! Als ik iets tegenkom wat mijn aandacht trekt, koop ik het meteen. Te lang nadenken heeft geen zin, de volgende dag (of een uur later) kan het weg zijn.

Schatzoeken in de kringloop
Dit schattige schilderijtje kwam ik op het laatste moment tegen. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken.

Tip # 5

Bedenk of je iets kunt opleuken. Er zijn heel veel dingen die met een laagje verf van ‘truttig’ opeens ‘tof’ worden.

upcycling: schatzoeken in de kringloop
Deze kitscherige, veelkleurige bloempot kreeg met een spuitbus een mat zwart ‘jasje’.

Tenslotte: Soms moet je gewoon geluk hebben! Dan valt je oog op iets waarvan je niet wist dat je het nodig had maar dat gewoon roept: koop mij, koop mij (haha).

4 reacties op “Succesvol schatzoeken in de kringloop: hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d