Verschillende woonstijlen combineren: hoe doe je dat?

Verschillende woonstijlen combineren zorgt voor een persoonlijk, uniek en verrassend interieur. Maar hoe doe je dat zonder dat je huis een een rommelig allegaartje wordt? Mijn hele interieur is een mix & match van verschillende woonstijlen: ik combineer moeiteloos een tafeltje van de kringloop met strakke design tafels.

Verschilende woonstijlen
Combinatie van allerlei verschillende tafels zoal strakke Deens design salontafels, een krullerig kringlooptafeltje, een simpel krukje en een krukje met heel rare pootjes. Doordat ze allemaal een ronde vorm hebben en door het rustige kleurgebruik is het toch een mooi geheel.

Zoveel verschillende woonstijlen

De één houdt van een strak, minimalistisch interieur, de ander is dol op een kleurrijk huis vol vintage spulletjes. Dat zijn natuurlijk twee uitersten maar in veel gevallen zal een interieur minder uitgesproken zijn. Er zijn zoveel verschillende woonstijlen: modern, landelijk, vintage, klassiek, industrieel, Scandinavisch, om er maar een paar te noemen, dat het bijna niet anders kan dan dat ze elkaar ook overlappen.

Relax!

Eigenlijk doet iedereen het al: verschillende woonstijlen combineren. Naast je bestaande meubels koop je eens wat nieuws wat niet perse dezelfde stijl is maar wat je op dat moment gewoon heel leuk vindt. Maak je niet te druk over de vraag of de combinatie wel of niet kan, zolang jij het mooi vindt is het OK. Er bestaat geen interieur politie die jou op de vingers komt tikken als jij woonstijlen ‘verkeerd’ combineert. Maar als jij graag wilt dat verschillende meubels en accessoires die je al hebt en misschien nieuw wilt aanschaffen, een mooi geheel vormen is het goed op een paar dingen te letten.

verschillende woonstijlen
Industrieel, metalen vitrinekast vol vintage schatten, een landelijk houten tafel en een midcentury lamp: ook mijn werkkamer is een een mix & match van stijlen.

Evenwicht

Zorg voor een mooi evenwicht tussen ronde en rechthoekige vormen en harde en zachte materialen . Heb je bijvoorbeeld rechte banken en een rechte koffietafel, kies dan voor een rond vloerkleed. Heb je een ‘harde’ vloer (steen of gietvloer) en veel meubels met leer en staal, zorg dan voor de nodige ‘zachtheid’ met bijvoorbeeld een wollig vloerkleed, een stoel met een stoffen bekleding of een houten meubelstuk.

Kleurgebruik

Het mooist is het om een aantal (rustige) basiskleuren te kiezen voor de grote vlakken zoals vloer en wanden. Als je van een rustig interieur houdt kun je je meubels en accessoires ton sur ton in dat soort kleuren kiezen.

kleuren pallet
Dit zijn de basiskleuren die je overal in mijn huis terug vindt (van l. naar r.: Brave Ground, Stylish Pink, Fading Horizon en Industrial Grey.

Hou je net als ik van contrast, kies dan voor hier en daar kleurrijke items. Het is dan wel mooi als je de verschillende kleuren terug laat komen. Heb je bijvoorbeeld een gele stoel, leg dan ergens anders een geel kussen neer of kies voor een gele vaas.

kleur laten terugkomen

Rode draad

Om van je verschillende stijlen een mooi geheel te maken is het een goed idee om als het ware voor een ‘rode draad’ te kiezen. In mijn geval zijn dat mijn kringloop- en rommelmarktvondsten die overal in huis terug komen. Maar het kan ook een bepaalde kleur zijn die je vaak terug laat komen of een bepaald materiaal.

verschillende woonstijlen
De kast en het vloerkleed (beide van Ikea) zijn nieuw, alle accessoires `zijn vintage. Het gele vachtje & kussen op mijn 60e jaren stoel zorgen voor kleur.

Mijn advies is: gewoon een beetje experimenteren en schuiven met je spullen tot je vindt dat het een mooi ‘plaatje’ is. Jij bent de enige die het mooi hoeft te vinden (en je huisgenoten natuurlijk als je die hebt). Wil jij je strakke design eettafel dekken met het bloemetjes servies van je oma? Doen: juist leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: