Waarom ik hou van donkere kleuren in mijn interieur

Ik hou van donkere kleuren in mijn interieur. Toen ik verhuisde naar het huis waar ik nu woon, was alles wit: overal witte muren, witte keuken, witte badkamer etc. en dat voelde enorm steriel en ongezellig. Ik ben dus maandenlang in de weer geweest met verfrollers en -kwasten en heb voor een groot deel gekozen voor donkere kleuren. Ben je bang voor donkere kleuren in je interieur? Ik geef graag voorbeelden om te laten zien dat het gebruik van donkere kleuren een supergoed idee kan zijn!

Donkere kleuren geven sfeer

Ik tipte het al even aan: donkere kleuren maken een ruimte gezellig en geven sfeer en diepte. Om mijn wit betegelde badkamer wat minder steriel te maken, gaf ik het plafond een donkere kleur (Plafond in kleur verven: dit is het resultaat!). Een grote ruimte met hoge plafonds bijvoorbeeld kun je meer intimiteit geven door één of meerdere muren (of zelfs het plafond) een donkere kleur te geven. Maar ook in een kleine ruimte kun je best een donkere kleur gebruiken. Mijn overloop had al grijze muren en nu heb ik ook het plafond dezelfde warm grijze kleur (Industrial Grey) gegeven. De donkere kleuren vormen een mooi contrast met de witte deuren en ik heb het geluk dat er hier veel licht binnenkomt.

De witte rookmelder heb ik van het plafond gehaald, zwart gespoten en natuurlijk weer teruggeplaatst. Nu valt hij bijna niet meer op.

Mooi contrast

Een donkere kleur vormt een mooie, rustige achtergrond voor kleurrijke accessoires of meubels. Ik hou heel erg van kleurige accessoires en die komen mooi uit tegen een donkere achtergrond. Evenals felle kleuren vormen lichte (pastel)tinten een mooi contrast met donkere kleuren maar je kunt ook kiezen voor een ton-sur-ton combinatie zoals lichtgrijs-donkergrijs of lichtbruin-donkerbruin.

donkere kleuren in mijn interieur
Doorkijkje vanuit de overloop naar mijn slaapkamer.

Statement

De donkere kleuren in mijn interieur vormen zeker een statement: hier woont iemand die niet bang is haar eigen smaak te laten zien! En waarom ook, er bestaat geen goed of fout qua inrichting, alleen je eigen gevoel en je persoonlijke smaak. Ik had er dan ook geen enkele moeite mee mijn hoogglans witte keuken mat zwart te laten spuiten en de muur in de keuken donkerbruin (Fading Horizon) te verven.

donkere kleuren in mijn interieur
Kijk hoe mooi mijn antieke klok uitkomt tegen die donkere muur.

Klein beginnen

Je hoeft niet per se grote gebaren te maken als het om donkere kleuren gaat. Je kunt ook klein beginnen, bijvoorbeeld een kast of tafeltje een donkere kleur geven. In mijn werkkamer staat de bekende Billy kast in een donkere kleur. Ik vind dat mijn verzameling boeken in al die verschillende maten en kleuren in een donkere kast veel rustiger oogt.

Bruin/zwarte Billy boekenkast Ikea
De donkere kast combineert mooi met het pastelkleurige plafond.

Ook allerlei accessoires kies ik graag in een donkere kleur. In mijn keuken koos ik al voor een zwarte waterkoker, zwarte koffiemachine en uiteraard ook een mooi vormgegeven afvalemmer in het zwart.

brabantia zwarte afvalemmer
De soft touch afvalemmer ziet er uit als een kastje.

Mijn laatste aanwinst is een zwarte broodrooster. Ik kan me niet herinneren ooit een broodrooster te hebben gehad en ik viel in eerste instantie op de kleur en de vormgeving. Maar nu ik hem eenmaal heb maak ik er dagelijks gebruik van.

zwarte plissé broodrooster Alessi
Deze zwarte plissé broodrooster kreeg een mooi plekje in mijn keuken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: