Een vloerkleed kiezen: hoe doe je dat?

Een vloerkleed kiezen kan een lastige taak zijn. Waar begin je, waar moet je op letten, welke kleur kies je? Het zijn zomaar een paar overwegingen die door je hoofd schieten maar laten we bij het begin beginnen.

Waarom een vloerkleed?

Waarom kies je überhaupt voor een vloerkleed? Ik weet wel waarom ik voor een vloerkleed koos in mijn zitgedeelte. Ik heb een ruime woonkamer met een harde (natuurstenen) vloer. Met een vloerkleed kon ik een zachtere structuur aanbrengen en om te zorgen dat de meubels niet verloren in de ruimte staan, was een vloerkleed een ideale manier om te zorgen voor samenhang. Ik had eerst een Pers liggen voor de bank maar die was eigenlijk veel te klein. Voor ik een beslissing ging nemen over een ander, ‘serieus’ kleed besloot ik als tussenoplossing een naturel jute kleed bij Ikea te kopen. Dat bevalt zo goed dat ik hem voorlopig laat liggen. Het naturel materiaal staat mooi bij de stenen vloer, de houten t.v. kast en salontafels en de neutrale kleur is een prettig rustpunt in een kamer waar al genoeg gebeurt!

vloerkleed Lohals
Jute vloerkleed Ikea

Afmeting van het vloerkleed

Om een goed idee te krijgen van de juiste afmeting is het handig om met kranten een soort ‘kleed’ neer te leggen en dit net zo lang te vergroten en/of te verkleinen en heen en weer te schuiven tot je tevreden bent met het resultaat. Als je het kleed in het zitgedeelte legt, kun je kiezen om de meubels met de voorpoten op het kleed te zetten of juist om een ruimte over te laten en de bank en stoelen rond het kleed te groeperen. Op het kleed zet je dan een of meerdere tafeltjes.

Leg je een kleed onder de eet- of werktafel zorg dan dan dit aan weerszijden ongeveer een halve meter oversteekt zodat je de stoelen naar achter kan schuiven zonder van het kleed te ‘vallen’. Ook in een hal of een keuken kun je een kleed neerleggen. Dan kies je het best voor een langwerpig formaat.

Vloerkleed in werkkamer
Het Perzisch tapijt is een erfstuk, het Tibetaanse tijger kleedje kocht ik via Etsy.

Effen, dessin, kleur?

Of je voor een effen vloerkleed kiest of een gedessineerd kleed heeft veel met de inrichting van je huis te maken. Een oosters tapijt geeft je interieur een ‘rijke’ uitstraling. Naast de standaard klassieke tinten kun je die ook in prachtige, sprekende kleuren kopen. Is dat toch iets too much? Kies dan voor een zogenaamd vintage kleed dat een enigszins versleten uiterlijk heeft waardoor de kleuren minder heftig overkomen. Deze kleden zijn er in wol maar ook in(goedkopere) polyester uitvoeringen.

Vintage vloerkleed
Vintage vloerkleed met vervaagde kleuren (Rozenkelim)

In een rustig interieur met een Scandinavische uitstraling is een een effen vloerkleed het allermooiste. Er zijn prachtige wollen tapijten die het voordeel hebben dat wol vuilafstotend is door het vet dat van nature in wol voor komt. Een goedkopere maar in mijn ogen net zo’n leuk alternatief is een kleed van sisal of jute.

Effen wollen kleden (Berbers) zijn vaak gebroken wit van kleur wat heel mooi staat in een interieur met veel wit- en houttinten.

Deze Marokkaanse kleden zijn met de hand geweven. Ze hebben een hoge, doorgeknipte pool. Hierdoor ontstaat een wollige pluis wat er warm uitziet èn warm is aan de voetjes.

Kleur kiezen

Effen kleden zijn in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen. De kleur van je vloerkleed is vooral een kwestie van smaak en moet natuurlijk passen bij je meubels. Je kunt gaan voor ton-sur-ton of juist een contrasterende kleur kiezen. (Foto: Pols Potten)

Rechthoekig of rond?

Ik hou het meest van rechthoekige vloerkleden maar nogmaals: dat is een kwestie van smaak. Het is wel erg leuk om een beetje te spelen met rechte en ronde vormen. Heb je veel rechthoekige meubels dan kan een rond vloerkleed het interieur wat evenwichtiger maken. Een rechthoekig vloerkleed vraagt als het ware om ronde bijzettafeltjes.

Rond jute vloerkleed
Het ronde vloerkleed geeft wat speelsheid aan de hoekige vormen van mijn zolder.

Rond of veirkant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: