Je verzameling een mooi plekje geven: hoe doe je dat?

Ik ben een ras verzamelaar en ben daar zeker niet de enige in. Je kunt van alles verzamelen: van postzegels tot classic cars om maar wat te noemen. Mijn verzamelingen hebben altijd met woondecoratie te maken. Ik verzamel niet alleen voor de ‘heb’, ik wil mijn verzamelingen ook een mooi plekje geven zodat ik er dagelijks van kan genieten.
Het woord verzameling zegt het al, je spulletjes moeten ergens samen een plek vinden, dus niet her en der verspreid door huis. Dan is het eigenlijk geen verzameling meer.

Wat is een verzameling?

Wat is een verzameling eigenlijk? Het kunnen dingen zijn met een zelfde functie, een zelfde kleur of gemaakt van hetzelfde materiaal. Het kunnen ook heel verschillende dingen zijn die gemeen hebben dat jij, als verzamelaar, al die dingen gewoon mooi, leuk of aantrekkelijk vindt. Vooral dit laatste is bij mij het geval. Dan is het vooral belangrijk om al die verschillende dingen bij elkaar te zetten zodat ze een geheel vormen.

Waar zet je je verzameling neer?

Ik heb mijn verzameling van erfstukken, souvenirs meegenomen van reizen en kringloop- en rommelmarktvondsten in een vitrinekast staan. In die donkere vitrinekast die ook nog eens tegen een donkere muur staat, komt al mijn weird & wonderful stuff over als een samenhangend geheel.

verzameling
Metalen vitrinekast tegen donkere muur in de kleur Fading Horizon.

Verzameling in blauwe kast
De sprekende blauwe achtergrond geeft deze verzameling iets heel bijzonders! (gefotografeerd bij Annelies Morris)
Een verzameling kan ook veel van hetzelfde zijn zoals postzegels, munten of stripboeken. Ik heb bijvoorbeeld lange tijd items verzameld van wit persglas.

Een (vitrine)kast is dus een goede manier om je verzameling tentoon te stellen maar ook op een koffietafel of een plank aan de muur kun je een mooi verzamelhoekje maken.

keukenplank verzameling
Het voordeel van een plank is dat je dingen neer kunt zetten en ophangen.

Kleine spulletjes kun je een mooi plekje geven in glazen vitrinedoosjes en die kun je dan weer neerzetten op een tafel of in een kast.

verzameling in vitrine doosjes

Je verzameling ophangen

Aangezien ik ervoor wil waken dat mijn huis te vol en rommelig wordt, ben ik op een gegeven moment dingen gaan verzamelen die ik kon ophangen: aan de muren had ik nog genoeg ruimte. Ook hier geldt dat het pas echt een verzameling wordt als je je schilderijen, prenten of foto’s bij elkaar hangt. Dus niet hier en daar een schilderij aan de muur maar zo veel mogelijk bij elkaar zodat je van de muur een opvallende ‘art wall’ maakt.

Bloemen schilderijen uit de kringloop, van rommelmarkten en zelfs gevonden bij het grof vuil.
Verzameling bordjes Heritage collection
Eén bordje aan de muur is tuttig, een heleboel bij elkaar is gelijk een coole verzameling Heritage collection, Pip Studio).

Alle planten verzamelen

Ik kan geen tuincentrum binnenlopen of ik koop weer één of andere kamerplant. Om te zorgen dat al die planten niet rommelig ogen zet ik ze zoveel mogelijk in groepjes bij elkaar. Zo vormen mijn planten ook weer een verzameling. Het is het leukste om te variëren in hoogte en kleine en grote planten te combineren. Je kunt ze op (planten)tafels, op zuilen of op de grond zetten. Ophangen kan natuurlijk ook.

Verzameling planten
Planten verzameling
De verzameling cactussen staat op een vintage tafeltje uit de kringloop.
verzameling planten
Gezellig chaotische verzameling planten (gefotografeerd in Studio Celeb).
Tot slot nog een verzamelinkje op mijn tafel. Dit keer op kleur bij elkaar gezocht maar dit hoekje wisselt regelmatig.

3 reacties op “Je verzameling een mooi plekje geven: hoe doe je dat?”

  1. Heb dezelfde hobby. Bedankt voor de tips. Hier kan ik iets mee.
    Volg je vanaf je start in het nieuwe huis en zo leuk hoe je alles aanpakt.

    • Hallo ‘collega’ verzamelaar, dank je voor je berichtje. Goed om te horen dat mijn tips je op een idee brengen. xxx

  2. Die witte verzameling in de donkere kast vind ik echt heel mooi, kan me helemaal niet meer herinneren dat je die had. X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: