Klimplanten in de tuin: makkelijke tips met groots resultaat

Zelfs van de kleinste tuin kun je een groene, weelderige oase maken. Dit geldt trouwens ook voor het balkon. Wat je aan vierkante meters mist, kun je goedmaken door de hoogte in te gaan met klimplanten. Ik deel graag mijn manieren waarop ik door het gebruik van klimplanten mijn tuin van steriele nieuwbouwtuin tot groene sprookjestuin maakte.

tuin vol klimplanten

Groene heg

Tussen mijn tuin en de straat (ik heb een hoekhuis) heb ik een mooie, groenblijvende afscheiding van klimop in plaats van een houten schutting. Deze was al door de vorige bewoners geplaatst en is ondertussen een dikke, ondoordringbare haag geworden. Het enige nadeel vind ik dat ik hem zeker 2 x per jaar moet snoeien.

heg van klimop

Schutting opleuken

Aan de andere kant van de tuin heb ik een lange houten schutting. Om deze te onderbreken is een gedeelte opengelaten waar een ijzeren geraamte tussen geplaatst is. Aan mijn kant is die begroeit met klimop, mijn buurvrouw plaatste aan haar kant een klimroos en clematis die op bepaalde plekken gezellig door de klimop komen piepen.

klimop

Ik hou heel erg van clematis en vind dat heel geschikte klimplanten om een saaie schutting of muur mee op te vrolijken. Je moet deze planten wel een beetje helpen want ze moeten zich ergens aan vast kunnen houden. Ik plaatste een houten decoratieve ladder tegen de schutting en zette 2 verschillende clematissen in de grond. Ze zijn nu nog een beetje aarzelend bezig maar ik hoop volgend jaar hier een enorme wolk met paarse bloemen te zien.

klimplanten langs ladder

Kale palen

Omdat de constructie van de achtergevel van mijn huis zodanig is dat je daar niet zomaar een zonnescherm aan op kunt hangen, heb ik een zonnescherm dat steunt op aluminium profielen. Deze kale palen vroegen erom om begroeid te worden dus ik heb er een klimroos tegen aan gezet die enorm zijn best doet. Het houdt wel in dat ik daardoor het doek niet helemaal tot het uiteinde kan laten uitrollen maar dat heb ik er graag voor over.

klimplanten

houten schuur

Schuur ‘vergroenen’

Vanuit mijn kamer kijk ik uit op mijn fantasieloze, rechttoe rechtaan schuurtje. Nadat ik de schuur (en de schutting) zwart geverfd had met Vasa Svart kon ik beginnen met ‘vergroenen’. Als eerste plaatste ik in de hoek een groenblijvende klimplant namelijk de Toscaanse jasmijn. Deze bloeit van mei tot september met talloze kleine, geurende witte bloemetjes.

Pergola

Het jaar erop liet ik een pergola plaatsen. Daar groeit aan beide zijden een druif overheen en een groenblijvende clematis zodat er ook in de winter nog groen te zien is. Aan de pergola heb ik tussen het groen een aantal decoratieve solar lampionnen opgehangen.

Pergola met klimplanten
My garden by night.

Regenpijp

Als je net als ik tegen een lelijke plastic regenpijp zit aan te kijken (ik vind een zinken regenpijp een stuk aantrekkelijker) is het een geweldig goed idee om daar een klimrek omheen te plaatsen waar je klimplanten tegen aan kan zetten zodat op den duur (hopelijk) de regenpijp voor een groot deel aan het oog onttrokken wordt. Ik heb er een klimroos (Rosa New Dawn) tegenaan gezet en een witte clematis met grote bloemen.

Clematis tegen regenpijp
De clematis bloeit eerst daarna volgt de roos.

Mede door alle klimplanten is mijn tuin in 2 jaar tijd totaal veranderd en lijkt in niets meer op de tuin die ik hier aantrof.

klimplanten

2 reacties op “Klimplanten in de tuin: makkelijke tips met groots resultaat”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: