Hoe doe je dat: een gallery wall maken?

Ik heb er al jaren één: een gallery wall. De muur is al wel een keer van kleur veranderd (what else?) en ook zijn sommige prenten en andere objecten wel eens ingewisseld voor wat anders maar in grote lijnen heb ik deze muur al zeker 15 jaar boven mijn tafel. Ik ben er nog steeds blij mee en heb geen behoefte dit te veranderen. Wel kriebelt er het idee om de muur een andere (donkerder) kleur te geven maar dat is voor later.

Wat is een gallery wall en hoe begin je?

gallery wall blauwe muur

Een gallery wall is een verzameling prenten, foto’s, artwork en andere objecten die samen een mooie decoratie vormen op een muur.
Ten eerste moet je natuurlijk een verzameling hebben van prenten, schilderijen of foto’s. Maar je kunt ook andere elementen toevoegen: zo hangt er bij mij o.a. een klok (zou ook een mooie spiegel kunnen zijn) en een verzameling hertengeweitjes.

IMG_6010
Foto’s van vroeger in zwart/wit
IMG_6011
Nera gefotografeerd door super fotografe Renee Klein. De foto verdient een gouden lijst!
IMG_6012
De mooie oude prenten vond ik in de kringloopwinkel

Ik heb er voor gekozen het vrij monochroom te houden: het meeste is zwart/wit met hier en daar een kleurtje. Het is vaak mooi om de lijsten in één kleur te houden, zwart bijvoorbeeld maar daar heb ik mij niet helemaal aan gehouden.

Tips & tricks

Maar stel: je bent best een beetje onzeker over het creëren van zo’n muur, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Kies voor zwarte lijsten in een paar verschillende maten  en ga op zoek naar hetgeen daarin moet. Je kunt in een kringloop winkel op zoek naar oude etsen en prenten, je kunt je favoriete foto’s (zwart/wit) laten afdrukken en/of (heel handig) je schaft je een posterboek aan van VTWonen, vol met illustraties, spreuken en foto’s.

205662_online_posterboek_COVER_def
Posterboek van VT Wonen

Een bezoekje aan Ikea kan je ook een eind op weg helpen. Daar kun je lijsten en volop posters en prenten in allerlei maten vinden.

gallery wall bij Ikea
Deze kamer in Ikea Amsterdam was helemaal volgehangen met zwart/wit afbeeldingen.
gallery wall Ikea
Dit is trouwens een super manier om je tv minder te laten opvallen!

Hier een voorbeeld uit de najaarscollectie van Riverdale om je te laten zien hoe mooi het kan zijn om alles zwart/wit te houden.

gallery wall Riverdale

Je kunt het ook wat levendiger maken door voor een extra (felle) kleur te kiezen.

gallery wall Riverdale 2
Uit de najaarscollectie van Riverdale

Het volgende voorbeeld zal je misschien te druk of rommelig zijn maar ik vind het geweldig! Dat sfeervolle retro behang als achtergrond van je gallery wall.

gallery wall Riverdale 3
Uit de najaarscollectie van Riverdale

Zoals ik in het begin al vertelde wil ik de muur achter mijn eigen gallery wall een donkere kleur gaan geven. Het mooie van een donkere muur vind ik dat het de verschillende elementen zo mooi met elkaar verbindt, zelfs als het totaal uiteenlopende objecten zijn.

Gallery Wall Karwei
Hier hangt van alles: gekleurde prenten, zwart/wit foto’s, een lapje stof, een ronde houten ring(?) maar door de zwarte muur is het toch één geheel
Thema kiezen

Wat ook een goede manier is om heel verschillende dingen te combineren tot een mooi geheel is om een thema te kiezen:

Botanical thema

Behalve posters, prenten en/of foto’s in verschillende afmetingen kun je ook andere dingen er tussen hangen,

0512490_01.ashxkw
Tropische afbeelding op hout. 40 x 60 cm.
Schermafbeelding 2018-09-07 om 11.33.15
Canvas wandhanger met afbeelding van palm. 78 x 52 cm.
Schermafbeelding 2018-09-05 om 14.36.37
Afbeelding van nachtvlinder. 50 x 50 cm.
202337_pic2492AWD884472
Lijst gemaakt van bot in verschillende kleuren groen, wit en geel met een zwart-wit afbeelding. 11,5 x 17 cm.
158839_DIY_WallPlanter_DIAMOND_carbon_2_Kopie_234
DIY-pakket met op maat gemaakte buisjes, draad en een uitgebreide handleiding over hoe je de wall planter zelf in elkaar kunt zetten. Mooi in combinatie met een luchtplantje!
schildpad
Schildpad schild gemaakt van kunsthars. Heeft een handig ophanghaakje.

Tribal thema

tribal art bij Loods 5
Loods 5

Tribal art is ook zo’n thema waar je veel kanten mee op kunt. Behalve posters of foto’s kun je ook andere elementen toevoegen.

Schermafbeelding 2018-09-05 om 11.43.33
Super grote fotoprint van inheems vrouwelijke stamlid met indringende blik afgedrukt op MDF paneel. 140 x 100 cm.
schelpenketting
Decoratieve Schelpenketting
gallery wall indiaan
Portret van een stamhoofd uit lang vervlogen tijden op MDF paneel, 60 x 80 cm.
Schermafbeelding 2018-09-05 om 11.29.06
Dierengewei gemaakt van kunststof. Lengte ong. 50 cm.
Hoe bepaal je de juiste plek op de muur?

Het beste kun je alles eerst uitleggen op de vloer, zodat je nog een beetje kunt schuiven voor een mooie compositie. Daarna kun je  alles stuk voor stuk ophangen in de volgorde zoals het op de grond ligt. Ik heb dat gewoon op het oog gedaan maar dat is in mijn geval niet zo moeilijk. De muur bestaat nl. uit gipsplaten waar je heel makkelijk een spijkertje in slaat. Als ik niet helemaal tevreden ben, trek ik het spijkertje er gewoon uit en sla die iets hoger of lager weer in de muur. Voor wie griezelt van zoveel nonchalance of een betonnen muur heeft waar gaten in geboord moeten worden, is er een beter systeem.
Knip uit papier of kranten de afmetingen na van de zaken die je op wilt hangen. Die kun je nu met een plakbandje op de muur plakken en nog wat schuiven tot je helemaal tevreden bent. Dan pas ga je timmeren of boren.

Nog een geweldig gallery wall idee
vtwonen galleru wall behang
Gallery behang van VT Wonen

Tenslotte heb ik deze oplossing die ik ook nog erg graag wil delen. Dit is behang van VT Wonen met een ‘kant en klare’ gallery muur. Hoe leuk is dat?

Check mijn Pinterest voor nog veel meer inspirerende voorbeelden

Zie je jezelf zo’n gallery wall maken of heb je er al een?
Laat je een berichtje achter?

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

 

 

2 gedachten over “Hoe doe je dat: een gallery wall maken?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.