Een gallery wall maken: hoe doe je dat?

Een gallery wall (volgens mij is er geen goed Nederlands woord voor) heb ik al jaren boven mijn eettafel. Hij is in de loop der tijd wel ingrijpend veranderd: het was eerst een bijna wand vullende, best drukke aangelegenheid maar toen ik een paar jaar geleden de muur een andere kleur gaf, werd ook de gallery wall aangepakt. Hij is teruggekomen maar dan in een rustiger vorm want deze eyecatcher helemaal weglaten was geen optie voor mij (5 x wauw factor voor je interieur).

Wat hangt er aan mijn muur?

Ik vond het mooi om op de donkere muur (kleur Factory Green van Flexa) zwart/witte foto’s op te hangen in donkere lijsten. Ik heb een aantal foto’s van vroeger ingescand en zwart/wit laten afdrukken. Verder hangt er een sfeervolle foto van Nera in het bos en een prachtige, professionele foto van Nera, gemaakt door Renee Klein.  Om het niet saai te maken heb ik als onverwacht element een zwart/oranje Wilhelminabordje opgehangen. Toen mijn oude (zwarte) klok het begaf, koos ik voor een grijze klok met oranje wijzers zodat het oranje nog ergens terug komt.

gallery wall

De gallery wall  naast mijn trap naar boven heb ik anders aangepakt. Daar hangen veel meer verschillende dingen bij elkaar zoals o a. oude prenten en een borduurwerk (alles uit de kringloopwinkel), een vogelkooitje met (fake) plantje, hertengeweitjes etc.

gallery wall

Hoe begin je?

Als je niet superveel vertrouwen hebt in je creativiteit kun je het best makkelijk beginnen. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor afbeeldingen in zwart/wit (altijd goed) of één bepaald kleurthema en kies ook voor lijsten in één kleur maar wel verschillende afmetingen. Ik ontdekte bij Ikea een soort ‘beginners pakket:
8 verschillende lijsten met afbeeldingen en al.

Gallery wall Ikea
Kant & klare gallery wall van Ikea.

Wil je toch liever met afbeeldingen aan de gang die je misschien al hebt, dan kun je die het best eerst op de grond uitleggen om een bepaalde compositie te maken. Je kunt ook met kranten in de afmeting van je afbeeldingen een compositie gelijk op de muur maken. Je plakt de kranten met een plakbandje op de juiste plek.

IMG_7542

Mijn gallery wall boven de eettafel heb ik systematisch aangepakt maar die naast de trap heb ik gewoon ‘uit de losse pols’ gedaan. Ik ben begonnen het vogelkooitje op te hangen en heb op gevoel de rest aan de muur gehangen. Ik ben daar niet zo moeilijk in: als ik iets toch niet helemaal op de goede plek vind hangen, haal ik de spijker eruit en timmer die er gewoon een paar centimeter naar links of rechts weer in. Gruwel jij van zoveel nonchalance en ben jij wat zuiniger op je muren dan is de methode met de kranten echt de beste.

IMG_5367 kopie

Wat hang je op?

Je kunt vanzelfsprekend allerlei foto’s, posters en schilderijen ophangen maar ook hier en daar iets anders er tussen door doen, zoals ik bij de trap heb gedaan, bijvoorbeeld een wandbord of een hertengewei. Creëer ook wat variatie in de lijsten van je foto’s en andere afbeeldingen. Zoals gezegd kan het mooi en rustig zijn om het in één kleurthema te houden maar wissel wel in grootte en dikte zodat het niet saai gaat worden. Verder ben ik groot voorstander van een onverwacht element. Hang bijvoorbeeld tussen al je zwart/wit afbeeldingen een afbeelding in een felle kleur of hang tussen al je zwarte lijsten een gouden.

gallery wall
Tussen de zwart/wit afbeeldingen zorgen de rode schoentjes voor een vrolijke noot (Riverdale).

Natuurlijk hoef je het allemaal niet zo rustig te houden: als je erg van kleur houdt en niet bang bent van een beetje experimenteren zou ik zeggen: leef je uit. Ik laat je graag wat inspirerende voorbeelden zien om je op weg te helpen.

2019 Living room Deense Zomer
Leuk voorbeeld van een mooie, samenhangende compositie van heel verschillende afbeeldingen (verf muur: Licetto Steel Blue, kastjes: Traditional Paint Dusty Lavender van Pure & Original).
gallery wall
Grappig voorbeeld hoe je van alles bij elkaar kunt hangen, zelfs een lapje stof 😀.
gallery wall
Wat een vrolijke gallery wall! (verf: Classico Butterscotch, Classico Coral Pink, Classico Chalky Coral van Pure & Original)

Hopelijk inspireert dit allemaal jou om er zelf mee aan de slag te gaan. Nog meer leuke inspiratie vind je (uiteraard, zou ik willen zeggen) op Pinterest.

Sommige links kunnen affiliate links zijn. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: