Zo combineer ik Ikea met de rest van mijn interieur

Ik heb niet echt een Ikea huis als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn interieur is een mengelmoes van van alles en nog wat. Ik koop met plezier een bank van € 3000,- maar word (bijna) net zo blij van iets van € 3,- wat ik bij de kringloop vind. Dat alles combineer ik moeiteloos met Ikea spullen. Het resultaat is een uniek interieur  in die zin dat het helemaal mijn persoonlijke stijl is vol bijzondere vondsten.
Ikea wordt vaak geassocieerd met goedkoop, middle of the road qua stijl en niet uniek want in grote oplage gefabriceerd. Toch ben ik best fan van Ikea.  Ik ben eens nagegaan wat er in mijn huis allemaal aan Ikea spullen staat. In de loop van de tijd zijn er ook Ikea meubels weer verdwenen maar dat is het voordeel van meubels die niet zo duur zijn, als je ze zat bent doe je ze toch iets makkelijker weg.

Wat is er Ikea in mijn huis?

Om te beginnen de kledingkasten in mijn kleedkamer die de vorige bewoners achterlieten. Ik verving de hoogglans witte deuren door mat zwarte (‘Verkeerde’ deuren voor mijn Ikea kledingkast). Ook het zwarte trapje is van Ikea. Ik gebruik het om boven in mijn kasten te komen en als ‘stoel’ bij mijn make-up tafel.

Ikea kastdeuren
Matte, antraciet deuren en houten trapje met 3 tredes van Ikea.com.

De bekende Billy boekenkast vond eveneens een plek in mijn huis. Ik koos de bruin/zwarte variant voor mijn werkkamer. Van deze mega populaire boekenkast, ontworpen door Gillis Lundgren, zijn er wereldwijd al meer dan 120 miljoen verkocht sinds 1979.

Billy boekenkast van Ikea.com.

Ikea in de keuken

In mijn totaal getransformeerde keuken (Mega keuken metamorfose: van hoogglans wit naar mat zwart) vond ik nog plek voor een handig en stylish Ikea kastje met lade. Dit opbergmeubel van zwart draadwerk met houten lade vond ik op de afdeling archiefkasten maar dit meubel past even goed in een woonkamer of zoals bij mij in de keuken. Boven het kastje was ook nog plek voor een donker metalen frame voor mijn kookboeken.

Ikea
Bekant opbergmeubel en Enhet open wastafelkast, beide van Ikea.com

Ikea in de badkamer

Zelfs de badkamer ontkwam niet aan een beetje Ikea in de vorm van een wastafelmeubel. De simpele, strakke lijnen spraken mij. De bijbehorende rvs kraan en witte plastic syphon heb ik wel vervangen door zwart metalen exemplaren van een ander merk.

Metalen wastafelmeubel van Ikea, zwarte kraan en syphon van Sanitairkamer.nl
Ikea Enhet wastafelmeubel

Ikea limited edition

Ikea heeft geregeld limited editions van bepaalde ontwerpen. Zo ook een paar jaar geleden toen Ikea met een limited edition kwam van accessoires van de Zweedse designer Per B Sundberg. Deze Pelle, zoals hij ook wel wordt genoemd, voert graag discussies over waarom iets als mooi of juist als lelijk wordt gezien. Dit vond ik zo intrigerend dat ik gelijk een aantal items heb gekocht. Ik werd er zelfs een beetje zenuwachtig van omdat ik bang was dat het snel zou uitverkopen. Ik weet niet of dat gebeurd is. In mijn omgeving vond iedereen het namelijk eerder lelijk dan mooi. Mooi of lelijk; bijzonder is deze collectie in ieder geval wel. En juist omdat het absoluut niet ‘Ikea-achtig’ is, vind ik het dus zo leuk.

Een vreemde combinatie: zeerover, banaan en paddenstoel. Ik vind hem wel komisch en heb hem een plekje in mijn slaapkamer gegeven. (limited collection, niet meer te koop).
Ikea
Vaasje, limited collection (niet meer te koop).

De moraal van dit verhaal? Voor een persoonlijk & stylish interieur hoef je niet altijd veel geld uit te geven. Besteed je geld aan één of meer mooie meubels van goede kwaliteit en combineer er verder lustig op los met goedkopere spullen en accessoires. Herken jij je hierin of doe jij het helemaal anders? Ik ben benieuwd!

Voor alle duidelijkheid: deze ‘lofzang’ op Ikea is op geen enkele manier gesponsord.

2 reacties op “Zo combineer ik Ikea met de rest van mijn interieur”

  1. Anita het ziet er allemaal fantastisch uit. Ik heb een vraag heb jij wel eens een stoel van stof geschilderd met Anny Sloan verf. Ik heb eetkamerstoelen van linnen stof ik denk erover om ze te schilderen maar twijfel nog een beetje het is niet een stoel maar zes. Gr. Wil

    • Hallo Wil, Ik heb nog nooit een stoffen stoel geverfd. Als je googled kom je wel instructies tegen hoe je dat het best kunt doen. Misschien eerst op een klein stoeltje of krukje of zo uitproberen?? Als je het gaat doen hoor (en zie) ik graag het resultaat. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d