Mega keuken metamorfose: van hoogglans wit naar mat zwart

Een zwarte keuken stond al geruime tijd bovenaan mijn verlanglijstje. Toen ik nog in mijn vorige huis woonde, had ik daar al fantasieën over. Ik verkocht verleden jaar het huis waar ik bijna 30 jaar met heel veel plezier gewoond had en vond mijn nieuwe ‘droomhuis’. Het huis voldeed aan heel veel van mijn wensen maar 1 ding was meteen duidelijk: de witte keuken in dat huis zou niet wit blijven. Hier zou een ware keuken metamorfose moeten plaatsvinden!

Lees ook deze blogs:
Hoe ziet mijn droomhuis eruit?
Wat te doen met de witte keuken in mijn nieuwe huis (terwijl ik een zwarte wilde)

Het begin van de keuken metamorfose

Laten we nog even teruggaan naar hoe de keuken eruit zag toen ik voor het eerst in het huis kwam kijken. Menigeen zal waarschijnlijk denken: wat is daar nu mis mee? Maar ik had nu eenmaal iets totaal anders in gedachten.

Ik had al vrij snel besloten dat ik de keuken mat zwart zou laten spuiten. Hoewel ik er niet tegen op zie om van alles en nog wat zelf te verven (Anita verft werkelijk alles) wilde ik dit graag aan een professional overlaten. Na wat research op Google en een paar telefoongesprekken besloot ik de opdracht te geven aan Spuiterijrood.nl maar ik moest jammer genoeg wel ruim 2 maanden op mijn beurt wachten.
In de tussentijd had ik mooi de gelegenheid om de witte muren te verven. Het waren de allereerste muren die ik aanpakte (er zouden er nog heel veel volgen).

Keuken metamorfose
De kleur op de muur is Fading Horizon van Flexa

Next step

De volgende stap was het verwijderen van de witte tegels boven het aanrecht. Daar kwamen handgevormde, goudkleurige tegels die ‘koud’ gezet werden, d.w.z. tegen elkaar, zonder voeg. Omdat de tegels enigszins onregelmatig van vorm zijn, blijft er wat ruimte tussen de tegels. De wand is dus wel afgevoegd om hem waterdicht te maken. Dit heb ik ook allemaal laten doen door een professional. Verven of hier en daar wat boren en timmeren: daar draai ik mijn hand niet voor om maar de rest besteed ik graag uit. Ik was superblij met het resultaat maar hoe sfeervoller mijn keuken werd des te meer vielen die enorm witte keukenkasten uit de toon.

Goudkleurige tegels
Goudkleurige tegels van Sanitairkamer.nl

Eindelijk…

Maar opeens was daar dan toch de dag dat de losse delen van mijn keuken gedemonteerd zouden worden. Alle fronten en plinten werden verwijderd en de vaste delen werden alvast in de zwarte grondverf gezet. De keuken zag er natuurlijk onttakeld uit maar ik kreeg zo wel een idee hoe het voelde zonder al dat wit.

Keuken metamorfose

Lang hoefde ik niet aan te kijken tegen die ontmantelde keuken want precies een week later werden de gespoten onderdelen teruggebracht en gemonteerd. Alle vaste delen kregen hun uiteindelijk verflaag en na een halve dag was de keuken helemaal klaar!

Keuken metamorfose
Wauw, wat een metamorfose! Met dank aan Theun Rood.

Ik kan hier met recht spreken van een mega keuken metamorfose (kijk nog even terug naar die witte keuken). Als een kind zo blij was ik, dit was precies wat ik in gedachten had. Alles ziet er perfect uit, alsof de keuken zo uit de fabriek komt.

Keuken metamorfose: hoe het was, hoe het nu is

Behalve dat de hoogglans witte kast mat zwart werd, heb ik ook die grote, glimmende deurgrepen laten vervangen. Voordat de deuren gespoten werden, zijn die gaten vakkundig dichtgemaakt en nieuwe gaten voor de kleinere greepjes (Ikea.nl) voorgeboord . De groene muur had ik al laten witten samen met het plafond, zodat ik met een schone lei kon beginnen. Het behang in de hoek heb ik weggehaald evenals de plank waar de vorige bewoners een extra vriezer onder hadden staan.

Keuken metamorfose
De bestaande situatie toen ik het huis voor het eerst zag.
Keuken metamorfose
Twee maanden later.
Dit industriële kastje (Ikea.nl) had ik al in mijn vorige huis en past hier perfect!
Het metalen rekje waar mijn kookboeken staan is van een nieuwe serie van Ikea.nl.
In de grote schaal mijn verzameling slacouverts en vleesmessen en -vorken. Moet je zilver poetsen of kies je voor zogenaamd patina? Het is duidelijk dat ik voor het laatste kies (haha).

Tegenover de kast is het aanrecht met grote lades waar enorm veel ruimte in zit. Ze zijn niet eens helemaal vol, in mijn vorige huis had ik bij lange na niet zoveel opbergruimte. Het blad is van een composiet natuursteen en super makkelijk in onderhoud.

keuken metamorfose
Hoe het was.
keuken metamorfose
En… hoe het nu is!
vintage vondsten
Op de plank boven het aanrecht kon ik mooi een gedeelte van mijn antiekmarkt- en kringloopvondsten kwijt.
keuken metamorfose
Brabantia
Ik kon het niet laten deze afvalemmer van Brabantia aan te schaffen voor mijn ‘nieuwe’ keuken. Om al dat serieuze zwart te doorbreken gaf ik op het laatste moment mijn zwarte krukje oranje voetjes 🧡

Shop the look

Keuken klok
Betonlook klok met oranje wijzers van Zuiver o.a. te koop via Fonq.nl
Veneta top down bottom up plissé gordijn
Top down bottom up plissé gordijn in de kleur Dove van Veneta.com
Wesco papierrolhouder
Zwarte papierrolhouder van Wesco.com
Ikea  Bekant opbergmeubel
Opbergmeubel op wielen van metaal en hout van Ikea.nl
Metalen kastelement van Ikea.nl
Brabantia Touch Bin Hi
Afvalemmer met Soft Touch open- en sluitsysteem van Brabantia

Wat vind je van deze keuken metamorfose? Ik hoor het graag. Ben je benieuwd welke ruimte als volgende een metamorfose ondergaat? Blijf me volgen: de badkamer is bijna ‘klaar’ en ik heb geweldig leuke plannen voor de slaapkamer!

Mijn blog kan enkele affiliate links bevatten . Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

17 reacties op “Mega keuken metamorfose: van hoogglans wit naar mat zwart”

  1. Wow. wat een schitterende verandering. Gewoon niet te vergelijken, zo smaakvol geworden! Mijn complimenten weer. (stiekem had ik niet anders van je verwacht)

  2. Prachtig Anita! Ik hb ook een zwarte keuken, mooi maar heb jij een goed middeltje om de vingers eraf te houden of te verwijderen? Alles is er enorm zichtbaar op hier. Lieve groetjes, Peggy.

    • Hallo Peggy, je hebt gelijk dat je snel vingers ziet. Ik woon alleen, dat scheelt en zo nu en dan haal ik er een vochtig doekje over. xxx

  3. Inderdaad Anita, van een keuken metamorfose gekozen. Van white naar black. En terug super super gedaan! Veel warmer, mooier, voller,… dan het vorige wit. Het is TOP en jij ook TOP!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: