Gallery wall: hot or not?

Jarenlang had ik er één boven mijn eettafel: een gallery wall ofwel gallerie-muur op z’n Nederlands. Je weet wel zo’n muur vol prenten, schilderijen en foto’s. Ik hing er ook andere dingen tussen zoals hertengeweitjes, vlinders in een lijst en zelfs een opgezette eekhoorn. Een paar jaar later, toen de muur een nieuw verfje kreeg, werd m’n gallery wall een stuk soberder. Die muur werd wat leger maar daarentegen moest de muur naast de trap eraan geloven en werd die volgehangen met allerlei prenten, opgezette dieren en een houten vogelkooi. Het was lange tijd heel hip zo’n gallery wall en daarna weer wat minder hip maar van dat soort dingen trek ik mij niet zoveel aan. Ik doe gewoon wat ik mooi vind.

Gallery wall
Mijn gallery wall anno 2010.
Gallery wall
Dezelfde muur 10 jaar later.
Gallery wall
Gallery wall naast de trap.

Gallery wall: ik was er even klaar mee!

Toen ik een half jaar geleden verhuisde was opeens mijn behoefte om weer zo’n muur te maken, helemaal verdwenen. Ik had al mijn muren geverfd en vond het eigenlijk wel mooi zo. Bovendien gebeurde er bij de eettafel al genoeg: twee verschillende kleuren op de muur, een antieke klok, planten, en een grote lamp boven de tafel.

twee kleuren muur
De muur is geverfd in Fading Horizon en Stylish Pink, beide van Flexa. De lamp boven de eettafel is van Rietveldlicht.nl

Ik kon het niet laten

Maar na een half jaar begon het langzamerhand toch te kriebelen. Ik zag al die lijsten op zolder staan en bedacht dat mijn ‘kleedkamer’ wel wat extra’s kon gebruiken. Dus beetje bij beetje (ik begon met 2 prenten) werd de muur rond mijn spiegel voller. Uiteindelijk wil ik de hele muur ‘behangen’ met lijsten. Ik doe dat kalm aan: gewoon als ik weer eens wat moois tegenkom.

gallery wall
Gallery wall in mijn kleedkamer.

In mijn slaapkamer ben ik ook weer begonnen met een gallery wall (tja, zeg nooit, nooit). In dit geval met bloemenschilderijen. Ik heb er nu 4, waarvan 1 piepklein, 1 al 40 jaar geleden cadeau gekregen, 1 uit de kringloopwinkel en 1 gewoon gevonden op straat bij de vuilcontainer. Ook in dit geval geldt, ik wacht gewoon tot ik ergens weer een leuk bloemenschilderij tegenkom.

galllery wall
Langzaam begin van een gallery wall in de slaapkamer.
oude bloemenschilderijen
Oude bloemenschilderijen (de oudste is gesigneerd met datum 1938).

Hoe maak je een gallery wall?

Wil je ook zo’n muur en wil je beginnen met afbeeldingen die je misschien al hebt, dan kun je die het best eerst op de grond uitleggen om een bepaalde compositie te maken. Je kunt ook met kranten in de afmeting van je afbeeldingen een compositie gelijk op de muur maken. Je plakt de kranten met een plakbandje op de juiste plek.

zo maak je een gallery wall
Maak met kranten in de maat van je afbeeldingen een compositie. Zo kun je nog een beetje schuiven tot je tevreden bent.

Als je niet superveel vertrouwen hebt in je creativiteit kun je het best makkelijk beginnen. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor afbeeldingen in zwart/wit (altijd goed) of één bepaald kleurthema en kies ook voor lijsten in één kleur maar wel verschillende afmetingen.
Ik ontdekte bij Ikea een soort ‘beginners pakket’ namelijk een set van 8 kant & klare ingelijste afbeeldingen plus ophangmal.

kant & klare gallery wall Ikea
Set van 8 Ingelijste afbeeldingen (Ikea)

Gallery wall: voor mij een blijvertje

Als je mijn vorige blog gelezen hebt (Zo gaf ik sfeer aan mijn nieuwbouwhuis: 5 favoriete tips) zag je daar een foto hoe ik in 1975 al een gallery wall in mijn huis had. Hoe grappig is dat! Wil je meer inspiratie opdoen kijk dan ook eens naar mijn Pinterest account. Wat vind jij van een gallery wall: hot or not? Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: