Stopcontacten spuiten: klein klusje, groots resultaat!

Er zijn van die klusjes die eigenlijk niet veel werk zijn maar toch blijven liggen. Zo wil ik de witte stopcontacten spuiten in mijn keuken en dat is een werkje waar ik steeds niet aan toe kom. Ik moet eigenlijk zeggen schakelmateriaal want behalve stopcontacten zijn het ook schakelaars. Maar goed, je snapt wat ik bedoel. Ik heb een zwarte keuken met goudkleurige tegels (Mega keuken metamorfose: van hoogglans wit naar mat zwart) en het witte schakelmateriaal knalt daar echt uit. Nu kun je natuurlijk zwart schakelmateriaal kopen maar ik vind het leuker en goedkoper om de bestaande stopcontacten te spuiten. Afgelopen week was het dan zover: ik ging stopcontacten spuiten en wel meteen!

stopcontacten spuiten
Dit witte schakelmateriaal vraagt erom om zwart gespoten te worden. Goudkleurige tegels van Sanitairkamer.nl

Stopcontacten spuiten, hoe doe je dat?

Ik heb eerst het schakelmateriaal van de muur gehaald en daarna schoongemaakt met een ontvettend sopje.
Voor het spuiten heb ik bij de Action een spuitbus mat zwarte verf gekocht.
Koop meer dan 1 spuitbus want het zou jammer zijn als je niet helemaal uitkomt en voor het geld hoef je het niet te laten. Deze verf is niet altijd voorradig dus als je hem ziet, sla er dan gelijk een paar in.
Ik maakte buiten een ‘spuithoekje’ van een plank op schragen en heb die afgedekt met een stuk karton.
Ik haalde het door mij zo gehate mondkapje weer te tevoorschijn want hoewel ik buiten spuit is het toch goed je te beschermen tegen vieze dampen. Kies ook een dag dat het niet te hard waait en trek oude kleren aan.

stopcontacten spuiten
Mijn idyllische spuithoekje op een windstil plekje in de tuin.

Shake it baby!

Voor je ook maar iets gaat doen, moet je eerst zeker twee minuten de spuitbus schudden. Houd de spuitbus op ongeveer 25 à 30 centimeter van het object en spuit heel dunne laagjes terwijl je de spuitbus rustig heen en weer beweegt. De verf droogt zo snel dat je na ongeveer 10 minuten al een volgende laag aan kunt brengen. Blijf net zo lang laagjes spuiten tot het resultaat naar je zin is.  Na ongeveer 2 uur is het voorwerp droog genoeg om het op te pakken.

stopcontacten spuiten
Tip: spuit ook de schroefjes mee!

Geduld

Hoewel de verf erg snel droogt, is het toch verstandig om minstens een dag te wachten voor je het schakelmateriaal weer gaat monteren. Ik ben nogal ongeduldig van aard maar ik weet uit ervaring dat de verf makkelijk beschadigt als die nog niet goed uitgehard is dus je bent gewaarschuwd!

stopcontacten spuiten
Heel tevreden met het eindresultaat.

Groots resultaat

Het is echt leuk om te zien hoe zo iets kleins (want dat is het uiteindelijk) zo’n geweldig resultaat oplevert. Kijk nog maar eens terug naar de eerste foto met dat knal witte stopcontact en vergelijk dat maar met de volgende foto’s. Dat ziet er toch veel mooier uit!
Ik had trouwens in mijn vorige huis ook hier en daar gespoten schakelmateriaal en kreeg de vraag of dat niet erg kwetsbaar is. Ik vind van niet maar ik haal niet constant de stekkers erin en eruit en op een schakelknop duwen doe ik ook maar twee keer op een avond als het donker is: aan en uit.

zwart gespoten schakelmateriaal
stopcontacten spuiten
Na gedane arbeid heb ik mijn kopje koffie wel verdiend!

Wat vind jij: zou jij stopcontacten spuiten of koop je liever schakelmateriaal in een gewenste kleur? Ik heb dat eens even gegoogeld en je kunt best wat verschillende kleuren kopen. Ik vind het veel leuker om met een spuitbus van een paar euro en een paar uurtjes werk mijn stopcontacten zelf een kleurtje te geven. In plaats van zwart kun je ook denken aan goud of dezelfde kleur als je muur. De mogelijkheden zijn eindeloos!

16 reacties op “Stopcontacten spuiten: klein klusje, groots resultaat!”

  1. Zo mooi! Ik had al een keer gekeken voor spuitbusverf voor mijn stopcontacten, maar ik wist niet zo goed wat ik moest kopen met een primer en alles. Nu ik dit lees van de Action ga ik daar snel een keer naar binnen. Dank je wel weer voor de inspiratie lieve Anita.
    Liefs, Jennifer

  2. Hallo Anita, onze verhuis ook nu 1,5maand voorbij. Zalig terug uitleve, ons eigen cocoon inrichten..Heb jou terug al goed opgevolgd met menige iedeetjes hier en daar leuk. Ik blijf grote fan van jou!👍💪😉😍groetjes uit Belgie. Emmy

  3. Ziet er prima uit…hou echter wel rekening met het feit dat de lak op het schakelmateriaal makkelijk beschadigd en dan komt de onderliggende (originele) kleur er dus doorheen… en da’s echt super lelijk. Om dit te voorkomen beter om schakelmateriaal in kleur te kopen….dan is het namelijk door en door gekleurd. Nadeel is dat het natuurlijk wel fors duurder is.

    • Hallo Geert, dank voor je bericht. Mijn schakelmateriaal ziet er na ruim 1,5 jaar nog prima uit dus ik wacht nog even met dure stopcontacten aanschaffen (haha)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: