Kleine badkamer? Geen probleem!

Als ik zou beweren de kleinste badkamer ter wereld te hebben, zou ik overdrijven maar klein is die zeker! Om precies te zijn 1.80 x 1.90 en dan ook nog een stukje schuine muur! Maar ik ben er helemaal tevreden mee. Er is een bad, een wc en een wastafel, dus in principe alles wat je nodig hebt.

badkamer

badkamer marokaans x

Er wordt wel beweerd dat als je een kleine badkamer hebt je lichte kleuren en geen drukke patronen moet gebruiken. Nou daar heb ik me dus niet aan gehouden: ik heb donkergrijze tegels op de muren en Portugese tegels op de vloer in een zwart/wit patroon. Why not? Er is gelukkig wel een raam dus het voelt niet claustrofobisch aan.

Sinds ik in mijn huis woon, was dit (al ruim 5 jaar geleden) de tweede volledige badkamer renovatie. Toen ik er 25 jaar geleden kwam wonen moest ik het doen met een lelijke 70e jaren badkamer met beige tegels met hier en daar een bloempatroon en lichtgroen sanitair. Dat kon ik natuurlijk niet aanzien dus de boel werd destijds totaal veranderd: een soort brocante sfeer, voor die tijd superhip!

badkamer 1994

Deze foto werd ongeveer 17 jaar geleden gemaakt voor een binnenkijker in een woontijdschrift (weet niet meer precies welk). Die kleur vind ik eigenlijk nog steeds heel cool!

badkamer wastafel

De oude spiegel en make-up spiegel zijn gebleven. Oh ja, ook de twee metalen bekers:)

badkamer spiegel

badkamer kraan

Voor mij is die oude verweerde spiegel een mooie tegenhanger voor de cleane witte muur (moet die toch niet weer een kleur krijgen?) en ik heb gekozen voor een dik wit katoenen douchegordijn in plaats van een glazen douchewand. Het is natuurlijk een dubbel gordijn: katoen aan de buitenkant en aan de binnenkant een plastic gordijn.

Huizen zonder badkamers

Dat mijn badkamer zo klein is, heeft alles te maken met de leeftijd van het huis dat is gebouwd in 1926. Oorspronkelijk was er helemaal geen badkamer en in de loop van de tijd is er gewoon een stukje van een slaapkamer afgehaald om een badkamer te maken. In veel oude huizen ontbrak een badkamer; men ging eens per week in de tobbe of naar het badhuis, kun je je het voorstellen?

Meer kleine badkamers

Ik heb nog een inspirerend voorbeeld van een een oud Amsterdams appartement waar in de beperkte ruimte een kleine, super sfeervolle badkamer gemaakt is.

douche

badkamer3mar

badkamer4

Deze badkamer sluit met een schuifdeur( ruimtebesparend), is van onder tot boven betegeld met grijze tegels, heeft een douche, wc en stoere wastafel.  Het gordijn achter in de badkamer verbergt de wasmachine.

We blijven nog even in Amsterdam waar ik de aankoopmakelaar was van een appartement met een droevig makende badkamer die de nieuwe bewoonster omtoverde tot een echte ‘happy place’!

badkamermetamorfose

De indeling is totaal veranderd en er zijn zachtgroene mozaïek tegeltjes gebruikt. De badkamer ademt een heel rustig ‘Zen’ sfeertje uit.

Allemaal voorbeelden hoe een  badkamer  een ultiem relaxed sfeertje kan hebben ook als je  niet in het gelukkige bezit bent van veel ruimte. Doe gewoon je ding: hou je van donker? Ga voor donkere muren. Hou je van licht? Kies lichte tegels. Het gaat erom dat jij je happy voelt in je badkamer.

Ik ben benieuwd hoe groot jouw badkamer is en wat jouw favoriete afwerking is voor de badkamer. Laat je een reactie achter?

eucalyptus

Eucalyptus ophangen in je badkamer geeft meteen een soort saunagevoel! Het ruikt heerlijk en in de vochtige omgeving blijven de takken redelijk lang goed.

4 reacties op “Kleine badkamer? Geen probleem!”

  1. Mooie badkamers! Ik ben zelf ook enorm tevreden over dat donkere. De onze is antraciet, mooi getegeld tot bovenaan. De koperkleur die subtiel in ‘n aantal tegels verwerkt is, komt ook terug in de plantenpotten. Daarin heb ik een gezellig stel planten gezet die overleven in het donker. Er is geen raam, wat niet stoort. De foto onderaan dit artikel is zwart-wit, die in kleur volgen in een latere post: http://www.myposiblog.com/2018/02/19/bbcrashing/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d