Kan je iets vertellen over kopen op een veiling? Q&A

Ik krijg regelmatig vragen binnen en het leek mij opeens heel leuk om daar een serie blogs aan te wijden!
Deze keer antwoord op de vraag of ik iets meer kan vertellen over het kopen op een veiling.

Hallo Anita
Ik zie dat jij zoveel bijzondere dingen in huis hebt!  Heel leuk. Ik hou zelf ook erg van mooie en aparte dingen en zou heel graag eens op een veiling kijken of ik iets moois kan vinden. Maar heb dat nog nooit gedaan🙈
Heb jij daar ervaring mee?
groetjes van Laura

Het kan gevaarlijk zijn: een veiling bezoeken 😀 Er is vaak veel moois te vinden of je nu van antiek of van vintage design houdt dus het is verstandig om tijdens het bieden  een maximum bedrag in je hoofd te hebben zodat je je in een biedingsoorlog niet mee laat slepen.

Kopen op een veiling

Ik heb regelmatig aankopen gedaan op een veiling. Bij mij is Veiling de Eland het dichtst in de buurt. Het rondkijken op de kijkdagen is al een feestje op zich. Je kunt in een catalogus zien wat de richtprijs is van een bepaald object maar het kan natuurlijk voor veel meer of soms voor minder verkocht worden. Het bieden vind ik altijd heel spannend en het is soms best moeilijk je niet mee te laten slepen om steeds maar hoger te bieden. Houd er rekening mee dat er boven op de geboden prijs ook nog veilingkosten komen.

stylinghoekjes
De houten kist heb ik ooit aangekocht op een veiling
Kopen op on-line veiling Catawiki

Ik ben ook fan van de online veiling site Catawiki.  Het werkt in principe net als een ‘live’  veiling maar dan helemaal digitaal. Lees hier hoe het precies werkt.

catawiki
Deze messing lamp (zonder kap) is mijn laatste aanwinst

Ik heb toevallig pas iets gekocht op Catawiki.  Ik was een beetje op de site aan het rond kijken toen mijn oog viel op een geweldige vintage messing tafellamp met boomstam & flamingo. Die riep gewoon: koop mij, koop mij. Ook hier is het bieden spannend, zeker zo op het einde als het kavel bijna afloopt. Twee minuten voor sluitingstijd zat ik met een kloppend hart te kijken of ik niet overboden zou worden want ik wou eigenlijk niet hoger gaan. Maar de lamp was voor mij bestemd! Ik was de hoogste bieder. Je betaalt vervolgens aan Catawiki en pas als de verkoper het product heeft opgestuurd en ik het ontvangen heb, wordt de verkoper uitbetaald. Dus allemaal super safe. Boven op de koopsom komen nog veilingkosten (9%) en verzendkosten.

Verkopen via Catawiki

Ik heb ook wel eens iets verkocht via Catawiki. Wat heel prettig is, is dat een bod bindend is en het niet kan zijn (zoals bij bv. Marktplaats vaak gebeurd) dat de koper opeens afhaakt of gewoon niet op komt dagen. Wat je verkoopt moet wel een zekere kwaliteit hebben. Ook hier betaal je een percentage van je opbrengst aan het veilinghuis

Kortom als je op zoek bent naar iets bijzonders en van de (gezonde) spanning houdt van het bieden op een veiling, zou ik zeker eens een veiling bezoeken. Hetzij in het ‘echt’ of on-line.

Heb jij ook een vraag? Stuur mij HIER een berichtje!

Sommige links (niet allemaal) zijn affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d