Val jij ook als een blok voor een bakstenen muur?

Zo’n industriële bakstenen muur staat op het verlanglijstje van heel wat mensen die ik ken. Onlangs heb ik een leuk, jong stel geassisteerd bij de aankoop van een appartement in Amsterdam. Hij wil graag zo’n ruwe bakstenen muur in huis, dus al bij elke eerste bezichtiging wordt een keurig gestucte wand in de kamer beklopt om te horen wat er achter zou kunnen zitten. De enige manier om daar achter te komen is natuurlijk het stucwerk weg bikken met de onzekerheid dat je niet weet wat er te voorschijn komt. Misschien valt dat vies tegen en moet de boel weer opnieuw gestuct worden. Speciaal met dit geval in mijn hoofd ben ik me wat meer gaan verdiepen in de bakstenen muur.

Industriele bakstenen muur
foto: Rice
Een echte bakstenen muur

In de 70e jaren was er ook al een trend om in huis een bakstenen muur te hebben. ‘Schoon metselwerk’ heette dat en dat was een erg ‘nette’ muur met keurige stenen en voegen, eigenlijk heel tuttig en totaal anders dan de industriële, rauwe look die tegenwoordig zo gewild is.

Als je geluk hebt, heb je wellicht een huis (misschien een vroegere werkplaats of zo) waar gewoon al zo’n mooie, ruwe muur inzit. Of je haalt een schoorsteen weg en komt erachter dat er onder de schoorsteenmantel en het stucwerk prachtige oude stenen zitten, dus je laat het zo.

bakstenen muur

bakstenen muur

Vind je bakstenen toch iets te aanwezig of te donker voor je ruimte, kun je ook kiezen de stenen wit te verven. Zo houd je het licht en creëer je toch dat loft gevoel.

witte bakstenen muur
Foto:Uashmama
Maak zelf een bakstenen muur (of laat het doen)

Maar in het geval dat je dus niet in het gelukkige bezit bent van een bakstenen muur zijn er nog andere mogelijkheden dan op goed geluk maar wat gaan hakken en breken in je mooi gestucte wanden zonder te weten wat erachter het stucwerk te voorschijn komt.
Als je een beetje handig bent kunt je zelf met steenstrips van baksteen  zo’n ruwe, industriële  muur maken. Het schijnt dat dit erg goed zelf te doen is.

bakstenen muur
Foto: The Flagstone Company.

Ben je niet niet zo van het klussen dan kun zo’n industriële muur ook laten aanbrengen door professionals zoals bijvoorbeeld Stonepress.  Zij maken een bakstenen muur ter plekke met een door henzelf ontwikkelde techniek. Die muren zijn mogelijk in allerlei soorten afwerking.

bakstenen muur
Foto: Stonepress
Behang met bakstenen muur

Tenslotte is er nog een mogelijkheid voor het geval je niet zoveel geld te besteden hebt of in een huurhuis woont: nl. behang. Van dichtbij zie je natuurlijk wel dat het niet ‘echt’ is maar ik vind het een geweldige optie! De eerste indruk is toch supercool, zeg nou zelf.

bakstenen muur behang

Dit behang is online te bestellen, makkelijker kan het niet en behangen is niet het allermoeilijkste klusje dus in een middag kun je zo’n muur voor elkaar hebben.

behang bakstenen muur
Deze ‘bakstenen’ muur (behang) kwam ik tegen bij Woonexpress

brick wall

Of je kunt kiezen voor deze ook echt geweldige, lichtere variant van VT-wonen.
Ik vind het in ieder geval een erg leuke trend die dus voor iedereen op de één of andere manier bereikbaar is!

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.