Wonen op 55 m2 in hartje Amsterdam: binnenkijken bij Jacobien

Het bezoek aan mijn vriendin Jacobien deze week was een ware trip down memory lane. Zij woont in een 17eeuws pakhuis in één van de oudste gedeeltes van Amsterdam, niet ver van waar ik woonde (trouwens ook in een pakhuis) voor ik 27 jaar geleden naar Amstelveen verhuisde.

Amsterdams pakhuis

Wonen op 55 m2

Slechts 55 m2 groot is het appartement maar wauw, wat een sfeer! Het begint al bij de voordeur  waar de galerij min of meer geannexeerd is en omgetoverd tot een minituintje.

wonen op 55 m2-mini tuintjeHet appartement dat van oorsprong mosterdgele balken had en tamelijk donker aanvoelde met de ligging op het Noorden is door Jacobien omgetoverd tot een licht en luchtig huis. De balken werden wit geschilderd evenals de muren en door het gebruik van veel glas, spiegels en lichte meubels voelt het veel ruimer aan dan de 55 m2 dat het appartement groot is.

wonen op 55 m2-gang
In de gang een uitgebreide verzameling foto’s uitgestald op witte schilderijplanken van Ikea en schilderijen gewoon op de grond (zie ook mijn 15 tips om een lege muur te veranderen)

wonen op 55 m2-woonkamer

poppen verzameling

mini balkon Met een stalen pui is er een driehoekige loggia gerealiseerd met twee deuren die helemaal open kunnen. Het balkon staat vol planten en ‘s winters staat hier de kerstboom. ‘Ik ben dol op planten en moet groen om mij heen hebben’, zegt Jacobien en hoewel zij met het balkonnetje en de planten bij de voordeur al een eindje op weg is, heeft dit appartement nog een groene verrassing maar daar kom ik straks op terug. Eerst maar eens verder met de housetour.

wonen op 55 m2-mini balkon

wonen op 55 m2-witte bakstenen muur

De keuken bevindt zich in een soort inham, is niet groot maar heel handig in een hoek opgesteld en voorzien van alles wat je zoal nodig hebt, inclusief een kleine vaatwasser. Het gebruik van veel wit, glas en rvs voorkomt dat dit een donker holletje wordt en in no- time toverde Jacobien vanuit deze mini keuken de heerlijkste cappuccino voor mij te voorschijn (plus gebakje).

wonen op 55 m2-keuken

prikbord
Een ingelijste spiegel werd een prikbord door een zachtboard plaat op de spiegel te plakken.
Wonen op 55 m2: slaapkamer & badkamer

De slaapkamer laat er geen twijfel over bestaan: dit is een vrouwenhuis! Deze  super romantische lavendelblauwe kamer  geeft mij een instant vakantie gevoel, ook omdat ie op het Zuiden ligt en vandaag de zon schijnt!

wonen op 55 m2-slaapkamer

lavendelblauwe slaapkamer

In de badkamer zorgt het slimme gebruik van witte wandtegels, veel spiegels en een glazen wasbak dat ook hier een gevoel van ruimte ontstaat terwijl de reële afmeting niet bijzonder groot is.

wonen op 55 m2-badkamer

glazen wasbak

wonen op 55 m2-badkamer styling
Grappige verzameling kitsch in de badkamer.
Wonen op 55 m2: binnentuin & kade

Vanuit de galerij kijk je zo de binnentuin in: dat is de ‘groene verrassing’ die het voor Jacobien extra leuk maakt om hier te wonen. Zij heeft samen met een andere tuinfanaat in het gebouw de zorg van de tuin voor een groot deel op zich genomen. De binnentuin is ontstaan doordat bij de grootscheepse verbouwing van deze appartementen een ‘grote hap’ uit de enorm diepe pakhuizen is genomen. Op deze manier is er een rij appartementen aan de straatkant ontstaan, dan de binnentuin en vervolgens een rij appartementen aan de achterzijde.

IMG_2536

tuinbank
Deze bank werd op straat gevonden en door Jacobien en haar tuinmaatje opgeknapt. Super stevig is ie niet maar hij staat hier prachtig!

Aan de achterkant van het gebouw bevindt zich nog een verrassing! Tja het houdt niet op. Hier kom je namelijk op een kade die grenst aan het water. Hier vind je tuintjes van de woningen op de begane grond, tafels en zitjes voor algemeen gebruik en aanlegplekken voor een bootje. Dit is voor mij Amsterdams op z’n mooist!

pakhuis in Amsterdam

kade in Amsterdam

Hoewel ikzelf helemaal geen stadsmens ben en nooit meer terug zou willen naar Amsterdam, voelde ik vandaag echt wel de charme en schoonheid van de stad. Jacobien mag dan wonen op 55 m2 maar al die buitenruimte krijgt ze er toch maar mooi bij!

En jij? Ben jij een stadsmens wat vaak inhoudt dat je kleiner woont of woon je liever buiten in een huis met een tuin? Laat een berichtje achter in de comments.

5 reacties op “Wonen op 55 m2 in hartje Amsterdam: binnenkijken bij Jacobien”

  1. Heel sfeervol dit appartement en die binnentuin prachtig wij vinden het altijd leuk om naar Amsterdam te gaan maar zijn blij als we s’avonds weer thuis in ons dorp zijn met een heerlijke grote tuin super!👍

    • Hallo Wil, Zo voelt het voor mij ook! Amsterdam kan prachtig zijn maar ik ben altijd weer blij als ik thuis ben en de tuindeuren kan opendoen en zo naar buiten lopen! xxx Anita

  2. Geweldig! Overbuuv! Hier Annette van 17K
    Zoals altijd een mooi benutte ruimte👍Ik denk nog vaak terug aan onze hilarische tijd met BBQ aan de kade etc. Veel liefs uit Tilburg😘🌸🌸🌸

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: