Val jij ook als een blok voor een bakstenen muur?

Zo’n industriële bakstenen muur staat op het verlanglijstje van heel wat mensen die ik ken. Toen ik nog als makelaar werkte heb ik eens een jong stel geassisteerd bij de aankoop van een appartement in Amsterdam. Zij wilden heel graag zo’n ruwe bakstenen muur in huis, dus al bij elke eerste bezichtiging werden keurig gestucte wanden in de kamer beklopt om te horen wat er achter zou zitten. De enige manier om daar achter te komen is natuurlijk het stucwerk weg bikken met de onzekerheid dat je niet weet wat er te tevoorschijn komt. Misschien valt dat vies tegen en moet de boel weer opnieuw gestuct worden. Hoewel ik niet zelf zo’n muur in huis heb ben ik speciaal met dit geval in mijn hoofd me wat meer gaan verdiepen in de bakstenen muur.

Industriele bakstenen muur
foto: Rice

Een echte bakstenen muur

In de 70e jaren was er ook al een trend om in huis een bakstenen muur te hebben. ‘Schoon metselwerk’ heette dat en dat was een erg ‘nette’ muur met keurige stenen en voegen, eigenlijk heel tuttig en totaal anders dan de industriële, rauwe look die tegenwoordig zo gewild is.
Als je geluk hebt, heb je wellicht een huis (misschien een vroegere werkplaats of zo) waar gewoon al zo’n mooie, ruwe muur inzit. Of je haalt een schoorsteen weg en komt erachter dat er onder de schoorsteenmantel en het stucwerk prachtige oude stenen zitten, dus je laat het zo.

bakstenen muur
Deze bakstenen kwamen tevoorschijn na het wegbikken van stucwerk.
bakstenen muur

Vind je bakstenen toch iets te aanwezig of te donker voor je ruimte, kun je ook kiezen de stenen wit te verven. Zo houd je het licht en creëer je toch dat loft gevoel.

Wil je meer zien van dit huis? Lees dan de blog die ik hier eerder over schreef: Wonen op 55 m2 in hartje Amsterdam: binnenkijken bij Jacobien.

Maak zelf een bakstenen muur (of laat het doen)

Maar in het geval dat je dus niet in het gelukkige bezit bent van een bakstenen muur zijn er nog andere mogelijkheden dan op goed geluk maar wat gaan hakken en breken in je mooi gestucte wanden zonder te weten wat erachter het stucwerk te tevoorschijn komt.
Als je een beetje handig bent kunt je zelf met steenstrips van baksteen  zo’n ruwe, industriële  muur maken.

Foto: The Flagstone Company.

Ben je niet niet zo van het klussen dan kun zo’n industriële muur ook laten aanbrengen door professionals zoals bijvoorbeeld Stonepress.nl. Zij maken een bakstenen muur ter plekke met een door henzelf ontwikkelde techniek. Die muren zijn mogelijk in allerlei soorten afwerking.

Foto: Stonepress.nl

Behang met bakstenen muur

Tenslotte is er nog een mogelijkheid voor het geval je niet zoveel geld te besteden hebt of in een huurhuis woont: nl. behang. Van dichtbij zie je natuurlijk wel dat het niet ‘echt’ is maar ik vind het een geweldige optie! De eerste indruk is toch supercool, zeg nou zelf.

Fotobehang van oude muur bij Bol.com
Behang van Graham & Brown bij Fonq.nl

Dit behang is online te bestellen, makkelijker kan het niet en behangen is niet het allermoeilijkste klusje dus in een middag kun je zo’n muur voor elkaar hebben.

bakstenen muur behang
Je kunt ook kiezen voor deze ook echt geweldige, lichtere variant van VT Wonen bij Fonq.nl


Ik vind het in ieder geval een erg leuke trend die dus voor iedereen op de één of andere manier bereikbaar is!

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link besteld ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt).

2 reacties op “Val jij ook als een blok voor een bakstenen muur?”

  1. Hoihoi hoe zorg je ervoor dat de echte oude muur na het afbikken en schoon schrobben met een staalborstel stofvrij wordt? impregneren met iets??
    Zonder glans en of melk achtige filter…

    • Hallo Miriam ik heb weliswaar niet zelf zo’n muur maar mensen die ik ken wel. Zij hebben de muur gewoon naturel gelaten. Je kunt de muur na het afborstelen met een harde borstel nog stofzuigen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: