Houten vloer grey-washen: hoe doe je dat?

Het grey-washen van de vloer was de volgende stap van mijn slaapkamer makeover . Nadat de muren geverfd waren en de grenen houten vloer helemaal kaal geschuurd was en ontdaan van oude lak- en waslagen, heb ik wel even nagedacht wat ik met die vloer wilde.

geschuurde houten vloerDe vloer zou dekkend geverfd kunnen worden maar ik wilde liever de houtnerf blijven zien. Hij had ooit een white-wash laag gehad maar ik wilde dit keer een warmere tint. Net zoals ik voor de muren voor groen koos in plaats van blauw, wilde ik op de de vloer een kleur die tegenwicht bood aan het koele noorderlicht dat deze kamer binnenkomt.

Houten vloer grey-washen

Na wat googelen kwam ik hardwaxolie in een grijze kleur tegen die mij erg geschikt leek. Als je twijfelt over de kleur zou je een proefpotje kunnen aanvragen maar daar ben ik dan weer te ongeduldig voor. Ik begreep uit de beschrijving dat je na het aanbrengen van de kleurolie de vloer kunt afwerken met een naturel olie. In dit geval koos ik voor de Naturel Olie Mat want hoe matter hoe beter vind ik.
Het was best een beetje spannend moet ik eerlijk bekennen om te beginnen met het grey-washen. Ik heb dit nooit eerder gedaan en wilde de vloer die er zo maagdelijk, schoon en geschuurd bij lag niet verpesten.

grey-washen met hardwaxolie

Beginnen met grey-washen

Je moet de  eerste laag dun aanbrengen en gelijk overtollige olie verwijderen met een niet-pluizende doek. Droogtijd is ongeveer 24 uur en daarna kan de tweede laag op dezelfde manier aangebracht worden. Tussentijds opschuren is niet nodig, mits de vloerolie goed uitgewreven is.
Ik heb de olie aangebracht met een roller hoewel ik later op de pot las dat je het met een  vloerborstel of stevige kwast moet doen (wanneer leer ik eens om voor ik begin de handleiding zorgvuldig te lezen?). Enfin, dit werkte ook prima maar het verwijderen van de overbodige olie met een doek is wel een heel kleverig werkje. Die doek raakt natuurlijk steeds meer verzadigd maar ik heb dapper doorgezet. Nadat de grijze vloerolie gedroogd was heb ik de volgende dag de naturel olie aangebracht.

hardwaxolie voor grey-washen vloer

Als de olie nog nat is, glimt die best erg maar dat trekt dus prachtig mat bij. Ik heb mijzelf de kamer ‘uitgeverfd’ en de volgende ochtend pas de deur opengedaan om het resultaat te bekijken.

houten vloer grey-washen

Ik ben er super blij mee, ik vind het echt heel mooi en precies wat ik in gedachten had. Uiteindelijk vond ik de klus meevallen maar dit is natuurlijk een redelijk kleine kamer. Als het een heel grote oppervlakte zou betreffen zou ik er waarschijnlijk toch voor kiezen dit door een professional te laten doen maar voorlopig ben ik trots op m’n vloer!

vloer grey-washenNext step na grey-washen van de vloer

Maar we zijn er nog niet: de witte plinten moeten nog geverfd worden en de vloer moet afgewerkt worden met platte plinten. Van dat laatste ben ik in principe helemaal geen liefhebber. Mooier is het om een vloer te leggen en dan pas de staande plinten te plaatsen. Maar in mijn bijna 100 jarige huis zaten er al lang plinten op de muur voor de vloer gelegd werd. Dus helaas, platte plinten moeten de onregelmatige kanten van het hout afdekken. Ik ga wel voor echt houten plinten en niet van die ‘namaak’ plinten van MDF met een soort decorfolie erop. Ik moest die plinten wel bestellen dus ik moet (nog meer) geduld hebben!

turquoise kastje tegen groene muurVoor ik dus eindelijk kan beginnen met inrichten, heb ik even het nachtkastje terug gezet om te genieten van de mooie combinatie van het turquoise kastje tegen die groene muur. Ik verheug me nu al op het weer inrichten van de kamer. Eén ding kan ik al wel vast verklappen: ik heb een prachtig groen fluwelen sprei besteld bij H&M Home. Die is binnen!

H&MHome sprei-slaapkamer

Wordt vervolgd! In mijn volgende blog het uiteindelijke resultaat van mijn slaapkamer renovatie. Wil je zeker weten dat je mijn nieuwste blogs niet mist?

 

6 reacties op “Houten vloer grey-washen: hoe doe je dat?”

 1. Helaas kan ik niet heel jouw blog lezen want het formuliertje
  van de pop-up krijg ik en niet verzonden maar
  ook niet verwijderd. Wat kan ik nog meer doen?

  mvg. Jeannette

  • Hi Jeanette, wat vervelend! Ik heb dat nog niet eerder gehoord en weet ook niet zo goed wat daar de oplossing voor is 😩. Misschien uitloggen, je computer opnieuw opstarten?
   Succes en groetjes
   Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d