15 ideeën om een lege muur te veranderen

Een lege muur veranderen: waar begin je? Laten we wel wezen, het kan heel rustig zijn om hier en daar een lege muur te hebben maar niet overal. Ik heb zelf niet veel lege muren in huis. Dat betekent niet dat ik overal iets heb hangen maar ik heb bijvoorbeeld wel muren die ik in brede strepen geverfd heb of behangen heb met een bijzonder behang. Er zijn zoveel ideeën te verzinnen om je lege muur te veranderen dat ik niet kan wachten om deze met je te delen! Ik heb zomaar het vermoeden dat dit een lange blog gaat worden 😀

#1 Poster of schilderij ophangen

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Ik zou kiezen voor een echt statement! Dus een mooie grote poster of een groot schilderij (familiestuk, kunstuitleen of kringloopwinkel). In mijn gang hangt een familiestuk en de tuinkabouter begon zijn leven  veelkleurig maar is daarna goud gespoten.

lege muur veranderen

Deze goudkleurige wereldkaart op canvas gaf ik enige tijd geleden cadeau aan mijn zoon Daan en zijn vriendin Chadia.

wereldkaart op canvas

#2 Gallery wall

In plaats van één groot schilderij of grote poster kun je ook kiezen voor verschillende kleinere posters, foto’s en dergelijke bij elkaar.

lege muur veranderen-gallery wall

lege muur veranderen-gallery wall
Deze foto maakte ik afgelopen jaar op de VT Wonen en Design beurs
#3 Schilderijen los tegen de muur

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Ik vind het heel leuk en lekker nonchalant staan om mijn schilderijen en prenten gewoon tegen de muur te zette!

lege muur veranderen- 15 ideeen

#4 Schilderijenplank

Wat ik een super handige uitvinding vind, is de schilderijenplank. Op deze manier kun je makkelijk wisselen van schilderijen zonder gaten in de muur te boren (behalve die natuurlijk om de plank op te hangen)

schilderijenplank
Custom made schilderijenplanken in het huis van Freddy.
ikea schilderijenplank- lege muur veranderen
Schilderijenplank (te koop in zwart en wit) van Ikea.
#5 Behang

Ik schreef al eerder een blog over bijzonder behang in mijn woonkamer. Ik fleurde een donkere hoek op met dit behang met ‘raam’.

fotobehang- lege muur veranderen

Vind je behangen ingewikkeld of heb je er geen zin in? Dan is het volgende een leuke oplossing. Dit paneel van Kek Amsterdam bestaat uit slechts 3 banen behang dus dat heb je in no-time op de muur.

kek amsterdam behang paneel

#6 Borden aan de muur

Denk hierbij niet aan dat ene Delfts blauwe of Makkumer bord dat bij je oma boven de tafel hing maar aan een verzameling verschillende borden bij elkaar. Deze verzameling vond ik allemaal bij de kringloop.

Borden aan de muur

Deze mooie borden van Fornasetti zag ik in een winkel in Parijs.

Fornasetti borden

#7 Planten

Niets geeft zo veel sfeer aan je huis als groen! Je kunt planten op een rekje op plank zetten, gewoon op de grond tegen de muur of aan het plafond hangen. Leef je uit!

lege muur veranderen met planten

donkere muur met planten

#8 Losse bladzijden met tape opplakken

Dit is een leuk idee voor je werkkamer maar het kan natuurlijk overal. Gewoon losse bladen aan de muur plakken met Washi tape. Je kunt bladzijden uit een tijdschrift scheuren of zo’n leuk posterboek van VT Wonen kopen.

lege muur veranderen-losse bladzijden
Dit inspirerende plekje is de werkkamer van Tablejoy.
posterboek VTWonen
VT Wonen Posterboek
#9 ‘Dieren’ aan de muur

Ik heb een verzameling  hertengeweien (en nog wat ander ‘dierenspul’)  in de gang hangen maar als je dat te morbide vindt kun je tegenwoordig ook allerlei ‘fake’ uitvoeringen kopen.

lege muur veranderen met hertengewei

Of kies voor enorme ‘insecten’ als je liever wat kleurrijkers op je muur hebt. Ook als je bang bent voor insecten is dit een super leuke manier op je lege muur te veranderen! Deze kleurrijke 3D insecten miniatuurtjes van Studio Roof  zijn namelijk van recycled karton en zitten in een verzameldoos (3 per doos).  Elke verzameldoos bevat 4 x B6 vellen met 22 stukjes om uit de drukken en op te bouwen.

IMG_9267

#10 Memobord

Verander je lege muur met zo’n metalen memobord. Dat is behalve decoratief ook heel handig! Zo kan je met de meegeleverde klemmetjes foto’s, ansichtkaarten, visitekaartjes of to-do lijstjes ophangen.

memobord Puhlmann

#11 Spiegel(s)

Ik hou van spiegels! Ze kunnen een kleine ruimte groter doen lijken, ze kaatsen licht terug in een donker hoekje en ik wil natuurlijk graag zien of mijn haar goed zit! Ik heb op veel plaatsen spiegels in huis zoals de grote houten spiegel boven de schoorsteen die  ik ooit wit geverfd heb. Het is ook een leuk idee om verschillende spiegels bij elkaar te hangen. Sophie had vroeger in haar meisjeskamer zo’n verzameling spiegels maar dat was nog voor het digitale tijdperk dus daar heb ik helaas geen foto’s meer van.

grote spiegel-lege muur veranderen
Deze foto maakte ik rond de Kerstdagen. Vandaar de grote bos Mistletoe.

IMG_E6896

#12 Strepen verven

Ik hou meer van verven dan behangen. Vandaar dat ik niet voor gestreept behang koos in mijn werkkamer (ik weet ook niet of ik zulke brede strepen zou kunnen vinden) maar strepen geverfd heb. Het is niet moeilijk maar je moet wel zorgvuldig werken. Op de witte muur heb ik met schilderstape de banen afgeplakt  (goed aandrukken) en daarna met een roller de strepen aangebracht.

gestreepte muur in werkkamer

# 13 Macramé aan de muur

Macramé wandkleden zijn weer helemaal terug van weggeweest. In de 70e jaren waren die immens populair. Dit supergrote prachtige macramé wandkleed zag ik op de VT Wonen & Design beurs verleden jaar. Je kunt ze in veel kleinere afmetingen in verschillende woonwinkels vinden maar de mooiste zag ik voorbijkomen op Etsy.

IMG_5689

macrame made by me
Gevonden op Etsy.com
#14 Wandklok

Ik heb een antieke comtoise klok aan de muur hangen. Hij werkt niet meer maar ik hem vooral voor de mooiigheid. Ben je zelf niet zo van antiek dan is die houten wandklok van Kloq een leuk alternatief.

Antieke Comtoise klok

wandklok van KloQ

#15 Wandrek(ken)

Metalen wandrekjes aan de muur veranderen in één keer je lege muur en ze bieden volop gelegenheid om al je leuke hebbedingetjes uit te stallen. In plaats van losse rekken kun je ook kiezen voor zo’n metalen open stellingkast: ben je in één keer klaar!

metalen wandrekken om lege muur te veranderen

metalen wandrek

Pfoe…dit is inderdaad een heel verhaal geworden! Welk voorbeeld vind jij het leukst?

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.