15 ideeën om een lege muur te veranderen

Een lege muur veranderen: waar begin je? Laten we wel wezen, het kan heel rustig zijn om hier en daar een lege muur te hebben maar een heel huis met lege muren is wel erg saai! Toen ik pas in mijn nieuwe huis kwam, had ik dus een heel huis met lege (witte) muren. Dat inspireerde mij om eens alle mogelijkheden om dat aan te pakken, op een rijtje te zetten. Ik heb natuurlijk niet alle 15 ideeën in mijn huis toegepast maar een flink aantal wel. Er zijn zoveel manieren te verzinnen om een lege muur te veranderen dat ik niet kan wachten om deze met je te delen! Ik heb zomaar het vermoeden dat dit een lange blog gaat worden 😀

#1 Poster of schilderij ophangen

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Ik zou kiezen voor een echt statement! Dus een mooie grote poster of een groot schilderij.

Natural History Museum prent (120 x 160 cm) IXXI Oriëntal Garden

2 Gallery wall

In plaats van één groot schilderij of grote poster kun je ook kiezen voor verschillende kleinere posters, foto’s en dergelijke bij elkaar.

gallery wall- lege muur veranderen
Wil je het jezelf makkelijk maken, kun je ook kiezen voor dit Gallery Fotobehang van VTWonen.

#3 Schilderijen los tegen de muur

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Ik vind het heel leuk en lekker nonchalant staan om mijn schilderijen en prenten gewoon tegen de muur te zetten!

Lege muur veranderen

#4 Schilderijplank

Wat ik een super handige uitvinding vind, is de schilderijplank. Op deze manier kun je makkelijk wisselen van schilderijen zonder gaten in de muur te boren (behalve die natuurlijk om de plank op te hangen)

De schilderijplank in mijn werkkamer met een steeds wisselende ‘collectie’ (Mijn werkkamer: de eerste kamer in het nieuwe huis die ‘af’ is).
ikea schilderijenplank- lege muur veranderen
Schilderijplank van Ikea (te koop in wit en zwart).

#5 Behang

Een leuke vorm van gezichtsbedrog is dit behang met ramen. Het behang heeft in totaal 2 ramen en is 3 x 3 mtr.

Cabin fotobehang van VTWonen.

Vind je behangen ingewikkeld of heb je er geen zin in? Dan is een behangpaneel een goede oplossing. Zo’n paneel bestaat meestal uit 3 banen behang dus dat heb je in no-time op de muur.

kek amsterdam behang paneel
Behangpaneel van Kek Amsterdam.
lege muur veranderen
Dit supercoole behang is kleefkrachtig voor magneten en beschrijfbaar met bordkrijt.
Het magneetbehang leent zich uitstekend om tekeningen, foto’s of berichten op te hangen en om krijtbord tekeningen op te maken. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

#6 Borden aan de muur

Denk hierbij niet aan dat ene Delfts blauwe of Makkumer bord dat bij je oma boven de tafel hing maar aan een verzameling verschillende borden bij elkaar. Bij de kringloop kun je vaak leuke bordjes vinden voor weinig geld.

Als je niet zo’n kringloopbezoeker bent, is dit behang van Studio Ditte een perfecte oplossing!

#7 Planten

Niets geeft zo veel sfeer aan je huis als groen! Je kunt planten op tafel of gewoon op de grond tegen de muur zetten. Leef je uit!

lege muur veranderen met planten
lege muur veranderen

#8 Losse bladzijden met tape opplakken

Dit is een leuk idee voor je werkkamer maar het kan natuurlijk overal. Gewoon losse bladen op de muur plakken met Washi tape. Je kunt bladzijden uit een tijdschrift scheuren of een boek kopen met posters speciaal voor dit doel.

lege muur veranderen-losse bladzijden
Dit inspirerende plekje is de werkkamer van mijn vriendin Anja van Tablejoy. Een superinspirende website met modern en vintage servies en glaswerk.
lege muur veranderen
Boek met botanische posters

#9 ‘Dieren’ aan de muur

Hierbij kun je denken aan hertengeweitjes maar als je dat te morbide vind kun je ook kiezen voor kleurrijke insecten van karton.

Studio Roof
Deze kleurrijke 3D insecten miniatuurtjes van Studio Roof  zijn van recycled karton en zitten in een verzameldoos (3 per doos).  Elke verzameldoos bevat 4 x B6 vellen met 22 stukjes om uit de drukken en op te bouwen.

#10 Memobord

Verander een lege muur eens met een metalen memobord. Dat is behalve decoratief ook heel handig! Zo kan je met de meegeleverde klemmetjes foto’s, ansichtkaarten, visitekaartjes of to-do lijstjes ophangen.

lege muur veranderen
Sösdala memobord van Ikea met clips.

#11 Spiegel(s)

Ik hou van spiegels! Ze kunnen een kleine ruimte groter doen lijken, ze kaatsen licht terug in een donker hoekje en ik wil natuurlijk graag zien of mijn haar goed zit! Ik heb op heel wat plaatsen spiegels in huis om te beginnen gelijk in de hal als je binnenkomt.

Deze spiegel in mijn hal kocht ik meer dan 30 jaar geleden op de Noordermarkt in Amsterdam.
Ronde spiegel met eikenhout fineer van Zuiver.

#12 Strepen verven

Strepen verven op de muur is ook een creatieve manier om een lege muur interessant te maken. Je kunt kiezen voor horizontale of verticale strepen. Het lijkt ingewikkelder dan het is. Het is vooral een kwestie van zorgvuldig afplakken.

strepen verven
Op de site van Flexa.nl krijg je in 7 stappen uitleg hoe je strepen op de muur kunt verven.

# 13 Macramé aan de muur

Macramé wandkleden zijn weer helemaal terug van weggeweest. In de 70e jaren waren die immens populair. Dit supergrote prachtige macramé wandkleed zag ik jaren geleden op de VT Wonen & Design beurs. Je kunt ze in veel kleinere afmetingen in verschillende woonwinkels vinden, op Etsy.com of bol.com.

lege muur veranderen met macramé
Macramé wandkleed
Katoenen macramé wandkleed

#14 Wandklok

Ik heb een antieke comtoise klok aan de muur hangen. Hij werkt niet meer maar ik heb hem vooral als eyecatcher. Ben je zelf niet zo van antiek dan zijn er volop opvallende, moderne klokken te vinden.

lege muur veranderen
lege muur veranderen met wandklok van KloQ
Deze Dutch Design wandklok is een mooi voorbeeld van een moderne klok met een knipoog naar vroeger.

#15 Wandrek(ken)

Metalen wandrekjes aan de muur veranderen in één keer je lege muur en ze bieden volop gelegenheid om al je leuke hebbedingetjes uit te stallen. In plaats van losse rekken kun je ook kiezen voor een metalen open stellingkast: ben je in één keer klaar!

lege muur veranderen met metalen wandrekken
metalen wandrek
Makkelijk een lege muur veranderen met deze metalen wandkast om al je spullen een mooi plekje te geven.

Pfoe…dit is inderdaad een heel verhaal geworden! Voldoende inspiratie om een lege muur te veranderen, lijkt mij. Welk voorbeeld vind jij het leukst?

Mijn blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: