Solo naar New York: 10 dingen waar ik blij van werd (deel 2)

Mijn reis naar New York was zo’n overweldigende en veelomvattende ervaring dat ik dat niet in één blog wilde delen. Ik heb wel eens gehoord dat het concentratievermogen van de mens nog kleiner is dan die van een goudvis dus ik heb mijn verslag in twee hapklare brokken opgedeeld. Hierbij het vervolg van het eerste deel van ‘Solo naar New York’ en nog meer dingen waar ik blij van werd!

#6 Williamsburg

Een half uurtje met de metro bracht mij van hartje Manhattan naar Williamsburg, een wijk in Brooklyn. Ik kwam daar in een totaal andere wereld terecht! Geen wolkenkrabbers en haastige mensen maar een soort ‘stadje’ met laagbouw, typische New Yorkse ‘brownstones’, hippe koffietentjes & restaurants en heel relaxte mensen.

Williamsburg-New York
Wiiliamsburg-Brooklyn

collage-brownstone brooklyn

Ik kwam allerlei leuke winkels tegen (er was heel veel uitverkoop op dit moment!) en belandde tenslotte op een fleamarket: heel klein weliswaar maar toch! Het lukt mij op de één of andere manier overal ter wereld een rommelmarkt te vinden.

collage-fleamarket brooklyn

collage-fleamarket brooklyn(1)

Vandaar wilde ik de bus nemen naar Brooklyn Hights om daar de Brooklyn Bridge op te gaan en zo via de brug naar Manhattan te lopen. Dat was één van mijn things to do: walking the Brooklyn Bridge! Ik miste net de bus en erg aardige mensen raadde mij aan de ferry te nemen. Ik moest wel weer helemaal teruglopen naar waar ik net vandaan kwam maar het was de moeite waard. Heel leuk om New York vanaf het water te zien! Ik zag nog net in de verte het Vrijheidsbeeld. Dit symbool van Amerika heb ik verder niet bezocht maar dat had ik 50 jaar geleden al gedaan 😀. Daarover later meer.

IMG_E0778

# 7 Brooklyn Bridge

Walking the Brooklyn Bridge schijnt één van de top activiteiten te zijn op de bucket list van bezoekers van New York. Ik heb me daarbij aangesloten en mij in de menigte gestort want het was aardig druk op de brug. Als je een beetje doorloopt ben je er in 20 minuten overheen.  Ik ben erg van tempo houden maar heb in dit geval wel hier en daar de gelegenheid genomen om foto’s te maken. Omdat ik van Brooklyn richting Manhattan liep had ik prachtig zicht op de skyline van New York. Ik vond het best wel bijzonder om zo in die menigte Manhattan tegemoet te lopen.

Brooklyn bridge
Zie hier de Brooklyn Bridge ik moest even zoeken waar het begin was.
New York-Brooklyn Bridge
Lopen richting Manhattan
New York skyline
Skyline van New York
# 8 Central Park

Om de waarheid te zeggen heb ik maar een klein stukje Central Park gezien. Ik was er vanuit het hotel naar toegelopen (what else?) en dat duurde iets langer dan gepland. Normaal is het een kwestie van 6th Avenue aflopen (ongeveer 35 minuten) maar uitgerekend deze dag was er een enorm evenement op 6th Avenue met optredens en een markt. Super, super druk en enorm veel mensen. Ik kreeg een beetje Koningsdag gevoel, zeker qua drukte.

collage-6th avenue-New York
Drukte op 6th Avenue

Toen ik eindelijk in het park was, was ik wel een beetje klaar met lopen. Aangezien het zondag was, was het in het park ook heel druk. Voor een Amstelveense als ik die het Amsterdamse Bos gewend is dat (zeker ‘s morgens) een oase van rust is, was dit even wennen. Wel erg leuk om op een bankje te zitten en mensen te kijken. Ik zag ook eindelijk mensen met kinderen want ik bedacht mij opeens dat ik die de hele week amper gezien had.

collage-Central Park-New York

collage-Central Park-New York(1)

#9 Guggenheim

Een bezoek aan een museum stond ook op mijn to do lijst. Ik had nog een beetje in het midden gelaten welk museum. Ik hou eigenlijk van alles: van prehistorische vondsten tot moderne kunst dus ik kon kiezen uit een heel groot aanbod van musea. De keuze viel uiteindelijk op het Guggenheim museum . Een keuze die niet werd ingegeven door erg hoogstaande motieven maar heel gewoon door een boek dat ik juist aan het lezen was nl. Origin van Dan Brown. In dit boek speelt het Guggenheim een hoofdrol (weliswaar gaat dat over het Guggenheim museum in Bilbao, maar toch) 🙈.

New York-Guggenheim
Het Guggenheim in de regen.

Ik bezocht dit museum op maandag, de enige dag dat het regende in New York dus ik had dit niet beter kunnen uitkienen. Het gebouw, ontworpen door Frank Lloyd  Wright, is op zichzelf al de moeite waard. Ik vond het een geweldig museum met een prachtige collectie van Impressionisme tot hedendaagse kunst en alles wat daar tussen zit. Ik ben ook absoluut fan van fotograaf Robert Mapplethorp waar ook een mooie collectie van in dit museum aanwezig was.

collage-New York-Guggenheim

collage-New York-Guggenheim(1)
Mondriaan (links) en Modigliani (rechts)
collage-New York-Guggenheim(2)
Simone Leigh
collage-New York-Guggenheim(3)
Basquiat (links) Brancusi (rechts)
#10 Genummerde straten!

Misschien klinkt het raar om blij te worden van straten met nummers maar voor mij was dit echt een uitkomst. Ik heb namelijk totaal geen richting gevoel. Ik weet niet meer hoe ik in het pré Google Maps tijdperk mijn weg vond maar herinner me wel dat ik altijd een half uur extra rekende om ergens te komen omdat ik zeker wist dat ik het niet in één keer zou kunnen vinden. Maar New York is zo  logisch aangelegd: je hebt de grote avenues die doorsneden worden door straten die allemaal een nummer hebben (in ieder geval in de buurt waar ik zat). Mijn hotel was op W 29th Street dus als ik op de 40e straat zat moest ik downtown  tot ik de 29e tegenkwam en eventueel nog even naar links of rechts afhankelijk van op welke Avenue ik zat. Mijn telefoon had ik op roaming uit staan maar desondanks lukte het mij moeiteloos mijn weg te vinden in deze mij onbekende stad. Halleluja!

new York-Times Square
Times Square
New York-St. Patrick's cathedral
St. Patrick’s Cathedral
New York 50 jaar geleden

Ik zeg wel dat New York voor mij een onbekende stad is maar dat is niet helemaal waar. Ik bezocht deze stad voor de allereerste keer als 19e jarige (nu 50 jaar geleden!). Ik kwam een dagboekje tegen dat ik destijds bijgehouden had. Erg komisch om te lezen want ik was toen bepaald niet erg onder de indruk van New York. Ik citeer even: ‘we kwamen aan in Manhattan. Al die enorme gebouwen zijn imposant vooral van veraf. Maar van dichtbij zie je de viezigheid en de lelijkheid pas goed. New York is een vieze, gloeiend hete, vettige stad’  En zo ga ik nog even door! Zie je het voor je: zo’n blasé tiener die eigenlijk alles stom vindt? New York zal in 50 jaar best veranderd zijn en ikzelf natuurlijk ook. Ik vond het nu een geweldige, inspirerende en vooral leuke ervaring!

New York-Dagboekje
Mijn dagboekje uit 1969

Ik ben benieuwd wat je van mijn reis vindt. Ben jij in New York geweest en zo ja, hoe heb jij deze stad beleefd? En tot slot: wat vind jij van alleen op vakantie gaan? Alle berichtjes zijn welkom  😀😀😀!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: