Tuin winterklaar maken & waarom ik daar niet aan doe

Het begrip tuin winterklaar maken is volgens mij ooit verzonnen door Koot & Bie. Alleen mensen van mijn generatie zullen waarschijnlijk nog weten wie dat waren en hoe ontzettend grappig dat tv programma was. De aflevering waarin Jacobsen en van Es een keurige mevrouw ervan overtuigen dat haar tuin nodig winterklaar gemaakt moet worden was echt te komisch.

Tuin winterklaar
Maar ik doe er dus niet aan: mijn tuin winterklaar maken. Ik laat lekker al mijn vaste planten staat zoals ze er bij staan en snoeien ga ik in het voorjaar wel doen. Eén uitzondering: ik heb wel een klimroos en een paar clematisplanten die mijn metalen tuinbankje bedolven hadden, een kopje kleiner gemaakt.

Tuinbankje

Mijn hortensia’s staan er nog mooi bij en de Sedum staat nog volop te bloeien. Zelfs als dat allemaal uitgebloeid is vind ik die planten nog heel decoratief, zeker als daar een laagje sneeuw opkomt (als we dat tenminste ooit nog meemaken).

tuin winterklaar

Wachten tot het voorjaar

Dat wachten tot het voorjaar, zeker wat betreft het snoeien van mijn hagen, vind ik nu dubbel de moeite waard. Ik heb namelijk kennis gemaakt met een nieuwe heggenschaar die begin volgend jaar op de markt komt en die één van mijn grootste frustraties oplost. Behalve met een elektrische heggenschaar knip ik mijn hagen ook bij met een ‘gewone’ heggenschaar en de dikkere takken die er tussen zitten knip ik dan weer af met een speciale takkenschaar. Het frustrerende van dat ding is dat, als ik dan met veel kracht die tak doorheb, mijn knokkels keihard tegen elkaar aankomen wat echt zeer doet.

Nieuwe tuinproducten

Door alle persberichten die ik ontvang, weet ik op heel veel gebied wat er gaat komen. Of het nu een nieuwe collectie meubels is, nieuwe verfkleuren of dus nieuw tuingereedschap: dat komt allemaal op mijn bureau terecht (ik maak nl. ook de shoppingpagina’s van Landleven). Veel leuker is het natuurlijk om iets nieuws in het echt te zien en dat is precies waarom ik zo enthousiast ben over o.a die nieuwe heggenschaar.

Gardena

Ik heb namelijk onder de Spaanse zon twee dagen lang allerlei nieuwe tuinproducten niet alleen gezien maar ook kunnen uitproberen. Ik was samen met journalisten en mensen van t.v programma’s op uitnodiging van Gardena in Alicante. Dit soort persreizen vind ik altijd erg leuk en inspirerend. Niet alleen was het in dit geval heerlijk om de Hollandse regen te ontvluchten en 2 dagen lang in een ‘s zomers klimaat te verblijven, het is ook echt heel cool om op deze manier kennis te maken met nieuwe producten en nieuwe mensen te ontmoeten.

Handige heggenschaar

Even terug naar die heggenschaar. Hij knipt super soepel door o.a. de golvende bladen maar hij heeft ook een speciale uitsparing waarin een dikke tak past die je op die manier makkelijk afknipt zonder dat je van schaar hoeft te wisselen. Wat mij het meest aansprak is dat door de speciale handgrepen het echt onmogelijk is dat mijn knokkels ooit nog op  brute wijze met elkaar in aanraking kunnen komen.  Behalve verschillende nieuwe heggenscharen heb ik nog veel meer interessants gezien maar daarover wellicht volgend (tuin)jaar meer.

tuin winterklaar-heggenschaar

Voorlopig is het enige wat ik in de tuin doe het opruimen van de parasols en het aanvegen van mijn terras. Verder geniet ik gewoon van alles wat er nu in de tuin gebeurt: het wisselen van de seizoenen is echt iets waar ik van hou. Hoewel de winter  mijn minst favoriete seizoen is, is de herfst mijn meest favoriete seizoen (met de lente als goede tweede).

Tuin winterklaar

Wat is jouw favoriete seizoen? Ik ben benieuwd, laat je een berichtje achter?

Ik deel alleen producten met je waar ik zelf enthousiast over ben en zoals altijd: all pictures & words are my own!

4 reacties op “Tuin winterklaar maken & waarom ik daar niet aan doe”

  1. Ik doe ook niet aan de tuin winterklaar maken, snoei ook in het voorjaar. Lijkt me handig die schaar. Ik hou het meest van de Lente en dan de Herfst en Zomer Winter sla ik liever over, haha, kon dat maar.

    • Hallo Inge, leuk om te horen dat ik niet de enige ben die pas weer in het voorjaar aan de slag gaat. En…laat de winter maar snel voorbij gaan 😀

  2. Winterklaar? De tuin is na de herfst vanzelf al winterklaar!
    Als zzp hovenier heb ik al verschillende klanten afgeholpen van het idee dat de tuin in de winter helemaal kaal en opgeruimd moet zijn. Snoeien en bladeren harken doen we nu in het voorjaar. Uitgebloeide vaste planten komen de winter beter door zonder snoeien en hebben vaak een mooi wintersilhouet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d