Amsterdams grachtenpand met vleugje Parijs: binnenkijken bij….

Binnenkijken bij Oliver en Jonathan

Op weg naar het grachtenpand van Oliver & Jonathan kan ik mij met moeite een weg banen door de toeristen die met hordes tegelijk de Prinsengracht ‘onveilig’ maken. Maar als ik eenmaal binnen ben op de derde verdieping van hun Amsterdamse grachtenpand is het eerste wat mij opvalt de rust en het licht. De balkon deuren staan open maar hier, ver boven het geroezemoes van de toeristen op straat, is nauwelijks iets van de drukte te merken.

uitzicht Amsterdams grachtenpand

Het is een mooie zonnige dag en deze verdieping heeft ramen genoeg om dat licht aan alle kanten binnen te laten. Er zijn ramen aan drie zijden en boven het trapgat is een daklicht. Dat licht en het fenomenale uitzicht zijn dan ook precies de redenen dat zij nog niet zolang geleden een tweede verbouwing aan hun pand uit lieten voeren. De slaapkamer die zich eerst op deze verdieping bevond, verhuisde een verdieping naar beneden en de woonkamer met open keuken verhuisde dus naar boven naar deze verdieping.

Amsterdams grachtenpand
Hoewel heel veel van hun meubels meegenomen zijn vanuit Parijs is deze bijzondere houten tafel puur Dutch design, ontworpen door Robert Embricqs
mopshond
Oliver & Jonathan delen hun huis met Maya, dit schattige mopshondje.
Van Parijs appartement naar Amsterdams grachtenpand

De eerste verbouwing deden zij toen zij in 2013 dit pand kochten. Zij verhuisden vanuit Parijs naar Amsterdam voor het werk van Oliver. Deze beslissing werd niet licht genomen. Hoewel zij Amsterdam wel kenden van bezoekjes aan vrienden was het toch even anders om te beslissen Parijs te verlaten en zich permanent in Amsterdam te vestigen. Maar nu kunnen zij vol overtuiging zeggen dat zij geen moment spijt hebben van deze beslissing en heel gelukkig zijn in Amsterdam. Eerlijk gezegd kan ik mij dat goed voorstellen als ik hun smaakvol ingerichte huis voor het eerst binnenkom. Zo zag het huis er niet uit toen zij het kochten dus alles werd grondig aangepakt. Zij bezitten de bovenste verdiepingen van het grachtenpand (beneden zit een winkel). Op de eerste verdieping  is de B & B : Decor Canal House  die gerund wordt door Jonathan. De 2e verdieping is nu de slaapkamer met badkamer en de 3e verdieping  is het woongedeelte. Hierboven bevindt zich nog een entresol in de nok van de woning maar daarover later meer.

Amsterdams grachtenpand
De slaapkamer met rechts de badkamer

collage-slaapkamer

Amsterdams grachtenpand-badkamer
De badkamer is bekleed met grote tegels met marmermotief.
Frans gevoel voor stijl

Het is duidelijk dat hier veel liefde en aandacht aan de inrichting en decoratie gegeven is. Oliver vertelt enthousiast: ‘I love decorating & buying things for the house’. Hun huis is hun ‘sanctuory’ waar zij zich prettig voelen en graag vrienden ontvangen. Hij is gek op vazen en die vindt hij overal: van dure winkels tot rommelmarkten. Toch is het nergens rommelig vol en dat is te danken aan Jonathan (volgens Oliver) die meer minimalistisch is ingesteld en die een mooi tegenwicht vormt tegen de verzameldrift van Oliver.

IMG_1114
Verzameling vazen, het portret is gekocht in Brussel.

collage-kamer

IMG_1160

IMG_1156

Ondanks de overduidelijke Amsterdamse kenmerken van het pand voel ik duidelijk Franse invloeden in de inrichting wat geen wonder is als ik hoor dat zij het grootste deel van de meubels meegenomen hebben uit hun appartement in Parijs.

amsterdams grachtenpand-toilet
Ook het toilet is met veel aandacht en liefde ‘ingericht’!
Amsterdams grachtenpand met verrassende bonus ruimtes!

Oude Amsterdamse panden zitten vaak vol verrassende hoekjes en gaatjes. Zo ook dit grachtenpand. In de nok van dit pand bevindt zich een entresol vanwaar je leuk neerkijkt op de woonkamer.

amsterdams grachtenpand-entresol
Een trap weggemoffeld in een hoekje leidt naar de entresol die soms dienst doet als extra slaapplek voor vrienden. De enorme lamp werd aangeschaft vóór zij dit huis kochten en nog een super groot loft huurde.

Tijdens de laatste verbouwing werd er een dakkapel aangebracht die nu uitzicht geeft op het kleinste en schattigste ‘tuintje’ ooit!

collage-mini tuintje
De dakkapel zorgt niet alleen voor extra licht maar creëerde ook plek voor een tuintje op postzegel formaat op de halve meter ruimte tussen hun huis en het dak van de buren.

Tijdens mijn bezoek werd er uit een luik in het plafond, midden in de kamer, een metalen vlizotrap te voorschijn getoverd die toegang geeft tot een klein dakterras.

Amsterdams grachtenpand-Westertoren
Vanaf het dakterras heb je een spectaculair uitzicht over de gracht en op de Westertoren.

Wat een heerlijk inspirerende plek is dit Amsterdamse grachtenpand! Ik word altijd vreselijk blij van rondneuzen in andermans huis: ik hoop dat dus met enige regelmaat te blijven doen! Ik hoor graag of je het ook zo leuk vind om te zien hoe andere mensen wonen!

IMG_1180

Nog meer ‘Binnenkijk’ inspiratie
Wonen op 55 m2 in hartje Amsterdam: binnenkijken bij Jacobien
Mix & match vintage servies: binnenkijken bij Tablejoy
Binnenkijken bij Freddy
Binnenkijken bij Sophie

3 reacties op “Amsterdams grachtenpand met vleugje Parijs: binnenkijken bij….”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: