Weird & wonderful interieur: binnenkijken bij Mirjam

Ik was op bezoek bij Mirjam in een heel bijzonder, weird & wonderful interieur! Dat ‘weird’ bedoel ik op de meest positieve manier: dit huis straalt één en al creativiteit uit en is vooral ‘wonderful’! Mirjam woont in een appartement in een statig pand in Amsterdam Zuid dat in het begin van de 20e eeuw is gebouwd. De ‘deftigheid’ van dit pand is nog te zien aan de marmeren hal, de brede trap naar boven, de grote kamers en hoge plafonds. Maar qua inrichting is er niets meer dat nog doet denken aan begin 20e eeuwse deftigheid.

Weird & wonderful: de keuken

keuken met sloophout

Mirjam is een collega van mij uit de tijd dat ik nog als styliste werkte. Zij is  interieur/culinair en lifestyle styliste en heeft verschillende super inspirerende kookboeken op haar naam. Zij  verzint de ideeën, kookt en doet de styling. Om wat boeken te noemen: Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (haar eerste boek) en Boekoe Kita (een boek met Indische recepten). In maart (de maand van het sterrenbeeld vissen) komt ‘Vis voor beginners’ uit: een boek met niet alleen visrecepten maar ook verhaaltjes daaromheen over de visserij, duurzame vis, visserstruien etc. De styling en fotografie van dit boek vond allemaal plaats in dit huis en het koken uiteraard in de ruime keuken. Hier kwam ik als eerste binnen (ik begint natuurlijk altijd eerst met koffie) en wat een binnenkomer! De keuken is grotendeels bekleed met ruw houten planken, er staan grote kasten met serviesgoed, een grote houten tafel en heel veel kleine lampjes met vrolijk versierde lampenkapjes die overal in huis zijn terug te vinden. ‘Honderden lampenkapjes heb ik gemaakt’, vertelt Mirjam, ‘vroeger verkocht ik ze ook, nu doe ik het vooral voor mij eigen plezier’.

weird & wonderful interieur
Een decor bouwer maakte deze bijzondere keuken voor Mirjam.
keukenkasten  mirjam

Weird & wonderful: de slaapkamer

De kamer naast de keuken is tegenwoordig de slaapkamer maar Mirjam wisselt regelmatig van indeling. Behalve dat ruimtes geregeld van functie veranderen, veranderen ze ook van kleur. Ikzelf ben iemand die heel vaak met verfkwast en -roller aan de gang gaat maar ik geloof dat ik in Mirjam mijn meerdere gevonden heb: zij verft werkelijk alles!

weird & wonderful interieur- doorkijkje
In de muur tussen de keuken en de slaapkamer is een opening gemaakt. Mirjam vertelt hoe aan het eind van de dag de zon precies door het raam van die kamer de keuken binnenvalt.

Wat meteen opvalt in de slaapkamer zijn de bloemen op de muur en het plafond. Dit effect heeft Mirjam bereikt door bloemen uit servetten te knippen en deze met speciale lijm op de muur te plakken. Dit is een werkje dat heel veel geduld vereist maar het lastigste volgens Mirjam was het vinden van mooie, geschikte servetten.

flowerwall
collage-slaapkamer
slaapkamer memory sprei
Memory sprei: elke stukje denim vertelt een verhaal.

Het sprei op bed (en de lampenkappen) maakte Mirjam van oude spijkerbroeken van o.a. haarzelf, haar zoon Keng en haar zus en verder met stukken door de zon gebleekte denim die dienst gedaan hadden als schutting bij haar caravan op de camping in Bakkum.

Weird & wonderful: de badkamer

Vanuit de keuken die aan de achterkant van het huis ligt, loop je via de gang naar de voorkant waar twee heel ruime kamers zijn. Onderweg kom ik nog de badkamer tegen. Laten we daar eerst maar even een kijkje nemen. De badkamer zat al op deze plek toen Mirjam in dit huis kwam maar er zaten wel vier deuren in. Drie daarvan heeft ze dicht gemaakt, de enige toegang is nu via de w.c. maar zo onlogisch is dat niet.

zwarte badkamer
zwarte badkamer
In de tijd dat het huis gebouwd werd, zal dit gewoon een zijkamer zijn geweest: aan badkamers deed men nog niet in die tijd. Nu is het een heel riante, sfeervolle badkamer.

Weird & wonderful : de groene kamer

Zoals gezegd bevinden zich aan de voorkant van het huis twee heel ruime kamers met nog de originele plafonds met rozetten: een groene en een grijze kamer.

groene muur
collage-groene kamer

In de groene kamer staat een robuuste tafel van sloophout met daaromheen moderne kuipstoeltjes, zo ongeveer het enige wat hier aan nieuwe meubels te vinden is. Mirjam: Het is niet dat ik niet van nieuwe meubels hou, maar ik vind het vaak te duur en mijn oude meubels kan ik oneindig blijven veranderen en opleuken’. Zoals overal in huis staan ook hier overal grappige verzamelingen van van alles en nog wat wat op de één of andere manier allemaal prachtig bij elkaar past.

Weird & wonderful: de grijze kamer

weird & wonderful interieur-woonkamer
De witte chesterfield vond Mirjam op Marktplaats.

Wat meteen opvalt in deze kamer is het ‘wolkige’effect van het schilderwerk op de muur, deze manier van verven is op meer plaatsen toegepast maar hier valt het extra op. Ik was echt benieuwd hoe zij dit effect bereikt en volgens Mirjam kan dat op een eenvoudige en redelijke goedkope manier. Zij koopt gewoon witte muurverf bij de Action en mengt daar een bepaalde kleur verf door die zij in een tube koopt bij een goede verfhandel. Hoe goed zij wel of niet de verf mengt, bepaalt de ‘wolkerigheid’ (dit is vast geen woord) van het schilderwerk. Lekker nonchalant opbrengen met een blokkwast en vooral niet stoppen (haha). Mirjam verft alles mee: de deuren, kasten en lampenvoeten die ze onderweg tegenkomt. Het klinkt allemaal erg makkelijk zoals Mirjam het vertelt maar ik bewonder haar durf en creativiteit en vind het resultaat super cool!

weird & wonderful- skull
weird & wonderful interieur
Als je goed kijkt zie je dat de deur gewoon is mee geverfd.
weird & wonderful- witte chesterfield
weird & wonderful interieur- verzameling
Tip: de makkelijkste manier om verschillende objecten met elkaar te combineren is alles in één kleur te houden.

Ik vind het super inspirerend om te zien hoe Mirjam helemaal haar eigen smaak volgt en op die manier een super cool, weird & wonderful interieur creëert. Ze combineert moeiteloos allerlei stijlen, verft er lustig op los en verandert ook zonder moeite alles weer als ze daar behoefte aan heeft.

weird & wonderful

Ik was zo ‘opgeladen’ dat ik bij thuiskomst gelijk een muur in mijn kamer ben gaan verven (haha). En jij: wat voor ideetjes pik jij op? Ik zie je berichtje graag tegemoet in de comments.

Kookboeken waar Mirjam aan meewerkte:

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

VT Wonen FonqHemaBlokkerPraxisWoonexpressSanitairkamerPlantje.nlKees Smit.nl Riverdalenl.com Catawiki

4 reacties op “Weird & wonderful interieur: binnenkijken bij Mirjam”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d