Huis vol planten: binnenkijken bij plantenarchitect Judith

Binnenkijken in een huis vol planten was een bijna logische stap na mijn ontmoeting met Judith Baehner tijdens de lancering van Stekken en meer, haar boek over… je raadt het al: het stekken en vermeerderen van planten. Daar hoorde ik ook de term ‘plantenarchitect’ voor het eerst (wat een leuk woord trouwens). Ik raakte in gesprek met Judith die ik naar het bleek nog van vroeger kende (één van de voordelen van een lang en rijk werkzaam leven). Ik was erg benieuwd hoe zij haar duidelijke liefde en passie voor planten in haar eigen huis tot uiting bracht dus een afspraak voor bij haar thuis was snel gemaakt.

Het Groenlab- Judith Baehner
Plantenarchitect Judith Baehner (Het Groenlab) is gepassioneerd schrijfster van diverse plantenboeken (daarover later meer). Judith geeft lezingen in binnen- en buitenland, geeft les in groenstyling en moodboarding op het NIA (een opleiding voor interieurarchitectuur), ‘doet’ grote groenprojecten in kantoren en andere werk- en publieke ruimtes waar architectuur, interieur en styling leidend zijn en heeft bovendien een webshop.

Binnenkijken in Judith’s huis vol planten

Ik werd niet teleurgesteld in de hoeveelheid planten die ik aantrof in Judith’s huis! Overal staan planten, flessen met stekjes en potten met zaailingen. Judith’s appartement is hiervoor de perfecte achtergrond: een loft-achtige ruimte op de begane grond met in het midden een soort patio waardoor overal in huis licht binnenvalt ook al zijn er alleen aan de voorkant ramen. Het huis heeft overigens nog een verdieping met dakterras maar dat is het domein van Judith’s zoon.
Alle muren waren oorspronkelijk roze toen Judith hier kwam wonen maar met behulp van vrienden werden de muren ontdaan van het roze behang. Op sommige plekken is de betonnen muur die daaronder vandaan kwam, gelaten zoals hij is, op andere plekken is de muur wit geverfd. De betonnen vloer is ook gewoon gebleven zoals hij was. Deze industriële uitstraling is echt de perfecte combinatie met het vele groen.

huis vol planten

Stuivertje wisselen

Het huis wordt door de patio in het midden verdeeld in vier ruimtes die geregeld van functie veranderen. Bank, eettafel en bed wisselen nogal eens van plaats. Tijdens mijn bezoek stonden bank (rechts) en eettafel (links) in het voorste gedeelte aan de straatkant.

huis vol planten
Judith was net jarig geweest zoals nog te zien is aan de slinger boven de bank.
planten
Het kunstwerk op de vloer van Noah Valentyn kreeg Judith voor haar verjaardag. Zij twijfelt nog een beetje over de meest geschikte plek om het op te hangen.
planten poëzie
De afdruksels van bladeren en bloemen maakte Judith zelf. Ze hangen al jaren op de muur als een soort ‘Planten poëzie’ zoals zij dit zelf noemt.

De eettafel wordt niet alleen gebruikt om aan te eten maar ook om aan te werken. De verzameling groen komt mooi tot z’n recht op de strakke design tafel.

huis vol planten
Deze prachtige tafel kon Judith voor een appel en een ei overnemen van iemand die uiteindelijk niet zo blij was met zijn aankoop. De stoelen leenden zij eens van een vriend voor een feestje en mocht ze naderhand gewoon houden!
Planten in huis
Het metalen rek liet Judith speciaal maken om klimplanten een ‘steuntje in de rug’ te geven.

Van voor naar achter

In één van de doorgangen van voor naar achter bevindt zich de keuken. De moderne, strakke keuken past helemaal in dit interieur met een mix van design, vintage en hergebruikte meubels. Deze redelijk smalle ruimte voelt helemaal niet benauwd aan door de grote ramen naar de patio.

witte keuken in loft
De grote Yucca vond Judith op straat (zonder pot) en staat er dankzij haar goede zorgen weer prachtig bij.

In het achterste deel van het huis is links een soort inspiratiehoekje met wandkastjes om spullen in weg te bergen en inspirerende plaatjes op de muur en rechts in de andere hoek het bed.

betonnen muur-Judith Baehner
De witte kastjes vond Judith in de koopjeshoek van Ikea. Samen met de oude veilingkratjes vormen deze een heel persoonlijk en origineel ‘wandmeubel’.

Planten, planten en nog meer planten

Vooral langs de ramen naar de patio staan verzamelingen met planten. Ik merkte op dat sommige er best zielig uitzagen en ik zou die allang weggegooid hebben maar Judith legt uit dat planten een enorm zelf herstellend vermogen hebben en dat met veel geduld en wat aandacht en liefde de meeste weer tot leven komen. Dat is in ieder geval een les die ik mij ter harte neem. Ik ga wat meer geduld hebben met zielige planten!

huis vol planten
Het bruine tafeltje vond Judith op straat, het ronde tafeltje maakte zij van een dienblad en een metalen onderstel.
planten tafel
Tafel met potten met zaailingen en vintage design stoel.
huis vol planten
De zwart metalen plantenrekken liet Judith speciaal  maken.
huis vol planten
Deze plantentafel is zelfgemaakt.
huis vol planten
Het hoge rek is een soort mini kas. Het is afgeschermd met plastic en er zit een ‘groeilicht’ in dat zo nodig aangezet kan worden. De trolley op de voorgrond is verrijdbaar waardoor deze planten makkelijk van plek wisselen.
Glazen stolp met plant

Stekken en meer…

In dit huis vol planten kwam ik verrassende dingen tegen. Niet alleen overal flesjes met stekjes maar ook potjes waar ogenschijnlijk niets gebeurde maar als je goed keek zag je minuscule plantjes opkomen. Wat ik het meest verrassend vond was een schaal waar blaadjes van vetplanten oplagen. Ik zou denken dat die gelijk dood zouden gaan maar het is juist de bedoeling dat je de blaadjes aan de lucht laat drogen totdat er zich kleine worteltjes vormen. Wil je daar echt het fijne van weten dan kan ik Judith’s boek Stekken en meer absoluut aanbevelen. Zo kun je redelijk eenvoudig je hoeveelheid planten uitbreiden en het is bovendien heel leuk om te doen!

IMG_3022
Vetplanten kun je makkelijk stekken  met een enkel blad of een stukje bladsteel met blaadjes.

Ik kreeg ook meteen zin om te gaan stekken want Judith’s enthousiasme  werkt echt aanstekelijk. Verder was voor mij een ware eye-opener  het feit dat halfdode planten niet meteen de vuilnisbak in hoeven en ik deel graag Judith’s woorden dat zij alles doet met haar hele hart en vanuit haar hart. Dat straalt haar huis vol planten uit!

Judith Baehner

Wil je meer weten over de wondere wereld van kamerplanten? Naast Groen in Glas (mijn inspiratie om zelf zo’n dichte fles met planten te maken) heeft Judith onder andere ook het boek: Het Plantenlab geschreven over o.a. het verzorgen van kamerplanten.

Heb jij een huis vol planten of wil je graag meer planten in huis? Krijg je bij het zien van deze plantenweelde zin om je huis nog groener te maken?’ Ik ben benieuwd!

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

VT Wonen FonqHemaBlokkerPraxisWoonexpressSanitairkamerPlantje.nlKees Smit.nl Riverdalenl.com Catawiki

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d