Nieuwe bank kopen: waar moet je op letten?

Het is alweer een paar jaar geleden dat een nieuwe bank kopen hoog op mijn verlanglijstje stond! Ik had ruim 16 jaar met veel plezier op een donkerbruine bank van Linteloo gezeten maar die had z’n beste tijd gehad.

oude bank Linteloo

Ik was namelijk niet de enige die er op zat. De eerste jaren woonden de kinderen nog thuis en had ik 3 katten. En na de katten kwam er een hond. De kinderen wonen ondertussen niet meer thuis maar komen vaak langs (gelukkig) en mijn dochter heeft ook een hond. Dat alles was de bank aan te zien!
Hij zat heerlijk, dat wel maar zag er niet meer uit. Ik heb nog even nieuwe hoezen overwogen maar ik wilde uiteindelijk een iets ‘luchtiger’ bank. De bank staat nl. midden in de kamer en de oude bank was toch wel een massief blok. Ik wilde gaan voor een iets minder robuuste bank op pootjes.

nieuwe bank kopen

Ik vond mijn bank bij Loods 5. Ik vind dat een erg inspirerende winkel waar je heel veel verschillende stijlen kunt vinden.

Een nieuwe bank kopen: waar moet je op letten?

De keuzes die ik maak voor mijn interieur zijn meestal erg intuïtief en meer gericht op uiterlijk dan op gemak. Maar bij zo iets belangrijks als een bank heb ik toch wel wat dingen op een rijtje gezet.

Groen leren bank

Een nieuwe bank kopen: welke maat?

Bedenk dat een bank in de winkel er kleiner uit kan zien dan bij je thuis. Neem dus eerst goed de maat van de bank en ga dan thuis aan de slag. Bootst de afmeting na met kranten die je op de grond uitlegt zodat je een goed idee krijgt hoeveel ruimte de bank in gaat nemen. Bedenk ook dat een bank op pootjes beter is in een kleine ruimte of, zoals in mijn geval, als deze midden in de kamer staat. Als er ‘ruimte’ is onder de bank zal deze minder massief overkomen. De bank waar ik uiteindelijk voor gekozen heb is qua maat niet zo verschillend van de oude maar juist door die ranke pootjes neemt deze bank voor je gevoel minder ruimte in beslag.

groen leren bank

Een nieuwe bank kopen: welk materiaal?

De samenstelling van je gezin is erg belangrijk voor de keuze van de bekleding. Ik heb wat af staan poetsen op de bruine stoffen bekleding van mijn oude bank. Ik koos dit keer voor leer. Niet van dat gladde, glimmende leer, daar hou ik dan weer niet van, maar onbewerkt leer met een matte uitstraling. Dat leer is wel gevoeliger voor vlekken dan glad leer maar hé, ik heb tenslotte geen kleine kinderen meer over de vloer. Wel een hond, maar die is zo goed opgevoed dat ze alleen maar op de bank gaat liggen als ik eerst een plaid heb neergelegd. Als je kleine kinderen of minder goed opgevoede huisdieren hebt 😀 en je wilt geen leer, kun je ook kiezen voor een bank met een afneembare hoes.

cane corso op de bank

Denk bij het kopen van een nieuwe bank na over comfort

Hoe ga je je bank gebruiken? Ben je een echte bankhanger die het liefst languit wegzakt in een bank om te relaxen? Kies dan voor een wat diepere bank met zachte kussens. De bank moet dan ook lang genoeg zijn om op te liggen of kies voor een hoekbank.
Ben je meer het actieve type, kies dan voor een iets steviger bank met een kort zitgedeelte. Zelf heb ik de gulden middenweg gekozen: de bank is niet zo ‘lui’ als mijn oude bank maar met zachte kussens in mijn rug toch relaxed genoeg om een avondje voor de tv hangen.

kleurrijke kussens op de bank
Een nieuwe bank kopen: welke kleur?

Dat is voor velen misschien wel de moeilijkste beslissing. Het is natuurlijk het veiligst om te kiezen voor een neutrale kleur. Je kunt dan altijd met gekleurde kussens en plaids je bank kleuraccenten geven of je kiest ervoor de muur achter de bank een opvallende kleur te geven.

grijze bank met gekleurde kussens

bank tegen bruine muur

Maar eerlijk gezegd kan ik ook helemaal verliefd worden op banken in een uitgesproken kleur. Met zo’n gekleurde bank haal je echt een eye-catcher in huis maar misschien gaat het je net iets te ver!

nieuwe bank kopen
Gekleurde banken bij Loods 5
Nieuwe bank kopen
Een zachte pastelkleur is ook erg mooi maar niet zo geschikt als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Riviera Maison.

Zelf koos ik uiteindelijk wel voor kleur maar meer een ietwat ingetogen kleur!  Ik kreeg in de winkel een paar stalen leer voor mijn neus en was meteen weg van die olijfgroene kleur. Niet super opvallend maar ook geen beige, bruin, grijs of iets anders neutraals. Toen ik deze bank kocht waren mijn muren nog zacht blauw en dat was een heel mooie combinatie met de olijfgroene bank. Maar gelukkig past de kleur van deze bank nog even mooi, misschien nog wel mooier, na de grote opfrisbeurt van de woonkamer. Helemaal toeval is dat natuurlijk niet want ik heb nu eenmaal een voorliefde voor bepaalde kleuren die uiteindelijk allemaal goed bij elkaar passen. (Hoe ik een kleurenpalet voor mijn huis ontwikkelde).

groen leren bank

Ik ben benieuwd waar je tegen aan loopt als jij nu een nieuwe bank zou kopen.  Wat zou je dan de moeilijkste keuze vinden: de kleur, het materiaal of de grootte en vorm? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d