Waarom ik zo van rommelmarkten hou & mijn favoriete markten

Waarom ik zo van rommelmarkten hou heeft alles te maken met dat speciale gevoel, de opgewonden verwachting, dat je misschien iets heel bijzonders tegen gaat komen. Dat is anders dan winkelen in een ‘gewone’ winkel want hoe leuk dat ook kan zijn, daar weet ik van te voren wat ik ongeveer kan verwachten. Het is ook anders dan naar een kringloopwinkel gaan omdat daar heel vaak helemaal niets bijzonders te vinden is dus dat is meer een kwestie van vaak gaan en geduld hebben.

rommelmarkten-IJhallen
IJhallen- Amsterdam Noord

Op een rommelmarkt of antiekmarkt als het wat deftiger is, weet je dat er mooie spullen tussen zitten.  Je weet alleen niet of het is iets wat je aanspreekt of waar je helemaal warm voor loopt. Hoe geroutineerder ik ben geworden op dat gebied, des te kritischer ook. Vroeger kocht ik zo ongeveer alles waar mijn oog op viel, nu koop ik alleen maar iets als het echt  bijzonder is (in mijn ogen althans). Dat mijn huis al vol staat met allerlei ‘vondsten’  heeft daar natuurlijk ook mee te maken.

Mijn favoriete markten:
Braderie in Lille

Een markt die ik heel leuk vind, ook omdat het gelijk een tweedaags uitje is, is de braderie in Lille die eens per jaar plaats vindt in het eerste weekend van september en waar het hele centrum van de stad verandert in een grote brocante markt. Je hebt echt wel anderhalf of twee dagen nodig om alles te zien en ‘s avonds is het heerlijk ‘moules frites’ eten in een van de vele restaurants.

collage-lille

IJhallen

Wat dichter bij huis zijn de IJhallen in Amsterdam Noord waar regelmatig een grote rommelmarkt is. Ik ga daar 1 à 2 x per jaar na toe. Het liefst in de zomer want dan vindt de markt buiten plaats. Jammer vind ik persoonlijk dat er echt heel veel tweedehands kleding is. Als je daar naar op zoek bent zit je hier helemaal goed want kleding gaat echt voor belachelijk lage prijzen weg. Zelf heb ik niets met tweedehands kleding dus voor mij is dit minder interessant.

IJmarkthallen-rommelmarkten

Behalve kleding kun je gelukkig genoeg ander dingen op deze markt vinden: van antiek, en industrieel tot vintage en van alles dat daar tussenin zit..

rommelmarkten-IJhallen

Antiekmarkt in den Haag

De markt die van half mei tot ergens in september te vinden is op het Lange Voorhout in den Haag is ‘deftiger’ dan een gewone rommelmarkt en verdient het een antiekmarkt te heten. Ik hou van de statige sfeer van deze plek in den Haag (mijn geboorteplaats, by the way) en geniet even veel van op een terrasje zitten en mensen kijken als van langs de kraampjes lopen.

antiekmarkt Lange Voorhout

Toevallige markten tijdens vakanties

Dit vind ik eigenlijk het allerleukst: ergens op vakantie zijn en toevallig een markt tegenkomen. Dat kan je heel gemakkelijk overkomen als je in Frankrijk op vakantie gaat want daar is altijd wel een dorp waar een brocante is. Wel vroeg gaan want de meeste houden rond het middaguur weer op. Ook tijdens vakanties in de Belgische Ardennen waar ik een aantal keer met de kinderen in het najaar geweest ben, ontdekte ik een rommelmarkt en niet te vergeten in Engeland waar ik een paar jaar geleden op vakantie ging.

rommelmarkten

Hoewel het al jaren geleden is dat ik er voor het laatst was, heb ik speciale herinneringen aan de fleamarket in Miami Beach die in het seizoen elke tweede zondag van de maand wordt gehouden op Lincoln Road. Veel prachtige mid century design meubels en lampen, mooi om naar te kijken maar natuurlijk te groot om in het vliegtuig mee naar huis te nemen. Daar heb ik helaas geen foto’s van want dit was vóór het tijdperk dat ik alles wat ik leuk en interessant vond, vastlegde op mijn Iphone (die bestond ook nog niet).
Ik presteerde het zelfs tijdens mijn bezoek aan New York nog niet zo lang geleden, opeens op een rommelmarkt terecht te komen, het lijkt wel of ik er een zesde zintuig voor heb.

collagenew york

Afdingen: do/don’t?

Ik ding altijd af (of probeer dat althans) als ik iets koop op een rommelmarkt. Voor mij hoort dat er gewoon bij. Ik zet altijd mijn liefste glimlach op en vraag of er niet wat van de prijs afkan. Zelfs al is het maar een paar euro, dan heb ik daar toch een voldaan gevoel over. Het gaat mij meer om het ‘spelletje’ dan om het geld. Als het niet lukt en/of ik vind  het nog steeds te duur voor wat het is, dan zie ik af van de koop en zeg vriendelijk dank je wel. Ik vind het belangrijk altijd vriendelijk en respectvol te blijven, dat levert (mij althans) het beste resultaat op.

collage-rommelmarkt vondsten
Zomaar wat van mijn ‘fleamarket finds’.

Hou jij van rommel- en antiekmarkten? Zo ja, wat is jouw favoriete markt? Laat een berichtje achter in de comments😀 als je wilt.

 

6 reacties op “Waarom ik zo van rommelmarkten hou & mijn favoriete markten”

  1. Hoi Anita,
    Het enige antiek wat ik af en toe aanschaf zijn wat radio-apparaten van bijzondere schoonheid van een Philips ontwerper Kalff zo’n 90 jaar geleden. Het is een en al schoonheid en ze werken niet (meer) denk ik. Overigens kwam in het vermelde programma ook lampen voor die deze man ontworpen had.
    het allerbeste
    René

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: