Huis vol goede energie: binnenkijken bij Feng Shui styliste Inge

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer die je een methode biedt om een harmonieuze woonomgeving te creëren of simpel gezegd: een huis vol goede energie. Terwijl ik de essentie hier van snap, ben ik zeker geen expert op dat gebied. Hoe leuk was het dan ook om op bezoek te gaan bij Inge. Zij is namelijk de vrouw waar je moet zijn als je hulp nodig hebt bij de (her)inrichting van je huis (of werkplek) op Feng Shui basis (Ruimte met Inge). Het gaat daarbij niet puur om de inrichting of styling maar om het creëren van fijne ruimtes waar de energie goed stroomt.  Behalve meubels bepalen ook bepaalde vormen, kleuren en materialen de energiestroming. De letterlijke betekenis van Feng Shui (spreek uit Foeng Sjoewee)) is wind en water: twee natuurverschijnselen die van invloed zijn op het stromen van energie. Hoe beter de energie (Chi) kan stromen in je huis, des te beter jij je zult voelen.

huis vol goede enrgie
Volgens de Feng Shui berekening ligt Inge’s gang in het zuiden. Deze sector staat voor roem en erkenning en behoort tot het element Vuur. Een rode muur zou hier een groot effect hebben maar Inge houdt van rustige, lichte ruimtes. Zij koos daarom voor een zacht poeder roze kleur op de wand. De kussens, plant & poster versterken het Vuur element.
 
Huis vol goede energie

Het vrijstaande huis van Inge en haar gezin in een rustige straat in Heiloo is licht, ruim, opgeruimd en sfeervol. Het is een huis waarin je je meteen prettig voelt, echt een huis met een goede energie.
Wat gelijk opvalt als je de kamer met open keuken binnenkomt is het afstapje naar beneden. Inge legt uit dat dit gedeelte aangebouwd is en dat het destijds moeite kostte om akkoord te krijgen op de tekeningen. Het dak mocht niet boven een bepaalde hoogte uitkomen dus besloten ze een stukje uit te graven zodat uiteindelijk het plafond toch een prettige hoogte heeft.

huis vol goede energie-Feng Shui
Bij de uitbouw een stapje naar beneden.

Dit geeft de ruimte een speels effect en het leuke is dat het keukenblok dat precies op deze afscheiding staat ook een soort treetje naar beneden maakt.

Huis vol goede energie-Feng Shui
Het keukenblok bestaat uit een hoger en lager gedeelte.
Keukentafel

Ik begin mijn bezoek zoals ik dat het liefste doe: aan de keukentafel met koffie terwijl Inge wat meer vertelt over haar huis en haar bedrijf. “Als je het mij vraagt, vind ik het niet zo interessant om een trend te volgen en op basis daarvan een huis in te richten” volgens Inge “maar je huis of werkplek wordt pas een fijne plek als je je meubels en accessoires uitzoekt vanuit je hart in plaats van met je hoofd”. Ondanks dat Inge het volgen van de nieuwste trends niet het belangrijkste vindt bij de inrichting van een huis, blijft ze uiteraard wel op de hoogte van nieuws op het gebied van interieur en lifestyle.  Ze is echt een bezig bijtje: ze stylt niet alleen woningen maar ook winkels en beurzen, is bloemiste en helpt bij het verkoop klaar maken van woningen.

Opgeruimd

De eerste indruk van het huis van Inge is rust en balans en dat komt zeker doordat het zo opgeruimd en georganiseerd oogt. Opruimen is dan ook ‘number one’ volgens Inge bij de restyling van een ruimte. Haar advies aan klanten is om eerst alles uit de kamer te halen, dan goed te bedenken wat echt belangrijk voor je is en vervolgens die dingen op de juiste plaats terug te laten komen

Huis vol goede energie-Feng Shui
In de kamer is er een prettige balans tussen metaal & hout en harde & zachte materialen. Het enige dat hier nog ontbreekt is een kleed op de grond. Dat zal de zithoek een meer geborgen gevoel geven. Inge wil nog even sparen voor een mooi kleed dat ze in gedachten heeft. Zij wacht liever dan iets kopen dat niet helemaal naar haar zin is.
Duurzaam

Duurzaamheid is een tweede belangrijk principe voor Inge: “Je hoeft niet alles nieuw te kopen maar kijk wat je kunt hergebruiken, desnoods met een verfje of loop geregeld bij een kringloop binnen”. Dit is natuurlijk een onderwerp waar we elkaar helemaal in kunnen vinden. Ik weet als geen ander hoe je in een kringloopwinkel vaak mooie spullen kunt vinden als je maar geduld hebt. Op die manier dingen hergebruiken is natuurlijk het toppunt van duurzaamheid. Inge vertelt ook enthousiast dat ze zelfs de gordijnen die de vorige bewoners achterlieten heeft hergebruikt door er kussens van te maken.

Feng Shui
Hoekje met tweedehands tafeltje, plant en moodboard. Alles werkte deze dag mee: terwijl het grijs en grauw was toen ik naar Inge toe reed, begon de zon te schijnen bij binnenkomst!
Kringloop vondsten
Deze leuke vaasjes op de vensterbank komen allemaal bij de kringloop vandaan.
geverfde stoel
De oude stoel kreeg een tweede leven met een lik verf.
IMG_3540
Inge wilde graag een grote kast met veel bergruimte. Doordat de oude kast werd mee geverfd in de kleur van de vloer is dit een mooi, rustig hoekje geworden. De verzameling planten ‘verzachten’ de scherpe hoek die de kamer hier maakt.
Stylinghoekjes
collage-stylinghoekjes

Er zijn veel dingen waar Inge en ik het over eens zijn zoals het feit dat een rustig en opgeruimd huis niet betekent dat je helemaal geen ‘spulletjes’ mag hebben, integendeel. Een huis wordt juist persoonlijk door dingen die voor jou belangrijk zijn zoals familie foto’s, vakantie souvenirs, knutsels van je kinderen, of gewoon spulletjes waar je blij van wordt. De kunst is om al die spullen niet overal lukraak neer te zetten maar bij elkaar te groeperen.

Feng Shui
In dit kastje heeft Inge kleine objecten en foto’s verzamelt die voor haar gezin een betekenis    hebben: “Door het te clusteren wordt het in mijn beleving nog magischer. Als je zo’n verzameling een mooi plekje geeft in het zuid westen van je huis, zal het je relatie, gezin, en familieband versterken”.
planten in huis
Planten met hun kalmerende en reinigende werking zijn belangrijke ‘dragers’ van goede energie.
Vintage vaas
Mooi groepje op de keukentafel.
bloemen in keuken
Het is een goed idee om in het middelpunt van het huis (in dit geval de keuken) waar de Chi (energie) zich verzamelt, iets moois neer te zetten.
Stijlvolle toiletruimte
Ik kan het niet laten een foto te delen van de wc. Meestal niet de meest fotogenieke plek in een huis. Maar bij Inge is ook dit een sfeervolle & stijlvolle ruimte!

Fijne binnenkomer

Er is één ruimte in Inge’s huis waar ik echt een beetje jaloers op ben: zij heeft een tweede (zij) ingang in haar huis met een ruime hal die je in het Engels zo mooi een ‘mud room’ zou noemen. De ideale plek om na een wandeling met je natte hond en modderlaarzen binnen te komen (om maar iets te noemen). Ik heb alleen maar een voordeur om binnen te komen en ben echt niet blij met vieze hondenpoten en natte paraplu’s & jassen in dat kleine halletje. Inge heeft dus een hele ‘kamer’ met tegels op de grond (lekker praktisch), een kapstok voor de jassen en natuurlijk (hoe kan het anders) een kast om heel georganiseerd schoenen in op te ruimen.

huis vol goede energie
rotan bankje
In de hal staat ook dit rotan bankje, gevonden in een kringloopwinkel.

Ik denk zomaar dat deze opgeruimde ingang een plek is waar Chi (energie) graag binnenkomt want een algemeen uitgangspunt in de Feng Shui leer is dat ruimtes fris en opgeruimd moeten zijn. Het huis van Inge voldoet hier zeker aan! In dit kader is het misschien ook grappig om te lezen hoe ik verleden jaar mijn eigen huis aan een (weinig wetenschappelijke) test onderwierp om te zien hoe mijn huis scoorde op Feng Shui gebied ( Hoe Feng Shui is mijn huis? Een test!)😀

collage-inge

Tot slot nog een mooie uitspraak van Inge om over na te denken:
“Je woning is de weerspiegeling van jezelf, als je daar bewust van bent, ben je ook in staat zelf invloed uit te oefenen op je welzijn door middel van eenvoudige veranderingen in je omgeving”.

4 reacties op “Huis vol goede energie: binnenkijken bij Feng Shui styliste Inge”

  1. Mooie column! Prachtig geschreven en wat een mooie foto’s. Het doet echt recht aan Inge en haar bedrijf: Ruimte met Inge. Wij zijn een hele tevreden klant. Dagelijks krijgen wij complimenten over de ruimte. Met name hoe prettig mensen zich er in voelen, ze voelen zich meteen thuis. Voor een coaching & trainingscentrum is dat essentieel.

    • Hallo Marion, leuk je bericht! Fantastisch compliment ook voor Inge, ik zal het aan haar doorgeven. Fijn dat ze jullie zo goed heeft kunnen adviseren. Groet Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d