Planten waar je geen (of weinig) omkijken naar hebt

Planten in huis zijn super sfeervol en goed voor de kwaliteit van de lucht (Feit: Deze planten zorgen voor een betere nachtrust).  Ik heb best veel planten in huis en ben gewend daar regelmatig met een gietertje langs te gaan. Ik realiseerde me pas hoeveel werk dat is toen ik tijdens de vakantie mijn buurvrouw vroeg de plantjes water te geven en zij enigszins in shock was over de hoeveelheid planten. Voor iedereen die wel de lusten van zo’n urban jungle wil maar niet de lasten, vertel ik iets meer over planten waar je geen (of weinig) omkijken naar hebt.

Cactussen en vetplanten

cactussen-planten waar je geen omkijken naar hebt

Cactussen & vetplanten zijn heel makkelijke planten maar ze hebben wel wat verzorging nodig al is het weinig. Zorg ten eerste voor de juiste potgrond (speciale potgrond voor cactussen en vetplanten) en een lichte standplaats. Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven. Boots zoveel mogelijk de natuurlijke situatie na (het zijn woestijnplanten) dat wil zeggen ‘s zomers zo nu en dan een flinke plens water en daarna de grond op laten drogen. ‘s Winters hoef je maar eens in de paar weken een beetje water te geven en ook dan is het belangrijk dat je de grond laat opdrogen voor je weer water geeft. Cactussen en vetplanten hebben nauwelijks vloeibare mest nodig. Wil je ze zo en dan verwennen (zou ik alleen ‘s zomers doen) gebruik dan speciale mest voor cactussen en vetplanten.

planten waar je geen omkijken naar hebt
De grappige plant in het midden is een Sanseveria Mikado.
planten waar je geen omnkijken naar hebt
De grote plant is een Aloë Vera.
Aloe Vera-planten waar je geen omkijken naar hebt
Beide planten zijn (verschillende soorten) Aloë Vera.
Planten waar je geen omkijken naar hebt: Bottle garden
Bottle garden
Bottlegardens bij planten architect Judith Baehner

Ik heb twee jaar geleden zelf een aantal ‘bottle gardens’ gemaakt ( Hoe doe je dat: zo’n dichte fles met planten maken?). Ik vond het een leuk werkje en niet erg moeilijk, maar daar kunnen de meningen over verdeeld zijn. Ik heb er zelf een paar gehouden en de rest cadeau gedaan. Zie je het niet zitten om zoiets zelf te maken dan kun je ze ook kant & klaar kopen. Naar zo’n gesloten fles heb je dus echt geen omkijken.  In de fles heerst een soort micro klimaat. De plantjes creëren zuurstof door fotosynthese en zo komt er ook vocht in de lucht. Deze ‘regent’ vervolgens weer naar beneden, terug op de plantjes. De blaadjes die afsterven vallen op de grond, verrotten en zorgen voor CO2 en nieuwe voedingsstoffen. Ik heb ergens gelezen dat iemand al meer dan 50 jaar zo’n fles heeft.

Planten war je geen omkijken naar hebt
Mijn fles doet het  geweldig, het enige wat ik zo nu en dan moet doen is hem een beetje draaien.
Hydroponie

Dit is een nieuwe groentrend waarbij je planten niet in potgrond laat groeien maar in water. Gebruik een plant die daar geschikt voor is (daarover later meer) en gebruik een emmer met lauw water om de aarde voorzichtig tussen de wortels uit te spoelen. Zet de plant vervolgens in een glazen vaas of fles. Alleen het wortelgestel hoeft onder water te staan. Een plant op hydroponie zet je op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Controleer zo nu en dan of de wortels nog onder water staan en vul zo nodig het water aan. Ververs het water wanneer het troebel is (ongeveer om de 3 à 4 weken) en voeg gelijk een druppeltje plantenvoeding toe.

Niet elke plant is hier geschikt voor maar in ieder geval wel de volgende planten: Anthurium, Lepelplant, Monstera en Graslelie

Anthurium- Hydroponie
Foto: Anthuriuminfo.com
Hydroponie- Monstera
Monstera of Gatenplant.
Hydroponie-planten waar je geen omkijken naar hebt
Verzameling van Graslelies en Lepelplant.
In het uiterste geval

Als je werkelijk helemaal geen groene vingers hebt, kun je natuurlijk ook denken aan kunstplanten maar voor mij gaat er niets boven levende planten (Fake planten & bloemen: like/don’t like?). Zo’n kunstplant kan wel heel handig zijn op een donker plekje waar niets wil groeien. Zo kun je dat donkere hoekje een beetje opleuken en het zal op zo’n plek minder snel opvallen dat je eigenlijk aan het ‘cheaten’ bent!

fake plant in kooi
Een fake plantje in een kooitje op een super donker plekje onder de trap.

Lijkt het je leuk zelf zo’n gesloten fles met planten te maken? Bestel mijn Mini-cursus voor €  2,95  en je ontvangt een leuk boekje in PDF formaat waarin overzichtelijk alle stappen staan beschreven, verder wat je precies nodig hebt en welke plantjes geschikt zijn. BESTEL HIER

cover mini-cursus(1)

4 gedachten over “Planten waar je geen (of weinig) omkijken naar hebt

  1. Het zal voor mij dat vogelhuisje worden hahaha , enfin ja ik heb hier nog wel enkele echte plantie die ‘nog’ leven 😉

  2. Wat fijn om te zien dat je ook zoveel planten in huis hebt Anita. Ik heb er ook veel en geniet er zo van elke dag. Planten zijn ook goed tegen stress, naar groen kijken geeft een rustig gevoel bij mensen.
    In mijn tuin heb ik ook veel groen en ook blijvend in de winter… heerlijk! Zo leuk om jou blogs in mijn mail te krijgen…leuke tips geef je en je hebt een prachtig huis. Liefs Hannie

    1. Hallo Hannie, wat leuk om van je te horen. Ik ben het helemaal met je eens dat planten behalve sfeervol ook ‘gezond’ zijn. Hoop dat het goed gaat met je en leuk dat je mijn blogs volgt. Het is altijd fijn om te weten dat mijn blogs gewaardeerd worden😀 Veel liefs Anita

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.