Kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt

Planten in huis zijn super sfeervol en goed voor de kwaliteit van de lucht.  Ik heb aardig wat planten in huis en ben gewend daar regelmatig met een gietertje langs te gaan. Hoeveel werk dat is realiseerde ik me pas toen ik tijdens de vakantie mijn buurvrouw vroeg de plantjes water te geven en zij enigszins in shock was over de hoeveelheid planten. Voor iedereen die wel de lusten van zo’n Urban Jungle wil maar niet de lasten, vertel ik iets meer over kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt.

Cactussen en vetplanten

Cactussen & vetplanten zijn heel makkelijke planten maar ze hebben wel wat verzorging nodig al is het weinig. Zorg ten eerste voor de juiste potgrond (speciale potgrond voor cactussen en vetplanten) en een lichte standplaats. Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven. Boots zoveel mogelijk de natuurlijke situatie na (het zijn woestijnplanten) dat wil zeggen ‘s zomers zo nu en dan een flinke plens water en daarna de grond op laten drogen. ‘s Winters hoef je maar eens in de paar weken een beetje water te geven en ook dan is het belangrijk dat je de grond laat opdrogen voor je weer water geeft. Cactussen en vetplanten hebben nauwelijks vloeibare mest nodig. Wil je ze zo en dan verwennen (zou ik alleen ‘s zomers doen) gebruik dan speciale mest voor cactussen en vetplanten.

Kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt
Voor de cactussen ligt een luchtplantje (Tillandsia). Zoals de naam zegt haalt deze zijn voedingstoffen uit de lucht. Wel 1 à 2 keer per week sproeien met plantenspuit.
Kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt
De grappige plant in het midden is een Sanseveria Mikado.
Aloe Vera en zaag cactus
Aloë Vera en zaagcactus (Epiphyllum anguliger).

Hydroponie

Dit is een nieuwe groentrend waarbij je planten niet in potgrond laat groeien maar in water. Gebruik een plant die daar geschikt voor is (daarover later meer) en gebruik een emmer met lauw water om de aarde voorzichtig tussen de wortels uit te spoelen. Zet de plant vervolgens in een glazen vaas of fles. Alleen het wortelgestel hoeft onder water te staan. Een plant op hydroponie zet je op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Controleer zo nu en dan of de wortels nog onder water staan en vul zo nodig het water aan. Ververs het water wanneer het troebel is (ongeveer om de 3 à 4 weken) en voeg gelijk een druppeltje plantenvoeding toe.
Niet elke plant is hier geschikt voor maar in ieder geval wel de volgende planten: Anthurium, lepelplant, Monstera en graslelie

kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt
Anthurium op water: meer informatie
Monstera of gatenplant.
Stekjes op water

Cactus op water

Ook cactussen kun je op water zetten. Het lijkt tegenstrijdig omdat cactussen normaal gesproken maar heel weinig water nodig hebben. Ik kwam een cactus op water tegen in het boek Stekken en meer en vond dat er zo leuk uitzien dat ik het zelf ging proberen. Als je een cactus zomaar met z’n wortels in het water zou zetten, gaat de plant rotten dus dit vereist iets meer voorbereiding. Ten eerste knip je het grootste deel (zo’n 90 %) van de wortels weg als je de cactus uit zijn pot met aarde hebt gehaald. Vervolgens zet je de plant in bijvoorbeeld een bollenvaasje waardoor de cactus klem zit in het smalle gedeelte en niet het water in kan zakken. Je vult het vaasje met water tot net onder de afgesneden wortels. Binnen een aantal weken zal de cactus een nieuw wortelgestel aanmaken dat bestaat uit water wortels.Ik heb dit trucje met succes al met een aantal cactussen uitgehaald. Behalve zo nu en dan controleren of er nog voldoende water in het vaasje zit zijn dit echt kamerplanten waar je geen omkijken naar hebt!

kamerplanten waar je geen omkijken naar hebt.
Cactussen op water.

In het uiterste geval

Als je werkelijk helemaal geen groene vingers hebt, kun je natuurlijk ook denken aan kunstplanten maar voor mij gaat er niets boven levende planten. Zo’n kunstplant kan wel heel handig zijn op een donker plekje waar niets wil groeien. Zo kun je dat donkere hoekje een beetje opleuken en het zal op zo’n plek minder snel opvallen dat je eigenlijk aan het ‘cheaten’ bent!

Kunstplant
De planten in mijn badkamer doen het prima behalve het hangplantje op deze plek. Na diverse pogingen heb ik het opgegeven en een kunstplantje opgehangen.

Planten waar je helemaal geen omkijken naar hebt

Naar planten in een bottle garden heb je nooit meer omkijken als ze eenmaal in die gesloten fles zitten. Ik heb 4 jaar geleden een aantal bottle gardens gemaakt ( Hoe doe je dat: zo’n dichte fles met planten maken?). Ik vond het een leuk werkje en niet erg moeilijk maar daar kunnen de meningen over verdeeld zijn. Ik heb er zelf een gehouden en de rest cadeau gedaan. Zie je het niet zitten om zoiets zelf te maken dan kun je ze ook kant & klaar kopen. Planten in zo’n gesloten fles zorgen voor zichzelf.  In de fles heerst een soort micro klimaat. De plantjes creëren zuurstof door fotosynthese en zo komt er ook vocht in de lucht. Deze ‘regent’ vervolgens weer naar beneden, terug op de plantjes. De blaadjes die afsterven vallen op de grond, verrotten en zorgen voor CO2 en nieuwe voedingsstoffen. Ik heb ergens gelezen dat iemand al meer dan 50 jaar zo’n fles heeft.

Bottle garden
Deze fles maakte ik 4 jaar geleden en heb hem sindsdien niet meer open gedaan.

Wil je zelf zo’n dichte fles met planten maken? Vraag mijn gratis mini-cursus aan!


cover mini-cursus(1)

2 reacties op “Kamerplanten waar je weinig omkijken naar hebt”

  1. Hallo Anita, Leuk verhaal met praktische tips. Ik heb een paar vleesetende plantjes: in en grote glazen bokaal, ca. 5 cm water. Duurt lang eer het verdampt/verbruikt is. Ooit heb ik ‘levende’ steentjes gehad, het andere uiterste: praktisch geen water!
    Hartelijke groet,
    Maria

    • Hallo Maria, ik kijk ook wel eens naar die vleesetende plantjes maar op de een of andere manier koop ik ze nooit. Misschien omdat ik zelf ook geen vleeseter ben 🤣 🤣🤣 Die levende steentjes kende ik niet. Ik heb even gegoogled. Wat zien die er leuk uit!! Ga ik ook eens proberen. Dank voor de tip. Groetjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: