De laatste zomer dat ik van mijn tuin geniet

Dit wordt de laatste zomer dat ik van mijn tuin geniet (zoals je weet als je mijn blogs geregeld leest, staat mijn huis in de verkoop). Dit klinkt misschien heel melodramatisch maar zo voelt het niet: ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging! Dat gezegd hebbende zal ik niet alleen nog een paar maanden van mijn tuin genieten, ik zal hem toch ook moeten bijhouden. Tenslotte moet ik er nog een poosje tegen aankijken en ik wil mijn huis en tuin als de tijd daar is, ook verzorgd opleveren.

Mijn tuin

Mijn tuin

Een boog van levend groen

Een van de karweitjes die ik het minst leuk vind maar die wel een belangrijk onderdeel vormen in het uiterlijk van mijn tuin, is het snoeien van de heggen. Niet alleen de heg aan beide zijkanten, achter in de tuin tuin staat ook een boog van laurierkers die een paar keer per keer gesnoeid moet worden om hem in model te houden. Deze boog is jaren en jaren geleden min of meer ‘per ongeluk’ ontstaan nadat ik tussen twee laurierkers struikjes een rozenboog plantte. Ik wilde daar iets over heen laten groeien, rozen of clematis of zo tot ik bedacht dat ik ook de uitlopers van de laurierkers rond de boog kon binden. In het begin zag dat er niet erg spectaculair uit maar na een paar jaar ontstond er een mooie, groene boog. De metalen rozenboog is ondertussen allang weggerot en de boog staat nu geheel op eigen kracht.

groene boog in mijn tuin
De laurierkers kan je bijna zien groeien met deze ‘warrige’ boog tot gevolg.

De laurierkers is een snelgroeiende plant, wat inhoudt dat ik een paar keer per jaar op een ladder stap om hem te snoeien. Ik deed dat voorheen met een elektrische snoeischaar maar om het model er goed in te houden is het beter om het met de hand te doen. Bovendien kan ik dan beter ‘mikken’ en niet midden in een blad knippen. Een goede heggenschaar is dan wel essentieel.

Gardena Easy Cut heggenschaar
Gardena EasyCut heggenschaar
Handige heggenschaar

Afgelopen najaar werd ik door Gardena uitgenodigd voor een persreis naar Spanje en heb ik onder de Spaanse zon kennis kunnen maken met allerlei nieuwe tuinproducten. Eén daarvan was een handige heggenschaar die ik verleden week kreeg toegestuurd om hem zelf uit te proberen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan! Hij knipt super soepel door o.a. de golvende bladen maar hij heeft ook een speciale uitsparing waarin een dikke tak past die je op die manier makkelijk afknipt zonder dat je van schaar hoeft te wisselen. Wat mij het meest aanspreekt is dat door de speciale handgrepen het echt onmogelijk is dat mijn knokkels ooit nog op  brute wijze met elkaar in aanraking kunnen komen.  Bovendien is de schaar zoveel lichter dan een elektrische heggenschaar dat ik het knippen van de heg met de hand uiteindelijk veel makkelijke vond dan ik in eerste instantie gedacht had.

Heggenschaar Gardena

Groene boog in tuin
Mijn groene boog staat er weer mooi strak bij.

Het meest vervelende van snoeien vind ik niet het snoeien zelf maar het opruimen van al het snoeiafval. Maar toen dat eenmaal gebeurd was kon ik de rest van de dag voldaan op mijn tuinbank zitten, een boekje lezen en gewoon genieten.

Nog even…

Het is nog net een beetje te vroeg in het jaar voor heel veel kleur in de tuin. De meeste van mijn planten gaan eind mei, begin juni bloeien. Toch vind ik dit een heel mooie tijd want je voelt bijna de spanning van al die planten die op ‘ontploffen’ staan. Nog even en het grote genieten kan beginnen!

mijn tuin

Kraantje in mijn tuin

groene boog in mijn tuin

4 reacties op “De laatste zomer dat ik van mijn tuin geniet”

  1. Mooi je tuin en als zo’n tuin hebt is er ook werk aan de winkel. Maar als je van een tuin houd doe je dat met plezier. Wat een mooie kraan hoe ben je daar aan gekomen? Zonde dat je zo’n gezellig huis en tuin gaat verkopen maar ja ik kan begrijpen dat je soms ook wat nieuws wilt. 👍😉gr. wil

    • Hallo Wil, de kraan heb ik al zo lang! Volgens mij gewoon van de Gamma ofzo. Het is inderdaad een raar idee dat ik al dit moois ga verlaten maar ik verheug me ook op iets nieuws. Groet Anita

  2. Hallo Anita. Ik heb je nog maar net ontdekt. Vind je tuin echt heel mooi. Maar ook wat je allemaal schrijft. Zo zonder van kijk mij nou. Jij vind iets mooi of juist niet, maar je laat weten dat jij dat zelf vind.Als je begrijpt wat ik bedoel. Wat ik me wel afvraag is hoe jij dat doet als je op vakantie gaat en je planten dat hebben overleeft. Heel veel succes met de verkoop van je huis . Groetjes, Els

    • Hallo Els, dank je voor je leuke berichtje. Wat betreft mijn tuin`; ik heb jaren een huisvriend gehad die in mijn huis kwam wonen als ik op vakantie ging. Hij is helaas een paar jaar geleden overleden dus nu vraag ik de buren mijn bloembakken water te geven. De tuin zelf overleeft het wel 2 weken, zeker omdat ik altijd in het voorjaar of het najaar op vakantie ga als het dus niet zo heel warm is. Ik hoop dat je mijn blogs met plezier blijft lezen! xxx Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d