Een schilderijplank: 3 x anders stylen

Een schilderijplank is een ideale manier om een lege muur aan te pakken en kan als basis dienen voor steeds wisselende collecties van schilderijen, foto’s en andere spulletjes die op de (niet zo brede) plank passen. Ik hou ervan geregeld dingen te veranderen en hoewel ik soms moeiteloos spijkers in een muur sla, kreeg ik daar meer moeite mee toen ik een aantal muren opnieuw had laten stuken. De oplossing was een lange schilderijplank (Ikea) waar ik elke keer dingen kan wisselen zonder gaten in de muur te maken. Nou ja, je moet natuurlijk wel gaten maken om de plank op te hangen maar daar blijft het bij. Ik laat je graag wat voorbeelden zien hoe je een schilderijplank kunt stylen op verschillende manieren.

Kringloopvondsten
Schilderijplank Ikea

Ik heb twee schilderijplanken gekocht om tot de juiste lengte te komen en heb die in de kleur van de muur geverfd. Daarop staat een verzameling van kringloopvondsten en een piepklein plantje. Ik heb bewust gekozen voor een cactus want omdat hij er zo eenzaam staat vergeet ik hem vaak water te geven maar dat is voor een cactus geen probleem. Als je mij als iets langer volgt ben je deze plank vast al wel een keertje tegengekomen.

Schilderijplank

Het bloemenschilderij is een borduurwerk dat ik bij de kringloop vond en niet kon laten staan. Voor de nodige eenheid heb ik de verschillende lijstjes zwart en goud gehouden. Het vintage Mobach vaasje vond ik ook bij de kringloop.
‘s Avonds komt op deze plek (noordkant) even de zon binnen waardoor ik een prachtig schaduwspel op de muur cadeau krijg.

Schilderijplank met planten
Schilderijplank Ikea

Je kunt de schilderijplank letterlijk en figuurlijk tot leven brengen met planten. De potjes kunnen natuurlijk niet al te groot zijn vanwege de beperkte breedte van de plank.  Kleine cactussen en vetplantjes zijn dan een goede keuze want die zullen hun potje niet zo snel ontgroeien. Verder heb ik glazen potjes en flessen neergezet met daarin verschillende plantjes. Er zijn namelijk een aantal soorten planten die prima gedijen in water in plaats van in aarde. Lees daar meer over in mijn blog over planten waar je geen omkijken naar hebt.

Schilderijplank met planten

Om in botanische sferen te blijven kun je één of meerder afbeeldingen van bloemen en/of planten op de plank neerzetten en je kunt zelfs een hangplantje aan de plank zelf ophangen. Ik heb in dit geval gekozen voor een fake plantje omdat die super licht van gewicht is en ik niet zou willen dat hij op een gegeven moment naar beneden komt. Tussen de rest van de (echte) planten valt dit helemaal niet op.

Schilderijplank met een ‘lege lijst’
Schilderijplank Ikea

Deze grote ‘lege lijst’ brengt in 1 keer hoogte aan op de plank en geeft je de mogelijkheid dingen op te hangen binnen de lijst, op de lijst zelf te plakken, of op de rand van de lijst te zetten. Omdat ik natuurlijk niet alsnog gaatjes in de muur wil maken hang ik in de lijst alleen foto’s, boodschappen lijstjes of zoals in dit geval een blad uit een posterboek op. In ieder geval iets wat je gemakkelijk met plakband of washi tape aan de muur kan bevestigen.

Styling schilderijplank

Op het randje van de lijst kun je kleine spulletjes neerzetten en aan de rand van de schilderijplank kun je een extra foto’s of memoblaadje vastplakken. Dat maakt deze opstelling ook heel geschikt om bijvoorbeeld boven je bureau of werktafel te hangen.

Extra informatie:

In mijn geval heb ik een schilderijplank (Ikea) van 115 cm en van 55cm  gecombineerd om tot de juiste lengte te komen.
De kleur op de muur (ik krijg daar geregeld vragen over naar aanleiding van mijn foto’s) is  Factory Green, extra matte muurverf van Flexa.

Welk voorbeeld vind jij het leukst? Ik ben benieuwd!

 

4 reacties op “Een schilderijplank: 3 x anders stylen”

  1. Leuke inspiratie van de schilderijplank, Ik vind die met de lege lijst het leukst. Waar zou je de schilderijplank het best kunnen ophangen, boven een bank?

    • Hallo Willy, boven een bank (als die min of meer tegen een muur staat) is een prima plek. Het mooist als de plank ongeveer even lang is als de bank. Succes! x Anita

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: