Tips & tricks om stylinghoekjes te maken als een pro

Niets vind ik zo leuk als stylinghoekjes maken. Ik word heel blij van het maken van ‘composities’ van spullen die mij dierbaar zijn, waar herinneringen aan kleven en die al mijn bezoekjes aan (kringloop)winkels en rommelmarkten hebben  opgeleverd. Het is ook niet verwonderlijk dat toen ik een paar maanden geleden verhuisde, het grootste deel van de dozen (150 stuks in totaal) het resultaat bevatte van mijn verzameldrift. In mijn nieuwe huis voel ik (nog) niet zo de behoefte om alles uit te stallen. Ik maak wel stylinghoekjes maar doe dat beetje bij beetje. Een gedeelte van mijn spullen zit nog in dozen en daar blijft het voorlopig. Misschien dat ik over een poos weer eens wat anders wil en dan kan ik gewoon ‘shoppen’ in mijn eigen huis. Geen bijdrage aan de economie maar wel erg duurzaam (haha).

Jeukende handen

Hoewel ik nu dus minder kwistig ben met het uitstallen van al mijn ‘schatten’, is het maken van stylinghoekjes een tweede natuur. Mijn handen jeuken daarom als ik ergens kom en ik zie overal verspreid door de kamer iets staan: vaasjes, doosjes, een plantje, souvenirs, foto’s enz. Dat ziet er vaak rommelig uit terwijl je met diezelfde ingrediënten ook een superleuk en persoonlijk stylinghoekje kunt maken. Hoe doe je dat?

Hoe begin je met het maken van stylinghoekjes?

Ten eerste, kijk eens met een kritische blik naar alles wat op je tafel, kast of vensterbank staat. Maak een paar rigoureuze keuzes: er staan vast ook spulletjes die niet mooi zijn, die er alleen maar staan omdat niemand er aan denkt dat ze ook weg kunnen. Dat kunnen ze dus wel. Hoepla: In de container of naar de kringloopwinkel.
Ten tweede en dat is eigenlijk de belangrijkste tip: zet alles  lekker dicht bij elkaar, maak groepjes, speel met vormen en kleuren en blijf schuiven tot je tevreden bent. Maar voor iedereen die dat toch niet zo makkelijk afgaat, laat ik wat inspirerende voorbeelden, tips & tricks zien.

Tip # 1 Creëer hoogteverschil

Niets is zo saai als spulletjes naast elkaar zetten die allemaal ongeveer even groot zijn. Het creëren van hoogteverschil is een goede manier om van je verzameling een eyecatcher te maken. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een kistje, een klein kastje of een doos. Ook een goede manier is een stapel boeken als uitgangspunt te nemen en daarop spulletjes te groeperen.

Stylinghoekjes
Dit kastje (is eigenlijk een vliegenkastje) staat op hoek van mijn bureau. Het mooie is dat je er spullen in en boven op kan zetten.
Stylinghoekjes
Deze verzameling staat op een stapeltje boeken op mijn koffietafel. De mooie zwarte kandelaar en kaars zijn van Tablejoy.

Tip # 2 Leven in de brouwerij

Breng letterlijk en figuurlijk leven in je interieur met planten. Planten zijn een dankbaar styling object, ze geven instant effect en zijn redelijk betaalbaar. Het is niet een kwestie van een paar potjes verspreid door het huis of op de vensterbank zetten maar groepeer de planten. Zorg ook hier voor hoogteverschil. Zet kleine en grote planten bij elkaar en zet sommige planten op een tafeltje of hang ze op. Planten kun je niet gauw genoeg hebben. Een leuke manier om je plantenverzameling te vergroten is om je planten te stekken. Lees daar alles over in Stekken en meer.

Stylinghoekjes
Deze planten hebben een mooi plekje gekregen in hun nieuwe huis.
Planten in huis
Dit is een sfeervol plantenhoekje in het huis van Judith Baehner waar ik verleden jaar een ‘binnenkijker’ maakte (Binnenkijken bij plantenarchitect Judith)

Tip # 3 Contrast

Contrast kan zorgen voor een mooie, spannende verzameling. Spullen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben kunnen toch een mooi geheel vormen. Het helpt als de achtergrond rustig is en het mooist vind ik persoonlijk een wat donkerder kleur. Dat ‘trekt’ als het ware de verschillende elementen naar elkaar toe.

Stylinghoekjes
Een cactus, (nep) koraaltak op marmeren voet en een paar fotolijsten: het heeft niets met elkaar te maken maar dankzij de rustige achtergrondkleur (Brave Ground) is het een mooi geheel.

Tip # 4 Ton sur ton

Verschillende objecten in dezelfde kleurfamilie leveren een prachtig plaatje op. Het is dan wel leuk wat afwisseling te brengen in structuur en materiaal.

Vintage vazen
Al deze vintage vazen en glazen flessen vond ik in kringloopwinkels, evenals het grappige tafeltje.

Tip # 5 Stop je spullen onder en stolp

Zelfs de meest eenvoudige dingen krijgen onder een glazen stolp de allure van iets bijzonders. Een paar stolpen bij elkaar is natuurlijk nog leuker. Ik vond ooit een mooie grote stolp op een rommelmarkt (where else?) maar ook bij Ikea of Bol.com kun je verschillende stolpen vinden.

Glazen stolpen
Alle spulletjes onder de glazen stolpen zijn een erfenis van mijn ouders.

Tip # 6 Een beetje bling

Niets werkt zo goed als goudkleurige accessoires voor het opleuken van saaie hoekjes!  Als je meer van zilverkleurige accessoires houdt kan dat natuurlijk ook. Je kunt ook gerust goud en zilver(kleur) combineren.

Stylinghoekjes
Al deze vondsten in mijn keuken zijn gevonden op antiekmarkten. De kleur op de muur is Fading Horizon, de goudkleurige tegels heb ik gekocht bij Sanitairkamer.nl
Ik kon het niet laten: zelfs in de badkamer hebben ik goudkleurige accessoires!

Ik hoop dat je zo geïnspireerd bent dat je meteen aan de slag gaat met het maken van eén of meerdere stylinghoekjes.

Succes!

Mijn blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je het artikel via mijn link bestelt ik daar een kleine vergoeding voor krijg (uiteraard zonder dat jij meer betaalt). Vanzelfsprekend deel ik alleen artikelen die ik zelf ook hartstikke leuk vind!

2 reacties op “Tips & tricks om stylinghoekjes te maken als een pro”

    • Wij zijn al helemaal gewend Harm. Ik kan hier heerlijk door de polder lopen en met Nera gaat het heel goed. Groetjes ook aan Karin. xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: