Stylinghoekjes maken als een pro met deze tips & tricks

Niets vind ik zo leuk als stylinghoekjes maken. Ik word heel blij van het maken van ‘composities’ van spullen die mij dierbaar zijn, waar herinneringen aan kleven en die al mijn bezoekjes aan (kringloop)winkels en rommelmarkten hebben opgeleverd. Alles bij elkaar is dat een hele verzameling en om niet in een bomvol huis te wonen heb ik een gedeelte van mijn spullen in dozen op zolder opgeborgen. Misschien dat ik over een poos weer eens wat anders wil en dan kan ik gewoon ‘shoppen’ in mijn eigen huis. Geen bijdrage aan de economie maar wel erg duurzaam!

Hoe begin je met stylinghoekjes maken?

Ten eerste, kijk eens met een kritische blik naar alles wat op je tafel, kast of vensterbank staat. Maak een paar rigoureuze keuzes: er staan vast ook spulletjes die niet mooi zijn en die er alleen maar staan omdat niemand er aan denkt dat ze ook weg kunnen. Dat kunnen ze dus wel. Hoepla: In de container of naar de kringloopwinkel.
Ten tweede en dat is eigenlijk de belangrijkste tip: zet alles lekker dicht bij elkaar, maak groepjes, speel met vormen en kleuren en blijf schuiven tot je tevreden bent. Maar voor iedereen die dat toch niet zo makkelijk afgaat, laat ik wat inspirerende voorbeelden, tips & tricks zien.

Regel van 3

Om een perfect stylinghoekje te maken, bundel je je accessoires in groepjes van 3 (of 5, of 7 als het maar oneven is). Dat is prettig om naar te kijken want onze hersenen herkennen patronen vanaf 3. Twee dingen zien onze hersenen als herhaling maar vanaf 3 ontstaat er een collectie. Ik doe dat vaak automatisch en ook als ik er niet bij nadenk zie ik naderhand dat mijn stylinghoekje uit een oneven aantal bestaat.

.

Op een voetstuk

Niets is zo saai als spulletjes zo maar ergens bij elkaar zetten. Het creëren van hoogteverschil is een goede manier om van je verzameling een eyecatcher te maken. Dat kun je doen door je verzameling op bijvoorbeeld een kistje, een klein (glazen) kastje of een doos te plaatsen. Ook een goede manier is een stapel boeken als uitgangspunt te nemen en daarop spulletjes te groeperen.

stylinghoekjes maken

Leven in de brouwerij

Breng letterlijk en figuurlijk leven in je interieur met planten. Planten zijn een dankbaar styling object. Ze hebben instant effect en zijn redelijk betaalbaar. Het is niet een kwestie van een paar potjes verspreid door het huis of op de vensterbank zetten maar groepeer de planten. Zorg ook hier voor hoogteverschil. Zet kleine en grote planten bij elkaar en zet sommige planten op een tafeltje of hang ze op. Planten kun je niet gauw genoeg hebben. Een leuke manier om je plantenverzameling te vergroten is om je planten te stekken. Lees daar alles over in het boek ‘Stekken en Meer’.

Stylinghoekjes maken
Verzameling cactussen op vintage tafeltje. Ook hier is met hoogteverschil gewerkt.

Contrast

Contrast kan zorgen voor een mooie, spannende verzameling. Spullen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben qua kleur of vorm kunnen toch een mooi geheel vormen. Zet ze op een dienblad of houten plank, het liefst in een donkere kleur. Dat ‘trekt’ als het ware de verschillende elementen naar elkaar toe.

Stylinghoekjes maken
Deze totaal verschillende elementen staan op een zwarte houten serveerplank waardoor ze toch ‘bij elkaar horen’.

Geef je verzameling een eigen kast

Als je (net als ik) een echte verzamelaar bent, is het fijn je verzameling een ‘eigen’ kast te geven. In die kast kun je dan weer stylinghoekjes maken door dingen te groeperen en te werken met hoogteverschillen.

rariteiten kabinet
In de kast een mooi groepje op een glazen kistje met decoratieve stenen.

Stop je spullen onder een stolp

Zelfs de meest eenvoudige dingen krijgen onder een glazen stolp de allure van iets bijzonders. Een paar stolpen bij elkaar is natuurlijk nog leuker. Ik vond ooit een mooie grote stolp op een rommelmarkt (where else?) maar ook bij bijvoorbeeld Ikea kun je glazen stolpen vinden.

Stylinghoekjes maken met glazen stolpen

Een beetje bling

Niets werkt zo goed als goudkleurige accessoires voor het opleuken van saaie hoekjes!  Als je meer van zilverkleurige accessoires houdt, kan dat natuurlijk ook. Je kunt ook gerust goud en zilver(kleur) combineren.

Stylinghoekje in keuken
Plank in de keuken vol vintage vondsten.

Ik hoop dat je zo geïnspireerd bent dat je meteen aan de slag gaat met het maken van eén of meerdere stylinghoekjes.

stylinghoekjes maken

Succes!

6 reacties op “Stylinghoekjes maken als een pro met deze tips & tricks”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d